Splošno

Spodbujamo gojenje sončnic  

 

Brez čebel ni hrane, ni življenja – to so besede, ki jih pogosto slišimo, vendar pa je vprašanje, če se dejansko zavedamo njihovega pomena in vseh njihovih razsežnosti. Ena od aktivnosti Čebelarske zveze Slovenije je spodbujanje gojenja medovitih rastlin, s katero pomembno prispevamo k ohranjanju narave in razvoja čebel. Z letošnjo vseslovensko akcijo sejanja sončnic želimo spodbuditi setev rastline, ki je koristna paša tako za čebele, kot tudi ostale opraševalce. Gospodarsko pa je zanimiva je tudi za kmeta in seveda tudi za slovenskega potrošnika, ki vedno bolj ceni lokalno pridelano hrano. Te rastline so pogosto okras domačih vrtov, sejemo jih pa tudi kot kulturne rastline in jih lahko vsestransko izkoristimo, saj lahko uporabimo prav vse dele rastline.

Projektu »Kar sejemo, to žanjemo«, ki je v letu 2017 namenjen spodbujanju gojenja sončnic so se letos pridružili številni partnerji, med drugim tudi kmetijske šole, ki so v maju posejale semena sončnic, ki jih je darovala Semenarna Ljubljana d.o.o. Šole, ki so sejale sončnice so:  Biotehniški center Naklo, Grm, center biotehnike in turizma Novo mesto, Biotehniška šola Rakičan, Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti v Celju, Šolski center Šentjur in Biotehniška šola Ptuj. Poleg sodelujočih šol projekt podpirajo še: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS), Gospodarska zbornica Slovenije, Semenarna Ljubljana d. o. o, Izobraževalni center Piramida Maribor, Biotehniška fakulteta, Medium d.o.o. in Dergan razvoj in svetovanje, d.o.o.

Na kmetijsko živilskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni,  bo 27. avgusta od 12.30 do 13.45 potekala strokovna razprava o pomenu gojenja sončnic. Povabili bomo strokovnjake z različnih področij, ki bodo predstavili širši pomen gojenja sončnic in na ta način spodbudili pridelavo in tudi predstavili možnosti odkupa pridelka. Po razpravi bo sledil ogled nasada sončnic. V oktobru bomo na sejmu Narava – zdravje v Ljubljani organizirali zaključni dogodek in poskrbeli za pokušino domačega peciva s semeni sončnic, medu,…

Strokovne službe KGZS so pripravile koristne nasvete za pridelavo sončnic. Dokument je  objavljen na spletni strani Čebelarske Zveze Slovenije (www.czs.si).

Lahko se pohvalimo tudi z izjemno odmevno akcijo Čebelarske Zveze Slovenije, ki je nastal v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije in Semenarno Ljubljana d.o.o. Semenarna Ljubljana d.o.o. je darovala semena sončnic za 1.300 vrtcev in osnovnih šol po Sloveniji.  Na tak način smo poskrbeli za osveščanje in izobraževanje otrok.

Z zasaditvijo sončnic na sedežu Čebelarske zveze Slovenije pa smo podprli letošnji vseslovenski projekt sajenja sončnic. Simbolično smo zasadili več kot 210 sončnic, za vsako čebelarsko društvo po eno in poskrbeli  za sončno (-ično) dobrodošlico prav vsakega obiskovalca našega Centra.

 

Dobrodošli v sončnem centru Čebelarske Zveze Slovenije!

Nataša Klemenčič Štrukelj, svetovalka specialistka za ekonomiko

21. 7. 2017

Avtor

Administrator