Kultura

SCCA-LJUBLJANA, oktobrski dogodki: razstava, projekcija, delavnica…

Max Grau: Love & Work [floating]

Razstava
15. 10.−2. 11. 2018
Odprtje: 15. 10. 2018, ob 19. uri
Kino Šiška, Trg prekomorskih brigad 3, 1000 Ljubljana

________________

Na prvi samostojni razstavi v Sloveniji se berlinski umetnik Max Grau predstavlja z naborom novih in starih del ter fragmentov, sopostavljenih v instalacijo, ki je bila zasnovana posebej za razstavni prostor Kina Šiška.

Prosto lebdeča postavitev fotografij, risb, e-mailov, dnevniških zapisov, ljubezenskih pisem prijateljem in drugim umetnikom gledalca vključi v nehierarhičen prostor asociacij. Grau ustvarja na preseku vizualnih umetnosti in literature, pri čemer njegova pogosta besedilna praksa raziskuje teme politik prijateljstva, sodobnih načinov komuniciranja in emocionalnih tekstur vsakdanjega življenja.VEČ

Razstavo podpirajo: Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo, Goethe-Institut Ljubljana, JSKD.

Marcel Odenbach, Med brodolomom ne moreš plavati, 2011

Marcel Odenbach:
Video zgodovina, spomini in naključja

Kino-integral / projekcija video del s komentarjem kuratorja Slavka Kačunka
Predstavitev antologij EVA

Sobota27. 10. 2018, ob 19. uri
Slovenska kinoteka, Miklošičeva 28, Ljubljana

________________

Fizični in spletni arhiv video in novomedijske umetnosti Postaja DIVA vsako leto obeleži Svetovni dan avdiovizualne dediščine – 27. oktober, ki ga je razglasil UNESCO prvič leta 2005. S tem opozarjamo na pomen arhivov in avdiovizualnega gradiva, ki je pomemben del kulturne dediščine.

Letos se nam pri praznovanju v Slovenski kinoteki pridružuje kurator Slavko Kačunko s predstavitvijo Marcela Odenbacha, pionirja video umetnosti in enega od najbolj mednarodno uveljavljenih nemških videastov.

VEČ

Projekt podpirajo: Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo, Slovenski filmski center, JSKD

Max Grau:
Performirati znanje

Delavnica (v angleškem jeziku)
Sreda in četrtek, 10. in 11. oktober 2018
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

Rok za prijavo: 7. oktober 2018
Na voljo še nekaj prostih mest!

________________

Šola za kuratorske prakse in kritiško pisanjeSvet umetnosti vabi na delavnico, ki je namenjena performativnim strategijam v sodobni umetnosti. Delavnico bo vodil umetnik Max Grau, ki v svojem delu uporablja raznolike medije.

Namen delavnice je prikazati umetniško prilaščanje akademskega formata predavanj in performativne strategije, ko govorimo v javnosti.

VEČ

EVA: Teorije video umetnosti

Predstavitev antologij (ur. Slavko Kačunko)

Sobota27. 10. 2018, ob 17. uri
Galerija Škuc, Stari trg 21, Ljubljana

________________

Slavko Kačunko, raziskovalec, kurator in pisec o video in medijski umetnosti, bo v vlogi urednika predstavil antologiji Teorije video umetnosti (Theorien der Videokunst), ki vključujeta tekste 40 ključnih teoretičark za video umetnost, napisanih med letoma 1988 in 2018, in pet aktualnih intervjujev z njimi.VEČ

V okviru 24. festivala Mesto žensk.

Kritiško pero 2018 prejela Barbara Borčić

________________Barbara Borčić, kustosinja in kritičarka, publicistka in urednica, programska svetovalka SCCA-Ljubljana, vodja video programov in video arhiva Postaja DIVA, je med letošnjimi nagrajenci Slovenskega društva likovnih kritikov, ki vsako leto podeli tri nagrade kritiško pero.

Za likovno kritiko in kuratorstvo je nagrado prejel tudi Mario Berdič Codella, za življenjsko delo pa Lev Menaše. Izbor nagrad je sprejela žirija pod vodstvom Gorana Milovanovića s članicama Matejo Podlesnik in Petro Vencelj.

VEČ

ArtsLink mednarodne štipendije 2019

Rok za prijavo: ponedeljek, 15. oktober 2018

________________

Nova pobuda mednarodnih štipendijArtsLink International Fellowships je glede na pretekla leta spremenila svojo shemo podpiranja umetnikov, umetniških vodij, kuratorjev in producentov … Štipendije za leto 2019 niso omejene z umetniškim področjem, ampak so usmerjene na ustvarjalni proces ter aktivno sodelovanje in dialog s skupnostjo.VEČ

Prejeli ste novice SCCA-Ljubljana. Vaš elektronski naslov uporabljamo le za obveščanje o naših programih in za vabila na dogodke (več o varovanju podatkov).
Odjavite se lahko tukaj.

Zavod SCCA-Ljubljana, Metelkova 6, 1000 Ljubljana, tel.: 01 431 83 85
SCCA-Ljubljana je član  Asociacije, društva NVO in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti.
Copyright © SCCA-Ljubljana, 2018. Nekatere pravice pridržane.

1. 10. 2018

Avtor

Administrator