Splošno

Festival ImPulsTanz – ko se Dunaj za mesec dni giba s sodobnim plesom

 

Pred Dunajčani in mednarodnim občinstvom je mesec nastopov, delavnic, raziskovalnih projektov in dodatnega družabnega programa povezanega s sodobnim plesom. Organizatorji tudi letos med 13. julijem in 13. avgustom pričakujejo več tisoč plesalcev, koreografov in plesnih navdušencev z vsega sveta.

Leta 1984 ustanovljeni festival sodobnega plesa na Dunaju ImPulsTanz je že pridobil status enega najpomembnejših takšnih festivalov na svetu. Zato je zaslužen tudi več kot pester program. Julija in avgusta bo letos 54 plesnih ansamblov na velikih dunajskih odrih po vsem mestu predstavilo 63 raznolikih produkcij, med njimi bo prav tako dvanajst premiernih uprizoritev.

Letošnji festival bo 13. julija otvoril Jan Fabre, visoko priznani belgijski koreograf, slikar, dramatik in režiser, ki mu je je posvečen tudi pomemben del festivala s solo predstavo “I am a Mistake” (Sem napaka) 13. julija v muzeju Leopold, kjer bo do 27. avgusta mogoče obiskati tudi njegovo razstavo “STIGMATA – Actions & Performances” z okoli 800 njegovimi deli. Med velikimi imeni najdemo tudi belgijskega koreografa in “botra postdramatičnega gledališča” Michaela Lauba s predstavo “Fassbinder, Faust and the Animists” (Fassbinder, Faust in animisti), angleško koreografinjo Liz Kings s premiero “Out of Life” (Iz življenja), latvijsko umetnico Elino Maligino z video inštalacijo “The development of interdependence” (Razvoj soodvisnosti) in avstrijski trio Costasa Kekisa, Anno Prokopovo in Petra Ochvata s predstavo “It beats soft in the veins” (Nežno utripa v žilah).

Zanimiv je tudi EU projekt “The Humane Body – ways of seeing dance” (Humano telo – načini opazovanja plesa), ki opozarja na slepe in slabovidne v vlogi občinstva na predstavah sodobnega plesa. Umetniki Anne Juren, Volmir Cordeiro, Vera Tussing in Simon Mayer ne bodo svojih predstav opremili le z avdiodiskripcijo in uvodnimi ogledi z dotikanjem, temveč bo ta del občinstva upoštevan že med samim nastajanjem predstav.

Za profesionalce, otroke, starostnike in radovedneže so na festivalu pripravili tudi 260 delavnic. V izboru so parkur, balet, joga, ples Bollywooda ali african fusion. Mnoge delavnice in tudi predstave so za obiskovalce brezplačne.

Foto 1: Jan Fabre, BelgianRules-BelgiumRules © WongeBergmann

Foto 2: Jan Fabre, delavnica © GuidoMencari

Foto 3: Liz King, OutofLife © MaxBiskup

Foto 4: Delavnica, Risa Steinberg © Karolina Miernik

Dodatne fotografije: https://www.impulstanz.com/en/presspictures/

Več na: https://www.impulstanz.com/en/

Prav lep pozdrav,

Ana Mravlje

Predstavnica za medije

Predstavništvo mesta Dunaj

Dalmatinova 2, 1000 Ljubljana

M +386 41 275 210

T+386 1 320 77 77

mravlje@eurocommpr.si

www.eurocommpr.si

Spremljajte nas na Facebook in Twitter strani.

13. 7. 2017

Avtor

Administrator