Kultura

Kulturni dom Nova Gorica

Kulturni dom Nova Gorica
21. mednarodno srečanje saksofonistov v Novi Gorici
Na novinarski konferenci sodelujejo:
Pavla Jarc, direktorica Kulturnega doma Nova Gorica,
Matjaž Drevenšek, umetniški vodja srečanja,
Boštjan Simon, umetniški vodja srečanja,
Sandi Vrabec, ravnatelj Glasbene šole Nova Gorica in
Matej Arčon, župan Mestne občine Nova Gorica.
Nova Gorica bo od 3. do 8. julija 2017 že 21. leto zapored prizorišče mednarodnega srečanja saksofonistov, ki bo letos v znamenju poletne šole saksofona in šestdnevnega festivala s koncerti vrhunskih saksofonistov. Na koncertih, ki so za poslušalce brezplačni, bomo v Novi Gorici in okolici lahko prisluhnili saksofonu v različnih kontekstih klasičnih skladb, jazza in raznovrstnih drugih sodobnih stilov, v katerih se razkrivajo vse njegove izrazne posebnosti. Celotna organizacija je v rokah Kulturnega doma Nova Gorica v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica, Občino Brda, Glasbeno šolo Nova Gorica in Glasbenim društvom Saksofonija.
Dolgoletnemu umetniškemu vodji srečanja prof. Matjažu Drevenšku, prodekanu Akademije za glasbo v Ljubljani, rednemu profesorju saksofona in glasbeniku z bogatim seznamom nastopov doma in v tujini, se je letos pridružil tudi Novogoričan Boštjan Simon, učitelj saksofona na Glasbeni šoli Nova Gorica in ustanovni član zasedb Big Band Nova, Trus!, There Be Monsters, Vanilla Riot in Velkro. Slednji je v letošnji vlogi mednarodnemu srečanju saksofonistov vnesel val svežine in pristop mlajše generacije, kar je tudi vizija uveljavljenega srečanja, ki po uspešnih dvajsetih letih išče nove izzive in izraze. Pomladitev pa je v ustvarjalno skupino vnesel tudi Jan Gričar, zmagovalec našega lanskoletnega Mednarodnega tekmovanja saksofonistov in eden šestih finalistov v Dinantu (Belgija), rojstnem kraju Adolfa Saxa, ki šteje za največje mednarodno tekmovanje saksofonistov na svetu. Delavnice poletne šole saksofona bosta vodila tudi Američan Chris Speed, ki sodi med najbolj vplivne in aktivne tenor saksofoniste in klarinetiste v newyorškem Brooklynu, ter skladatelj in multinstrumentalist Milko Lazar, ki bo vodil dvodnevno kreativno delavnico in oblikoval četrtkov koncert z udeleženci delavnice. Korepetitorka poletne šole bo Japonka Sae Lee, zaposlena na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani.
Organizatorji: Kulturni dom Nova Gorica, Glasbena šola Nova Gorica in GD Saksofonija
Umetniško vodstvo 21. Mednarodnega srečanja saksofonistov v Novi Gorici: Matjaž Drevenšek in Boštjan Simon
Mentorji poletne šole saksofona: prof. Matjaž Drevenšek in Jan Gričar za klasični saksofon ter Chris Speed (ZDA) in Boštjan Simon za jazz saksofon
Mentor ustvarjalne dvodnevne delavnice: Milko Lazar
Vodja projekta: Pavla Jarc, direktorica Kulturnega doma Nova Gorica
Koordinatorka projekta: Barbara Poša Belingar, stiki z javnostmi
Predstavnik soorganizatorja: Sandi Vrabec, ravnatelj Glasbene šole Nova Gorica
Letošnje dogajanje je v programskem smislu razdeljeno na dva sklopa:
poletno šolo s kreativno dvodnevno delavnico z Milkom Lazarjem: 3.–8. 7. 2017 in
festival z bogato koncertno ponudbo: 3.–8. 7. 2016.
Kulturni dom Nova Gorica
Novinarska konferenca, 27. 6. 2017
P O L E T N A Š O L A S A K S O F O N A
Nova Gorica, 3.–8. julij 2017
Poletno šolo, ki je odprta za udeležence različnih nivojev znanja saksofona in je brez starostne omejitve, tudi letos organiziramo v tesnem sodelovanju z Glasbeno šolo Novo Gorica, kjer bodo potekale dopoldanske in popoldanske lekcije z mentorji za klasični in jazz saksofon. Na istem mestu bo organizirana tudi kreativna dvodnevna delavnica z Milkom Lazarjem, novost letošnje izvedbe mednarodnega srečanja saksofonistov v Novi Gorici. Delo na poletni šoli saksofona bo zajemalo individualne lekcije z izbranimi profesorji (za klasiko, jazz, oboje), delo v komornih skupinah in orkestru, pripravo in študij skladb s korepetitorjem, delo z ritem sekcijo in v orkestru, pripravo in študij skladb za nastop z ritem sekcijo in spremljanje koncertov v okviru festivala 21. Mednarodnega srečanja saksofonistov 2017.
Klasični saksofon – mentorja:
Matjaž Drevenšek je redni profesor za saksofon in prodekan na Akademiji za glasbo v Ljubljani, solist in komorni glasbenik, član Zagrebškega kvarteta saksofonov, Orkestra saksofonov SOS ter drugih zasedb, s katerimi nastopa po Evropi, Južni Ameriki, Aziji, Kanadi in ZDA. Kot solist igra z vodilnimi simfoničnimi in pihalnimi orkestri doma in v tujini (Francija, Hongkong, Hrvaška, ZDA). Sodeluje v žirijah na domačih in mednarodnih tekmovanjih mladih
glasbenikov (Avstrija, Francija, Hrvaška, Italija, Latvija, Nemčija, Poljska, Srbija). Krstno je izvedel prek 50 skladb tujih in domačih avtorjev, sodeloval je pri 20 diskografskih izdajah. Predsedoval je Glasbenemu društvu Saksofonija, ki je poleti 2006 gostilo 14. svetovni kongres saksofonistov, in Zvezi glasbene mladine Slovenije. Od leta 2004 je umetniški vodja Mednarodnih srečanj saksofonistov in Mednarodnega tekmovanja saksofonistov v Novi Gorici.
Jan Gričar spada med mlajšo generacijo uspešnih slovenskih saksofonistov. Z odliko je končal študij na Akademiji za glasbo v razredih profesorjev Matjaža Drevenška in Mihe Rogina. Trenutno zaključuje magistrski študij na prestižnem Pariškem konservatoriju (CNSM de Paris) v razredu profesorja Clauda Delangla, obenem pa se kot član kvarteta saksofonov Niobé izobražuje tudi v razredu komorne igre pri profesorju Laszlu Hadadyju. Redno nastopa na številnih glasbenih odrih po Sloveniji in Evropi. Kot solist je nastopil z Dunajskimi simfoniki, Simfoničnim orkestrom Slovaškega radia, s
Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, orkestrom Slovenske filharmonije. V svoji dosedanji karieri je sodeloval z Ensemble Intercontemporain in priznanimi dirgentskimi imeni kot so En Shao, Matthias Pintscher, Anton Nanut, Marko Letonja. Je prvonagrajenec številnih državnih in mednarodnih tekmovanj – TEMSIG, Marco Fiorindo 2011, SVIREL 2014, Mednarodno tekmovanje Nova Gorica 2016. Je prejemnik Škerjančeve nagrade Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana ter Prešernove nagrade in Svečane listine za najboljše študijske dosežke Univerze v Ljubljani. Jan je štipendist Ministrstva za kulturo.
Kulturni dom Nova Gorica
Novinarska konferenca, 27. 6. 2017
Jazz saksofon – mentorja:
Chris Speed (ZDA) sodi med najbolj vplivne in aktivne tenor saksofoniste in klarinetiste v newyorškem Brooklynu. Ustanovil je več glasbenih skupin, in sicer: Endangered Blood, Human Feel, yeah NO, Trio Iffy, Pachora, je pa tudi pridružen član znanih skupin, kot sta Claudia Quintet in Alas No Axis. Njegov slog odlikuje izjemno bogata mešanica glasbenih prvin in vplivov, ki segajo od jazza in rocka, pa do vplivov balkanske glasbe. Sodeluje z glasbeniki, kot so Jim Black, Kurt Rosenwinkel, Andrew D’Angelo,
Skulli Sverrisson, Dave King, Mary Halvorson, Craig Taborn, Uri Caine, Dave Douglas in John Zorn. Leta 2004, 2005 in 2006 ga je prestižna revija Downbeat poimenovala vzhajajoča zvezda klarineta, v aprilu leta 2006 pa je ustanovil eklektično založbo Skirl Records, v kateri izdaja predstavnike plodovite Brooklynske glasbene scene.
Boštjan Simon je diplomiral na ljubljanski Filozofski fakulteti iz filozofije pri profesorju Levu Kreftu na temo John Cage v okviru diskurza o koncu umetnosti. Po uspešnem zaključku študija jazz saksofona na Amsterdamskem konservatoriju se je osredotočil na improvizacijo in koncertiranje širom Evrope. Je učitelj saksofona na Glasbeni šoli Nova Gorica in ustanovni član zasedb Big Band Nova, Trus!, There Be Monsters, Vanilla Riot in Velkro. Zanimajo ga različni
prijemi v improvizaciji na saksofonu, raziskovanje zvoka s pomočjo alternativnih tehnik, ter uporaba efektov in živega zvočnega vzorčenja (live sampling). Njegove kompozicije vključujejo elemente različnih žanrov, pogosto pa tudi sestavljene ritme in prijeme indijske poliritmije. Njegovo delo v obliki saksofonskih solov in kompozicij je posneto na več kot 17 izdajah različnih glasbenih založb.
Korepetitorka poletne šole saksofona:
Sae Lee (Japonska) je v letih 2007 in 2008 z odliko zaključila študij klavirja in komorne glasbe na Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris. Njeni profesorji so bili Michel Beroff, Eric Le Sage in Laszlo Hadady. Je dobitnica devetih prvih nagrad na mednarodnih tekmovanjih. Izpostaviti velja 1. nagrado na mednarodnem tekmovanju Citta di Padova (Italija) in 1. nagrado na mednarodnem pianističnem tekmovanju Albert Roussel (Sofia, Bolgarija). Kot aktivna komorna glasbenica sodeluje s saksofonistom Miho Rogina, s katerim nastopata po svetu kot Duo Kalypso. Duo je dobitnik prvih nagrad na mednarodnih tekmovanjih Fnapec (Pariz) in Carlo Soliva (Italija). Sae Lee je zaposlena na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani.
Kreativna delavnica z Milkom Lazarjem – letošnja novost
V okviru mednarodnega srečanja saksofonistov 2017 v Novi Gorici bo skladatelj, pianist in saksofonist Milko Lazar izvedel dvodnevno delavnico v sredo, 5. in četrtek, 6. julija 2017. Osnovni namen delavnice namenjene klasičnim in jazzovskim saksofonistom bo raziskovanje še neodkritih zvočnih prostorov med improvizacijo in kompozicijo, med sodobnim jazzom in sodobno komponirano glasbo, med »klasično« artikulacijo in svobodnim – fluidnim jazzovskim izrazom in združevanje le teh v novo celoto. Lazar bo pripravil osnovne iztočnice za kreativno delo – krajše nedokončane kompozicije ali skice, ki jih bodo udeleženci skozi kreativni proces delavnice razvijali na različne načine. Skozi dvodnevni kreativni proces bodo vsi prisotni iz zapisanih in improviziranih kompozicij sestavili koncertni program, ki bo pod vodstvom Milka Lazarja izveden na zaključnem koncertu delavnice v okviru Festivala SAXGO 2017.
Kulturni dom Nova Gorica
Novinarska konferenca, 27. 6. 2017
Mentor kreativne delavnice:
Milko Lazar je skladatelj in multiinstrumentalist. Po končani srednji glasbeni šoli je študiral jazz in klasični klavir in saksofon na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost v Grazu (Avstrija) in čembalo (baročna glasba) na Kraljevem konservatoriju v Den Haagu (Nizozemska). Petnajst let je redno deloval v Big Bandu RTV Slovenija kot prvi alt saksofonist in solist, dirigent in skladatelj. Trenutno je svobodni umetnik. Redno sodeluje z glasbeniki, kot so Bojan Gorišek,
Luka Juhart, Matjaž Drevenšek, Vasilij Meljnikov in drugi. Njegova dela so izvajali številni priznani domači ter tuji ansambli in orkestri, med drugim Orkester Slovenske filharmonije, Simfonični orkester RTV Slovenija, Staatsorchester Stuttgart, Augsburg Philharmonie, Zurich Philharmonie) – po celi Evropi, ZDA, Južni Ameriki, Kitajski in Rusiji, med ostalim tudi v prestižni Carnegie Hall v New Yorku, Opernhaus Zurich, Opernhaus Stuttgart in Opernhaus Augsburg. Redno sodeluje tudi s koreografom Edwardom Clugom. V njegovem opusu so številne komorne skladbe, simfonična in operna dela, baletna glasba ter jazzovske skladbe za male zasedbe in orkestre. Med mnogimi drugimi nagradami je leta 2005 prejel Nagrado Prešernovega sklada, leta 2010 pa Župančičevo nagrado za njegovo skladateljsko delo.
Kulturni dom Nova Gorica
Novinarska konferenca, 27. 6. 2017
F E S T I V A L S A X G O 17
Nova Gorica, 3.–8. julij 2017
Festivalski program sestavlja šest koncertnih večerov, ki se bodo odvili v Novi Gorici: na Bevkovem trgu, na ploščadi za občinsko stavbo v sklopu občinskih poletnih prireditev Poletne scene, in v dvorani Frančiškanskega samostana Kostanjevica.
Ponedeljek, 3. 7. 2017, ob 21. uri, ploščad za občinsko stavbo v Novi Gorici
Renato Chicco & Jaka Kopač kvintet
Remembering Mulgrew Miller
Renato Chicco, klavir
Jaka Kopač, saksofon/flavta
Flip Philipp, vibrafon
Matyas Hofecker, kontrabas
Oleg Markov, bobni
Torek, 4. 7. 2017, ob 21. uri, ploščad za občinsko stavbo v Novi Gorici
Skupina Velkro
Boštjan Simon, tenor saksofon, efekti
Stephan Meidell, bariton kitara, efekti
Luis Candeias, bobni, tolkala
Sreda, 5. 7. 2017, ob 21. uri, dvorana Frančiškanskega samostana Kostanjevica
Jan Gričar, saksofon
Nejc Grm, harmonika
gost: Matjaž Drevenšek, saksofon
Četrtek, 6. 7. 2017, ob 21. uri, ploščad za občinsko stavbo v Novi Gorici
Koncert udeležencev delavnice z Milkom Lazarjem in
Chris Speed (ZDA), saksofon
Petek, 7. 7. 2017, ob 21. uri, Bevkov trg Nova Gorica
Big band KRŠKO
Depeched – tribute to Depeche Mode
Aleš Suša, dirigent
Sobota, 8. 7. 2017, ob 21. uri, Bevkov trg Nova Gorica
Big Band NOVA
Damijan Valentinuzzi, dirigent
Obisk koncertov je brezplačen.
Organizator festivala si pridržuje pravico do spremembe programa.
V primeru slabega vremena bodo koncerti v Kulturnem domu Nova Gorica.
Kulturni dom Nova Gorica
Novinarska konferenca, 27. 6. 2017
O posameznih koncertih:
Ponedeljek, 3. 7. 2017, ob 21. uri, ploščad za občinsko stavbo v Novi Gorici Renato Chicco & Jaka Kopač kvintet Remembering Mulgrew Miller Renato Chicco, klavir Jaka Kopač, saksofon/flavta Flip Philipp, vibrafon Matyas Hofecker, kontrabas Oleg Markov, bobni Kvintet Jake Kopača se s tokratno evropsko turnejo poklanja enemu najpomembnejših jazz pianistov in skladateljev, Mulgrewu Millerju (1955-2013). Mojster je s svojo sofisticirano postbopovsko držo navdihnil ta mednarodni sestav in nastal je izostren hommage.
Jaka Kopač velja za enega najboljših slovenskih jazz saksofonistov. Leta 2009 je zaključil magistrski studi iz jazz saksofona na priznani Sibeliusovi akademiji v Helsinkih. V času šolanja je izdal svoj prvenec z naslovom Almost There, na katerem je predstavil svoje kom- pozicije. Do sedaj je Jaka Kopač sodeloval pri različnih evropskih in svetovnih projektih, kot so European Movement Jazz Orcestra, European Jazz Orcestra, New School Jazz Orcestra in Umo Big band ter z glasbeniki, kot so Jonathan Blake, Jimmy Owens, Doug Hammond, Danny Grissett, Vincente Archer, Benito Gonzales, Duško Gojkovićc, Boško Petrovič, George Garzone and Lennie Pickett.
Pianist in organist Renato Chicco je študiral na Univerzi za glasbo v Gradcu in na Berklee College of Music v Bostonu (ZDA). Med bivanjem v New Yorku (ZDA) je bil član Lionel Hampton Orchestra ter pianist in glasbeni direktor pri Jon Hendricks & Company. Aktiven na newyorški glasbeni sceni je poleg nastopov v klubih kot so Blue Note, Birdland in Village Gate sodeloval v radijskih in televizijskih šovih z Lionelom Hamptonom in Jonom Hendricksom ter nastopal na festivalih in drugih klubih po ZDA, Evropi, Aziji in Južni Ameriki. Med njegovimi številnimi projekti je Renato posnel dva CD-ja njegovih jazzovskih priredb slovenskih ljudskih skladb, kot pianist se pojavlja na več kot petdesetih ploščah. Aktualno je profesor za jazz imrpovizacijo na graški Univerzi za glasbo, vzporedno še vedno nastopa širom sveta.
Torek, 4. 7. 2017, ob 21. uri, ploščad za občinsko stavbo v Novi Gorici Skupina Velkro Boštjan Simon, tenor saksofon, efekti Stephan Meidell, bariton kitara, efekti Luis Candeias, bobni, tolkala
Mednarodni trio Velkro je nastal pred osmimi leti kot plod sodelovanja študentov konservatorija za glasbo v Amsterdamu. Od takrat so posneli tri plošče, ter nastopali na Norveškem, Portugalskem, Hrvaškem, v Sloveniji in Italiji. Velkro se vrača v Slovenijo v sklopu promocije njihovega drugega albuma za portugalsko založbo Clean Feed. Glasba na albumu Too Lazy To Panic je nastala med nastopi na Portugalskem junija leta 2015 in gradi na hipnotičnih atmosferskih improvizacijah, sanjavih melodičnih sekvencah in sproščenih solih. Po nastopu na jazz festivalu Ljubljana in turneji po Avstriji, Italiji in Sloveniji se bodo Velrko z novo ploščo predstavil tudi v Novi Gorici v sklopu festivala 21. mednarodnega srečanja saksofonistov.
Sreda, 5. 7. 2017, ob 21. uri, dvorana Frančiškanskega samostana Kostanjevica Jan Gričar, saksofon Nejc Grm, harmonika gost: Matjaž Drevenšek, saksofon
Kulturni dom Nova Gorica
Novinarska konferenca, 27. 6. 2017
Jan Gričar spada med mlajšo generacijo uspešnih slovenskih saksofonistov. Z odliko je končal študij na Akademiji za glasbo v razredih profesorjev Matjaža Drevenšku in Mihe Rogina. Trenutno zaključuje magistrski študij na prestižnem Pariškem konservatoriju (CNSM de Paris) v razredu profesorja Clauda Delangla, obenem pa se kot član kvarteta saksofonov Niobé izobražuje tudi v razredu komorne igre pri profesorju Laszlu Hadadyju. Redno nastopa na številnih glasbenih odrih po Sloveniji in Evropi. Kot solist je nastopil z Dunajskimi simfoniki, Simfoničnim orkestrom Slovaškega radia, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, orkestrom Slovenske filharmonije. V svoji dosedanji karieri je sodeloval z Ensemble Intercontemporain in priznanimi dirgentskimi imeni kot so En Shao, Matthias Pintscher, Anton Nanut, Marko Letonja. Je prvonagrajenec številnih državnih in mednarodnih tekmovanj – TEMSIG, Marco Fiorindo 2011, SVIREL 2014, Mednarodno tekmovanje Nova Gorica 2016. Je prejemnik Škerjančeve nagrade Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana ter Prešernove nagrade in Svečane listine za najboljše študijske dosežke Univerze v Ljubljani. Jan je štipendist Ministrstva za kulturo.
Nejc Grm se je po končanem šolanju na ljubljanskem Konservatoriju za glasbo in balet vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer je trenutno absolvent magistrskega študija v razredu doc. Luke Juharta. Med študijem se je izpopolnjeval na enoletnem izmenjalnem študiju na znameniti Sibelius Academy v Helsinkih pri prof. Veliju Kujali. Udeležuje se številnih tekmovanj, na katerih prejema najvišje nagrade. Decembra 2015 se je uvrstil med finaliste tekmovanja Arrasate v Španiji, letos marca pa se je udeležil mednarodnega tekmovanja Svirel. Za svoje udejstvovanje na glasbenem področju je leta 2014 prejel Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani. Izvedel je številne krstne izvedbe slovenskih skladateljev, redno sodeluje v različnih komornih sestavih, najbolj aktivno pa v duu s saksofonistom Janom Gričarjem ter v duu z violončelistko Katarino Leskovar. Izpopolnjeval se je na seminarjih pri Stefanu Hussongu, Mie Miki, Corradu Rojacu, Jamesu Crabu, Friedrichu Lipsu, Ivanu Battistonu in drugih. Kot solist je nastopil s Pihalnim in Godalnim orkestrom Akademije za glasbo. Koncertiral je že na številnih slovenskih festivalih ter glasbenih ciklih, predstavil pa se je tudi izven meja. S težnjo po nenehnem odkrivanju novih glasbenih razsežnosti sodeluje s številnimi slovenskimi skladatelji sodobne klasične glasbe, sam pa svojo afiniteto do novosti v glasbi povzame takole: »Preizkušam se z novimi skladbami, všeč mi je novodobnost, iskanje novih pogledov ter izzivov.«
Četrtek, 6. 7. 2017, ob 21. uri, ploščad za občinsko stavbo v Novi Gorici Koncert udeležencev delavnice z Milkom Lazarjem Chris Speed (ZDA), saksofon
V okviru mednarodnega srečanja saksofonistov 2017 v Novi Gorici bo skladatelj, pianist in saksofonist Milko Lazar izvedel dvodnevno delavnico. Osnovni namen delavnice bo raziskovanje še neodkritih zvočnih prostorov med improvizacijo in kompozicijo, med sodobnim jazzom in sodobno komponirano glasbo, med »klasično« artikulacijo in svobodnim – fluidnim jazzovskim izrazom in združevanje le teh v novo celoto. Milko Lazar bo pripravil osnovne iztočnice za kreativno delo – krajše nedokončane kompozicije ali skice, ki jih bodo udeleženci skozi kreativni proces delavnice razvijali na različne načine. Skozi dvodnevni kreativni proces bodo vsi prisotni iz zapisanih in improviziranih kompozicij sestavili koncertni program, ki bo pod vodstvom Milka Lazarja izveden na zaključnem koncertu delavnice v okviru Festivala SAXGO 2017 v četrtek, 6. junija 2017, ob 21. uri na ploščadi za občinsko stavbo v Novi Gorici.
Na koncertu bo v drugem delu nastopil tudi mentor letošnje poletne šole za jazz saksofon, Američan Chris Speed, ki sodi med najbolj vplivne in aktivne tenor saksofoniste in klarinetiste v newyorškem Brooklynu. Ustanovil je več glasbenih skupin, in sicer: Endangered Blood, Human Feel, yeah NO, Trio Iffy, Pachora, je pa tudi pridružen član znanih skupin, kot sta Claudia Quintet in Alas No Axis. Njegov slog odlikuje izjemno bogata mešanica glasbenih prvin in vplivov, ki segajo od jazza in rocka, pa do vplivov balkanske glasbe. Sodeluje z glasbeniki, kot so Jim Black, Kurt Rosenwinkel, Andrew D’Angelo, Skulli Sverrisson, Dave King, Mary Halvorson, Craig Taborn, Uri Caine, Dave Douglas in John Zorn. Leta 2004, 2005 in 2006 ga je prestižna revija Downbeat poimenovala vzhajajoča zvezda klarineta, v aprilu
Kulturni dom Nova Gorica
Novinarska konferenca, 27. 6. 2017
leta 2006 pa je ustanovil eklektično založbo Skirl Records, v kateri izdaja predstavnike plodovite Brooklynske glasbene scene.
Petek, 7. 7. 2017, ob 21. uri, Bevkov trg Nova Gorica Big band KRŠKO Depeched – tribute to Depeche Mode Aleš Suša, dirigent
Dirigent orkestra Big band Krško Aleš Suša o koncertnem programu Depeched – tribute to Depeche Mode, ki ga bodo izvedli v sklopu festivala 21. mednarodnega srečanja saksofonistov v Novi Gorici: “Glasba skupine Depeche Mode me spremlja že od najstniških let. Po petindvajsetih letih razvoja glasbenega okusa in odkrivanja nove glasbe, predvsem s področja jazz-a, se z aranžmaji za klasični big band vračam k vibraciji Depeche Mode in vesel sem, da z glasbeniki zasedbe Big band KK kot prvi tovrstni orkester na planetu izvajamo njihovo glasbo. Enjoy the depeched big band sound!”
Zasedba Big band KK:
Trobente: Antionio Geček, Damjan Škaler, Marjan Starc, Klemen Knez, Klemen Šterk
Saksofoni: Bojan Zupančič, Domen Bohte, Robert Ceglar, Branko Žinko, Lenart Rožman, Aleš Suša,
Lovro Ravbar, David Jukič, Tone Troha
Pozavne: Marin Ferketin, Janez Hrastovšek, Aleksander Vaš, Jure Urek, Vid Žgajner, Žan Tkalec
Ritem: Janez Gabrič – tolkala, Jure Lopatič – bas kitara, Miha Koretič – električna kitara,
Rok Lopatič in Dejan Jerončič – klaviature
Vokali: Tadeja Molan, Miha Nemanič, Jan Jenko, Mate Brodar
Sobota, 8. 7. 2017, ob 21. uri, Bevkov trg Nova Gorica Big Band NOVA Damijan Valentinuzzi, dirigent
Big band NOVA na goriškem deluje že od leta 1995, za seboj pa ima že več kot 300 nastopov. Pogosto sodeluje z znanimi imeni slovenske glasbene scene, kot so Anika Horvat, Nuša Derenda, Alenka Godec, Darja Švajger,Tinkara Kovač, Janez Bončina – Benč, Vlado Kreslin, Tulio Furlanič in drugi. Izvaja tako dela priznanih jazz komponistov, kot so Count Basie, Glenn Miller, Herbie Hancock, kot tudi priredbe slovenskih popevk ter originalnih kompozicij Anžeta Vrabca, Boštjana Simona, Gorana Krmaca in Damijana Valentinuzzija. Big band NOVA redno sodeluje z goriškimi mladimi vokalisti.
Damijan Valentinuzzi (1983) se je s trobento srečal na glasbeni šoli v Tolminu v razredu prof. Miloša Rijavca, nadaljeval na SGBŠ v Ljubljani pri prof. Davidu Jarhu ter nato še v Univerzi za glasbo in uprizarjajočo umetnost v Gradcu (Avstrija), kjer je študiral pri prof. Eduardu Holnthanerju in Stjepku Gutu. Leta 2007 je diplomiral in takoj vpisal magisterij. Leta 2008 je prejel štipendijo Ministrstva za kulturo in za eno leto odšel na študijsko izmenjavo na Jazz Institut Berlin (Nemčija), kjer se je izpopolnjeval pri enemu najboljših jazz trobentačev v Evropi, Gerardu Presencerju, specialno tehniko trobente pa ga je učil prof. Malte Burba. V Berlinu je sodeloval tudi z znanim berlinskim producentom, Achimom Gieselerjem, kjer je pridobil precej znanja o studijski tehniki, pa tudi veliko idej o drugih smereh in možnostih improvizirane glasbe.
Kulturni dom Nova Gorica
Novinarska konferenca, 27. 6. 2017
21. Mednarodno srečanje saksofonistov v Novi Gorici so omogočili:
Partnerji:
Mestna občina Nova Gorica
Občina Brda
Hiša Štekar, Snežatno
Medijska sponzorja:
Radio Koper
Radio Robin
Oblikovanje celostne podobe: Marko Krumberger
Dodatne informacije:
Kulturni dom Nova Gorica Bevkov trg 4 5000 Nova Gorica
T +386 (0)5 33 540 13
E pr@kulturnidom-ng.si
W www.kulturnidom-ng.si
28. 6. 2017

Avtor

Administrator