Splošno

Obrtniki in podjetja družini iz Zgornje Kungote zgradili novo hišo – sporočilo za javnost

Štiričlanska družina Dreisiebner iz Zgornje Kungote je oktobra lani ostala brez strehe nad glavo, saj jim je čez noč zgorela hiša. Danes na pogorišču stoji popolnoma nova hiša, ki so jo v veliki humanitarni akciji pomagali graditi obrtniki, podjetja in prostovoljci. Med obrtniki so bili tudi člani Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije z njenim predsednikom Brankom Mehom na čelu.

Eden izmed glavnih pobudnikov akcije Branko Goričan je bil nad velikim odzivom obrtnikov in podjetij pozitivno presenečen: »K sodelovanju v tej humanitarni akciji sem povabil 51 obrtnikov in podjetij in nihče ni rekel ne, kar je izjemno pozitivno. Vrednost hiše je ocenjena na 130 tisoč evrov, vendar pa je v projekt vloženega veliko truda in energije, kar je težko ovrednotiti.« Goričan, ki je sicer znan kot organizator humanitarnih akcij, pravi, da za svoje zadovoljstvo potrebuje le besedo hvala.

Tudi župan občine Kungota Igor Stropnik ne skriva zadovoljstva: »Na pobudo novinarjev iz TV Maribor in gospoda Goričana smo tudi v občini priskočili na pomoč družini Dreisiebner. Prevzeli smo koordinacijo del in nova hiša je bila tako pod streho še pred božičem. Če odštejemo dva mrzla zimska meseca, ko nismo delali, smo hišo zgradili v zgolj šestih mesecih.«

Zagotovo pa so najbolj zadovoljni člani družine Dreisiebner, oče Miro, mama Natalija, 10- letna Iris in 9-letni Gal. »Niti v sanjah si nisem predstavljal, da nam bodo zgradili novo hišo. Župan je sicer obljubil pomoč, vendar sem mislil, da bo to pomoč pri dokumentaciji in urejanju papirjev. Hvaležni smo vsem, ki so nam pomagali, tudi za najmanjši prispevek ali zgolj spodbudno besedo. Sploh prvi dnevi po požaru so bili izjemno težki, ostali smo brez vsega, saj smo iz goreče hiše prišli bosi in lahko samo gledali, kako gori naša hiša,« je svoje občutke opisal Miro Dreisiebner.

V veliki humanitarni akciji so sodelovali številni obrtniki, člani OZS. Med njimi tudi predsednik OZS Branko Meh, lastnik mizarstva Meh iz Velenja. »Vesel sem, da znamo obrtniki stopiti skupaj in pomagati ljudem v stiski. Ko smo izvedeli, kaj se je zgodilo družini iz Zgornje Kungote, smo se tudi v našem podjetju, ki ga vodita moja sinova, odločili, da priskočimo na pomoč in družini izdelamo novo kuhinjo.«

Poleg predsednika Meha so v akciji sodelovali še člani OOZ Maribor, OOZ Pesnica, OOZ Ptuj, OOZ Dravograd in OOZ Velenje:

  1. Vesna Čepe, Pitus gradnje,
  2. Sebastijan Brence, Domes podjetje za projektiranje in inženiring,
  3. Silva Bračko, prevozništvo, gradbena mehanizacija, posredništvo, Silva Bračko s.p.,
  4. Koren Miran, avtoprevozništvo Koren s.p,
  5. Branko Goričan, slikopleskarstvo in splošna gradbena dela,
  6. Dušan Knehtl, Elektro servis Vena,
  7. Danilo Brdnik, Termoservis,
  8. Stojan Krajnc, Tehnotim,
  9. Bogdan Kadiš, Monter Dravograd storitve.

 

Posebna zahvala gre tudi Karitasu, kjer so zbirali denar za družino, in podjetjem Rigips, Gorenje Velenje, Jub in drugim.

19. 6. 2017

Avtor

Administrator