Kultura

Zadnji teden v sezoni: kinotečni spored od 26. do 30. junija

Spoštovani,

preden se kinotečni projektorji čez poletje preselijo pod zvezdnato nebo letnega kina Muzeja Slovenskih filmskih igralcev v Divači, se bo v dvorani Silvana Furlana odvrtel še raznolik filmski program. Z dvema projekcijama bomo ta teden prišli na cilj križevega pota Martina Scorseseja. Danes ob 21. uri bosta Dvojno igro (Martin Scorsese, 2006) igrala Leonardo DiCaprio in Matt Damon, v četrtek, 29. junija, ob 20. uri pa se z jezuitskimi duhovniki v Molku (Martin Scorsese, 2016) odpravljamo na Japonsko.

Demeter Bitenc, Duša Počkaj

Z Beneškega bienala v Kinoteko: Obzornik 63 – Vlak senc

V torek, 27. junija, ob 17.30 uri bomo predstavili projekt Novicam se ne odpovemo!, ki so ga za paviljon Republike Slovenije na Beneškem bienalu pripravili Nika Autor, Andreja Hribernik, Ciril Oberstar in Andrej Šprah. Ogledali si bomo eksperimentalni film Obzornik 63 – Vlak senc (Obzorniška fronta, 2017), avtorji pa bodo predstavili zbornik Novicam se ne odpovemo!. Vstop je prost.

Kino Ekran: Akvariji predmestij

V torek, 27. junija, ob 19. uri si bomo na deveti izdaji Kina Ekran ogledali film Akvarij (Andrea Arnold, 2009). Delo britanske cineastke bo izhodišče, iz katerega bomo prek primerov novejših »filmov predmestij« (cinéma de banlieu) spregovorili o sodobnih različicah omenjene smeri. O filmih predmestij se bosta pogovarjala Ekranova filmska kritika Petra Meterc in Klemen Ploštajner.

V sredo, 28. junija, ob 20. uri ne zamudite projekcije brezčasne klasike Sajat-Nova/Granatna barva (Sergej Josifovič Paradžanov, 1968). Od kinotečne dvorane pa se do jeseni poslavljamo s poletnim double bill presenečenjem: (Sko)mine vas na zadnjo projekcijo v letošnji sezoni vabijo v petek, 30. junija, ob 20. uri.

Napovedujemo: Poklon Demetru Bitencu

Tradicionalno prireditev Poklon, s katero se že od leta 2003 vsako leto poklonimo enemu od slovenskih igralcev oziroma igralk, prirejamo ob rojstnem dnevu prve slovenske filmske zvezde Ite Rine, rojene v Divači 7. julija 1907. Z letošnjim Poklonom, ki ga posvečamo Demetru Bitencu, obeležujemo tudi 110. obletnico njenega rojstva. Ob tej priložnosti bo izšla tudi monografska publikacija Poklon Demetru Bitencu, v katerem se je Marcel Štefančič jr. poglobil v igralčev filmski opus.

Napovedujemo: Poletni kino v MSFI

Kinotečni projektorji se julija in avgusta iz naše dvorane selijo pod zvezdnato nebo kraškega dvorišča Muzeja Slovenskih filmskih igralcev v Divači, kjer se bodo izbrani filmi vrteli vsak petek zvečer.  Vstopnica za kino predstavo pod zvezdami velja tudi kot vstopnica za ogled muzeja.

Podrobnejši spored vas čaka na www.kinoteka.si

Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

 

Slovenska kinoteka
++386 1 4342520
press@kinoteka.si
www.kinoteka.si

27. 6. 2017

Avtor

Administrator