Kultura

Poklon Demetru Bitencu

Poklon Demetru Bitencu

»Bitenc je originalni Anakin Skywalker – Jedi, ki je podlegel temni strani sile in postal slovenski Darth Vader.« (Marcel Štefančič, jr.)

Spoštovani,

v petek, 7. julija, ob 20.30 uri bo na kraškem dvorišču Muzeja slovenskih filmskih igralcev v Divači potekala tradicionalna prireditev Poklon, ki jo letos posvečamo igralcu Demetru Bitencu. Ob tej priložnosti bo izšla tudi monografska publikacija Poklon Demetru Bitencu, v kateri se je Marcel Štefančič jr. poglobil v igralčev filmski opus.

Tradicionalno prireditev, s katero se že od leta 2003 vsak julij poklonimo enemu od slovenskih igralcev oziroma igralk, prirejamo ob rojstnem dnevu prve slovenske filmske zvezde Ite Rine, rojene v Divači 7. julija 1907. Z letošnjim Poklonom obeležujemo tudi 110. obletnico njenega rojstva.

V primeru dežja bo prireditev potekala v Osnovni šoli dr. Bogomirja Magajne v Divači.


Letni kino v Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači

S projekcijo filma Minuta za umor (Jane Kavčič, 1962) v čast Demetru Bitencu 7. julija ob 21.30 uri odpiramo tudi novo sezono letnega kina Muzeja slovenskih filmskih igralcev v Divači, kjer se bodo vsak petek zvečer vrteli izbrani filmi. Predvajani bodo s 35-mm filmskega traku s slovenskimi podnapisi, izjema bo le novi dokumentarni film o Iti Rini, ki ga bomo predvajali z digitalnega formata.

Vstopnica za filmsko predstavo pod zvezdami velja tudi kot vstopnica za ogled Muzeja slovenskih filmskih igralcev. V primeru dežja ali burje program odpade.

Podrobnejši spored vas čaka na www.kinoteka.si in www.muzejdivaca.si

Vabljeni v Divačo, vabljeni na film!
Slovenska kinoteka ++386 1 4342520 press@kinoteka.si www.kinoteka.si

4. 7. 2017

Avtor

Administrator