Tehnologija

IFA 2018: Samsung z naprednimi tehnologijami kroji prihodnost povezanega življenja

 

 

Samsung je izpostavil svojo vizijo izdelkov in storitev za povezano življenje, ki ga zaznamujejo umetna inteligenca (AI), internet stvari (IoT) in mobilna telefonija pete generacije (5G)

 

Ljubljana, Slovenija; Berlin, Nemčija – 30. avgust 2018 – Samsung Electronics Co., Ltd. je na današnji novinarski konferenci na sejmu IFA izpostavil svojo zavezanost razvoju vrhunskih izdelkov in storitev, ki bodo oblikovali povezano življenje v prihodnosti. Samsung je pokazal, kako lahko prodorne tehnologije, ki jih poganjata umetna inteligenca (AI) in internet stvari (IoT), ljudem izboljšajo vsakdan. Z odpravo zapletenosti pri vsakdanjih opravilih in zagotavljanjem varnosti na višji ravni tehnologija omogoča udobnejše življenje.  

 

»Samsung ima edinstveno pozicijo na trgu s celostno ponudbo najsodobnejših AI ter IoT izdelkov in storitev. Uporabnikom je na voljo široka paleta televizorjev, zaslonov, avdio naprav, domačih gospodinjskih aparatov in seveda mobilnih naprav,« je poudaril HS Kim, predsednik in izvršni direktor oddelka za potrošniško elektroniko v družbi Samsung Electronics, in dodal: »Prizadevamo si za novo dobo povezanega življenja, v kateri naši izdelki in storitve brezhibno komunicirajo med seboj in našim uporabnikom zagotavljajo bogatejše, pametnejše in zabavnejše življenje.«

 

V vodstvenem položaju za prihodnost

Samsung je v zadnjih mesecih napovedal naložbe v višini več milijard dolarjev, da bi zagotovil nadaljnjo integracijo novosti na področju strojne in programske opreme ter pri storitvah. Podjetje se je zavihtelo v ospredje pri tem, da uporabnikom približa moč umetne inteligence in mobilne telefonije pete generacije. Z ustanovitvijo raziskovalnih centrov za umetno inteligenco po svetu, vključno z nedavno odprtim centrom v Cambridgeu v Združenem kraljestvu, Samsung pričakuje sodelovanje z več tisoč priznanimi strokovnjaki do leta 2020. Razvijali bodo umetno inteligenco, prilagojeno posamezniku tako, da se nenehno uči ter izboljšuje življenje uporabnika na čedalje inteligentnejši, uporaben in oseben način.

 

Predpogoj za naslednjo dobo povezanega življenja je napredna omrežna infrastruktura. S svojo aktivno vlogo pri vzpostavljanju 5G industrijskih standardov je Samsung v vodstvu pri predstavitvi omrežij naslednje generacije. Na temelju mobilne telefonije pete generacije podjetje še letos v Združenih državah Amerike načrtuje predstavitev prve domače gigabitne širokopasovne povezave na svetu (5G Fixed Wireless Access).

 

Mejnik na področju kakovosti slike z ločljivostjo 8K

Samsung je na sejmu IFA 2018 stopil velik korak naprej v industriji vizualnih zaslonov. Predstavil je Samsung QLED 8K TV; televizor Q900R serije s tehnologijo na osnovi umetne inteligence omogoča nadgradnjo ločljivosti na 8K (‘8K AI Upscaling’). QLED 8K TV je na v štirih različicah velikosti zaslona (163 cm, 189 cm, 205 cm, 216 cm) in ima številne izboljšave (med njimi ‘Real 8K Resolution’, ‘Q HDR 8K’ in ‘Quantum Processor 8K’), zaradi katerih slike v ločljivosti 8K zares zaživijo.

 

‘Real 8K Resolution’ tehnologija lahko prikazuje najvišjo svetlost 4000 nitov, kar predstavlja standard za večino filmskih studiev. ‘Q HDR 8K’, ki jo poganja HDR10+ tehnologija, prikazuje popolne barve in ustvarja realistične slike, kot si jih je zamislil ustvarjalec. ‘8K AI Upscaling’ tehnologija je zasnovana z namenom, da ne glede na kakovost ali format originala neke vsebine tako sliko kot zvok izboljša na raven premijske kakovosti 8K.

 

Med novostmi je Samsung napovedal še The Wall, najnovejši Micro LED zaslon, zasnovan za podjetja in uporabo v okoljih izven doma. Odlikuje ga napredna tehnologija za samodejno osvetlitev zaslona (angl. self-emitting display technology) in modularni dizajn. Tako je popolnoma prilagodljiv, uporabniki pa se lahko odločijo o umestitvi zaslona v prostor.

 

Na dogodku je Samsung predstavil še nov televizor v The Frame liniji z diagonalo zaslona 123 cm. Zahvaljujoč ‘Easy Discovery’ lastnosti lahko uporabnik preprosto dostopa do umetniških del. Izbrane slike se prikažejo na zaslonu, ne da bi se uporabnik izgubil med več sto različnimi možnostmi slik. Trgovina (Art Store) dobiva še bogatejšo zbirko; na voljo je več kot 850 umetniških del od nekaterih najbolj priznanih umetniških ustanov na svetu, vključno z Državnimi muzeji v Berlinu, Muzejem kraljice Viktorije in princa Alberta in muzejem Tate.

 

Tudi kakovost zvoka ostaja ena ključnih prioritet podjetja. To dokazuje predstavitev vrhunskih zvočnikov HW-N950 in HW-N850, ki so nastali v sodelovanju družb Samsung in Harman Kardon. S podporo Dolby Atmos in DTS:X oboji ustvarijo poglobljeno zvočno okolje.

 

Gospodinjski aparati, ki prekipevajo od idej

Sodobno življenje vse bolj zaznamujejo tehnologije, pri čemer uporabniki pričakujejo, da bodo le-te igrale večjo vlogo v njihovem domačem okolju. Kuhinja tako postaja središče doma, aparati pa vse bolj delujejo kot inteligentni osebni asistenti. Ljudje želijo svoje življenje spremeniti bolj kot kdaj koli prej. Tega se zaveda tudi Samsung, ki odgovarja na tehnološki razvoj doma in potrebe uporabnika in njegovega življenjskega sloga s široko paleto najsodobnejših AI in IoT rešitev.

 

Family Hub hladilnik uporabnikom omogoča, da uživajo v izkušnji povezanega življenja. Čas, ki ga preživijo v kuhinji postane z novim hladilnikom koristno izrabljen. Velik zaslon na dotik ima vlogo nadzorne plošče, zato lahko uporabniki kar s hladilnika preprosto nadzorujejo povezane naprave v svojem domu, vključno z napravami tretjih ponudnikov. S pomočjo Bixby pomočnika in glasovnega upravljanja (Voice ID) lahko uporabniki takoj dobijo njim prilagojene informacije, Meal Planner funkcija pa jim pomaga pri načrtovanju obrokov, s tem da priporoča recepte po njihovem okusu.

 

Dual Cook Flex pečica za uporabnike pomeni večjo učinkovitost kuhanja in s tem izpolnjevanje različnih prehranskih omejitev in preferenc. S fleksibilnimi vrati in funkcijo za dvojno pripravo jedi lahko uporabniki učinkovito poskrbijo za potrebe vsakega družinskega člana. S priročnikom za pripravo hrane potrošniki prejmejo priporočila za uporabo pečice glede na sestavine in način priprave hrane.

 

Quick Drive pralni stroj je bistveno izboljšal življenje ljudi, saj razpolovi čas pranja perila. Pri tem ne ogrozi učinkovitosti pranja, uporabniku pa prihrani čas. Odlikuje ga pametni asistent za pranje perila (Q-rator), ‘Laundry Planner’ funkcija pa zmanjša porabo časa za pranje perila in uporabniku dovoljuje zagon in ustavitev programa takrat, ko mu najbolj ustreza.

 

Naslednja generacija mobilne izkušnje

Po uradni predstavitvi v začetku avgusta v New Yorku je Samsung na sejmu IFA predstavil svoj najbolj zmogljiv pametni telefon doslej – Galaxy Note9. Telefon je zasnovan za vse, ki želijo najboljše. Na voljo je v dveh različicah notranjega pomnilnika – 128 GB in 512 GB1. Prostor za shranjevanje je pri obeh mogoče še dodatno razširiti prek spominske kartice microSD. Skupno tako Galaxy Note9 omogoča kar do 1 TB prostora za shranjevanje.

 

Galaxy Note9 ima baterijo z zmogljivostjo 4.000 mAh, ki uporabniku omogoča brezskrben pogovor, pisanje sporočil in igranje iger. Inteligentna kamera na napravi pomaga uporabniku zajeti odličen posnetek v vsakem trenutku. Značilni znak Galaxy Note serije telefonov je pisalo S Pen. Pisalo na Galaxy Note9 je dobilo revolucionarno nadgradnjo z bluetooth tehnologijo (BLE), zaradi česar lahko uporabnik na daljavo posname selfi in upravlja pomikanje med prosojnicami – celo z razdalje desetih metrov.

 

Prek Samsung Dex načina Galaxy Note9 uporabniku omogoča tudi izkušnjo osebnega računalnika. Z vzpostavitvijo povezave med telefonom in zaslonom prek HDMI adapterja2 lahko Galaxy Note9 projicira virtualno namizje ali služi kot dodaten zaslon. Samsung Galaxy Note9 ponuja maksimalno produktivnost z najbolj celovitimi lastnostmi za upravljanje naprave na trgu. Pri tem je uporaba telefona varna; zahvaljujoč Samsung Knox platformi.

 

Na sejmu IFA se predstavlja tudi Galaxy Watch. Naprava združuje videz tradicionalne ure s pametno tehnologijo. Galaxy Watch odlikuje izboljšanja življenjska doba baterije, saj omogoča delovanje več kot 803 ur in preprečuje potrebo po vsakodnevnem polnjenju. Z novo uro se podjetje prilagaja uporabnikom, ki vse več pozornosti namenjajo dobremu počutju. Na Galaxy Watch delujeta nova sledilnika za stres in spanje, naprava pa uporabniku predlaga tudi dihalne vaje in mu tako pomaga izboljšati osredotočenost.

 

Obiskovalci sejma IFA so na razstavni prostor družbe Samsung Electronics vabljeni od petka, 31. avgusta, do srede, 5. septembra 2018 (level 2, City Cube).

 

Za več informacij o družbi Samsung ter njenem portfelju izdelkov in storitev obiščite spletno mesto: https://www.samsung.com/si/ifa2018/.

 

 

Opombe urednikom:

 

1 Standard predstavlja notranji pomnilnik z velikostjo 128 GB. Različica z velikostjo 512 GB je na voljo v določenih državah. Pametni telefon omogoča dodaten prostor za shranjevanje prek zunanje SD-kartice do velikosti 512 GB (naprodaj ločeno).

2 Komplet Samsung HDMI adapterjev vključuje: HDMI adapter (EE-HG950), adapter z več vhodi (EE-P5000) in DeX kabel (EE-I1300).

3 Življenjska doba baterije je odvisna od naprav in  uporabe: Galaxy Watch 46 mm (več kot 80 ur ob običajni uporabi; do 168 ur ob manjši uporabi) in Galaxy Watch 42 mm (več kot 45 ur ob običajno uporabi; do 120 ur ob manjši uporabi). Dejanski čas delovanja baterije je lahko odvisen od omrežne povezave, komponent, nastavitev, jakosti signala, šumov in drugih elementov.

 

###

 

O družbi Samsung Electronics Co., Ltd.

 

Samsung Electronics Co. navdihuje svet in ustvarja prihodnost s svojimi prodornimi zamislimi in tehnologijami. S stalnim razvojem in inovacijami spreminjamo svet televizorjev, pametnih telefonov, tabličnih računalnikov, digitalnih naprav, omrežnih sistemov, pomnilnikov, sistemov LSI in LED rešitev. Za več informacij obiščite Samsungovo medijsko središče na http://news.samsung.com.

 

Več informacij:

 

Tomaž Semič (t.semic@samsung.com), Marketing Manager SI & Corporate Marketing, Samsung Electronics Austria GmbH (SEAD Business Unit), Ljubljana Branch Office, Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Slovenija

 

Milena Prša (milena.prsa@pristop.si), svetovalka, Pristop d.o.o.

30. 8. 2018

Avtor

Administrator