Politika, Splošno

Direktorica UOIM v Ilirski Bistrici na posvetu o možnostih za vključevanje oseb z begunsko in migrantsko izkušnjo v lokalnem okolju

Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov bo v Ilirski Bistrici prisluhnil predlogom glede možnosti za vključevanje oseb z begunsko in migrantsko izkušnjo v slovensko družbo

 

Direktorica Urada Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov (UOIM), mag. Mojca Špec Potočar ter vodja sektorja UOIM za sprejem in oskrbo, mag. Katarina Štrukelj se bosta v četrtek, 28. junija 2018 udeležili posveta v Ilirski Bistrici, kjer se bodo za skupno mizo soočila različna mnenja s predlogi o možnostih za vključevanje oseb z begunsko in migrantsko izkušnjo v tem delu Slovenije.

 

Posvet, ki bo potekal od 13. ure dalje v prostorih Večgeneracijskega centra v stavbi Doma na Vidmu v Ilirski Bistrici (na naslovu Gregorčičeva cesta 2), skupaj pripravljajo Inštitut za afriške študije, Društvo za razvoj in povezovanje družbenih ved ter kultur ODNOS in Javni zavod Cene Štupar – Center za izobraževanje Ljubljana.

 

Ob izteku triletnega projekta z osrednjim geslom »Med nami in z nami«, ki ga sofinancirata UOIM ter Evropski sklad za azil, migracije in vključevanje, se bodo do konca tega meseca tako zvrstili še zadnji od osmih letošnjih posvetov (med drugim tudi v Ilirski Bistrici), kjer se soočajo različna mnenja posameznikov iz državnih institucij, lokalnih skupnosti, lokalnega okolja, nevladnih organizacij, vzgojno-izobraževalnih institucij, zdravstvenih ustanov in ostalih o skupnih izzivih vključevanja ter integracije v lokalnem, državnem in mednarodnem okolju ter o dobrih praksah, izzivih in predlogih pri ustvarjanju vključujočedružbe sobivanja oziroma prostor za vzajemno učenje med lokalno skupnostjo in prosilci za mednarodno zaščito, begunci ter osebami z migrantsko izkušnjo, prostor za javno prepoznanje njihovih talentov in odprt prostor za izražanje v lokalnem okolju.

 

V preteklih dveh letih se je že odvilo 12 podobnih posvetov na različnih lokacijah po vsej državi, stekla je tekaška prireditev “Tek solidarnosti in vključevanja” in dva osrednja dogodka ob obeležitvi 20. junija, svetovnega dneva beguncev.

 

S tem so vse tri nevladne organizacije – v sodelovanju s ključnimi državnimi institucijami pri reševanju begunske problematike – sledile osrednjemu namenu projekta »Med nami in z nami«, torej ozaveščanju javnosti o položaju oseb z begunsko in migrantsko izkušnjo v slovenski družbi, o skupnih izzivih vključevanja in integracije v lokalnem, državnem in mednarodnem prostoru, o dobrih praksah. Ne nazadnje pa tudi o prepoznavanju priložnosti, ki jih prinašajo migranti in poteh do solidarnega ter kvalitetnega sobivanja.

 

Vljudno vabljeni, da se posveta udeležite in aktivno vključitev v razpravo!

 

Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov (UOIM)

28. 6. 2018

Avtor

Uredništvo