Kultura

Letni kino MSFI: Ita Rina – filmska zvezda, ki je zavrnila Hollywood

v petek, 14. julija, ob 21.30 uri bo v letnem kinu Muzeja slovenskih filmskih igralcev v Divači projekcija dokumentarnega filma Ita Rina – filmska zvezda, ki je zavrnila Hollywood (Marta Frelih, 2016), s katero bomo počastili 110. obletnico rojstva naše prve filmske zvezde.


Dokumentarec govori o največji slovenski filmski zvezdi Iti Rini, ki je s svojimi filmi v dvajsetih in tridesetih letih 20. stoletja dosegla svetovno slavo. Vabili so jo tudi v Hollywood, saj so filmi, v katerih je igrala, v Ameriki dosegali visoko gledanost. V Franciji so Ito Rino imenovali »velika umetnica« in jo primerjali z Greto Garbo in Marlene Dietrich, v Latviji in na Hrvaškem so jo opevali v pesmih, Čehi pa so jo poznali kot »veliko tragedinjo filmskega platna«.

»Dokumentarni film Marte Frelih nam predstavi več pogledov na prvo jugoslovansko filmsko zvezdo. O njej spregovorijo filmski zgodovinarji, časopisni članki in kritike ter zadnji režiser, s katerim je snemala; najzanimivejši pa je prav pogled igralke same, ki jo spoznamo prek zasebnih pisem in intervjujev za javnost, ob katerih nimamo občutka, da gre za ikono nekega drugega časa, temveč se nam zdi, kot da poslušamo ambiciozno in moderno mlado žensko, za katero v nekem obdobju ni bilo nič nemogoče.« (Urša Menart, Kinotečnik)

 

Vstopnice bodo pol ure pred projekcijo na voljo na blagajni letnega kina.
Vstopnica za film pod zvezdami velja tudi kot vstopnica za ogled Muzeja slovenskih filmskih igralcev.
V primeru dežja ali burje program letnega kina odpade. Natančne informacije bodo objavljene na spletni strani muzeja.

Vljudno vabljeni!

Za dodatne informacije se lahko obrnete na:
msfi@kinoteka.si
041 550 044 (med delovnim časom)
www.muzejdivaca.si

12. 7. 2017

Avtor

Administrator