Splošno

Mojca Trnovec obrtnica leta in Peter Pišek podjetnik leta 2018

 

 

Brdo pri Kranju, 6. 12. 2018 – Podjetnik leta 2018 je avtoprevoznik Peter Pišek iz Lopate pri Celju, obrtnica leta 2018 pa Mojca Trnovec iz Zgornjih Pirnič. Priznanji za poslovno odličnost jima je na nocojšnji slovesnosti na Brdu pri Kranju podelila Obrtno-podjetniška zbornica Slovenija (OZS). Na slovesnosti so podelili tudi mojstrske diplome 38 mojstrom in mojstricam, priznanje najstarejši obrtnik leta pa je prejel 77-letni Franci Ažman iz Lesc, ki se ukvarja z avtoprevozniško in gostinsko dejavnostjo.

Mojca Trnovecživi in dela v več kot 160 let stari družinski gostilni, povezani s kmetijo in štirimi generacijami pod isto streho. Gostilno Mihovec, ki jo je pred tem vodil očeJernej ob pomoči mame Mihaele, je prevzela pred osmimi leti. Njena glavna skrb je kuhinja, oblikovanje ponudbe in organizacija dela, zato je izjemno vesela, da ji ob strani stoji prav vsa družina, ki poprime za delo, vsak na svojem koncu.

Gostilna Mihovec je edina gostilna v Sloveniji, ki je v času vegetacije samooskrbovana z vso zelenjavo in žiti. Pri njih beseda domačeni zlorabljena, temveč gradijo na razvoju in promociji, od njive do mize. V veliko pomoč so jim tudi zaposleni, ki razumejo njihovo filozofijo in razvoj gostilne. Vsak zaposlen po določenem času postane del družinskega izročila, ki ga s svojim znanjem in znanjem, ki ga dobi od njih, prenaša na mlajšo generacijo.

Mojca Trnovec se ves čas trudi, da njihova kulinarična ponudba sledi trendom, a se zaveda, da jetoza razvoj gostinstva in turizma na podeželju premalo. Turisti iščejo neklasična doživetja, avtentične zgodbe, višjo kakovost, butičnost, inovativnost in predvsem lokalnost. Mojčini načrti so usmerjeni v projekte, ki jim bodo vsetotudi zagotavljali. Gostilna Mihovec nosi znak Gostilna Slovenija. Ob prejetju priznanja je dejala: ”Topriznanje ni prišlo ne prezgodaj, ne prepozno.Toje priznanje za 160-letno delo, ki ga opravljamo z ljubeznijo. Od danes naprej bomo v gostilni še vedno dobro kuhali, vendar še z večjim zanosom in odgovornostjo.” Mojca Trnovec je prva ženska, ki je dobilatovisoko priznanje.

Peter Pišekje lastnik in direktor podjetja Pišek & HSF Logistics, ki je nastalo leta 2006, po tem, ko se je Pišek kot samostojni podjetnik priključil nizozemskemu mednarodnemu logističnemu podjetju HSF Logistics. Poleg klasičnih prevozov blaga, občutljivega na temperaturno, opravljajo tudi specialne prevoze visečega mesa, rož, hkraten prevoz blaga z različnimi temperaturnimi stanji, hitre prevoze, ki zahtevajo dvojno posadko in prevoz farmacevtskih izdelkov. Strategija podjetja je oprta na dolgoletne izkušnje in na poslovno odličnost celotne skupine, hkrati pa je naravnana k storitvam po zahtevah naročnika. Uspeh podjetja, ki stremi k cilju postati vrhunski ponudnik paketnih logističnih rešitev, se, kot poudarja Pišek, skriva v skrbno izbranih kadrih, korektnih kupcih ter dobrih dobaviteljih.

Podjetje Pišek & HSF Logistics ima 50 najsodobnejših vozil, ki so opremljena z najsodobnejšo telematsko tehnologijo, preko katere lahko v vsakem trenutku spremljajo tako status vozil kot pošiljk.

Konkurenčna prednost podjetja Pišek & HSF Logistics so hlajeni skladiščni prostori na Nizozemskem in v Nemčiji ter letos novozgrajeni logistični center na Lopati pri Celju, ki ponuja poleg skladiščnih kapacitet tudi avtopralnico, servisno delavnico, logistične pisarne in nastanitve za voznike. ”Toje priznanje za 30 let delovanja in hkrati priznanje moje družine, zaposlenih in dobaviteljev. Ponosen se nato, da sem prvi prevoznik, ki je dobiltovisoko priznanje,” pa je v zahvalnem nagovoru dejal Pišek.

Predsednik OZS Branko Mehje na dogodku izpostavil pomen malega gospodarstva. “Po zadnjih podatkih malo gospodarstvo predstavlja več kot 99 odstotkov gospodarstva. V številkahtopomeni več kot 117 tisoč podjetij oziroma poslovnih subjektov, ki zaposlujejo skoraj 352 tisoč oseb. Ustvarijo 68 % prihodkov in 65 % dodane vrednosti. Njihov delež v izvozu predstavlja 43 odstotkov, uvozijo pa več kot polovico,toje 56 odstotkov vsega uvoza.”

”Vsi problemi so rešljivi, če bomo znali voditi dialog. Vaše zahteve oziroma prošnje so znane vsem v politiki. Visoka udeležba vlade na tem dogodku pa kaže, da nam je mar za vas in da si z vami želimo delati z roko v roki,” pa je poudarilpredsednik Vlade Marjan Šarec.

Obrtnike in podjetnike je nagovoril tudiminister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. ”Vaša vztrajnost je za Slovenijo še kako pomembna, za kar ste zaslužni tudi vi, podjetniki in obrtniki. Veseli me, da bomo na ministrstvu okrepili ekipo, ki bo skrbela za malo gospodarstvo.”

Prestižni priznanji obrtnik leta in podjetnik leta prejmeta posameznika za svoje poslovne dosežke, inovativnost in odličnost. OZS tako uresničuje svoje poslanstvo, ki je skrb za dvig ugleda obrtnih poklicev, obrtne in podjetniške dejavnosti ter njenih nosilcev, hkrati pa spodbuja odličnost in kakovost njihovih storitev in izdelkov. Letos je OZS podelila 16. obrtnika in že 26. podjetnika leta.

Priznanje najstarejši obrtnik leta 2018je prejel Franci Ažman iz Lesc, ki se je obrtniške vode podal leta 1967 kot samostojni podjetnik avtoprevoznik. Svojo dejavnost je vztrajno in pogumno razvijal ter skozi leta premaknil marsikatero oviro na svoji poti. Leta 1991 je ustanovil podjetje Ažman d.o.o., ki je danes uspešno logistično podjetje z razvejano dejavnostjo na področju mednarodnega cestnega transporta in vzdrževanja vozil.

Da bi ohranil družinsko tradicijo gostinstva, ki sta jo leta 1971 začela njegova starša, se je Franc lotil obnove gostišča Tulipan. Ta je leta 1999 zacvetel na novo. S prenovo so osvežili ambient, ponudbo, pridobili pa so tudi devet dvoposteljnihsob.

Franc Ažman je po 51. letih delovanja in pri svojih 77. letih še vedno predan obema dejavnostma, čeprav ju počasi prepušča otrokoma. Glede nato, da imata oba veliko znanja in sta vajena trdega dela – hči nadaljuje gostinsko tradicijo, sin pa avtoprevozniško – ga za prihodnost podjetja ne skrbi.

Tako ima več časa tudi za svoj vinograd na robu trebanjskih gričev, ki mu daje neizmerno zadovoljstvo. In lahko povemo, da mu gre vinogradništvo prav tako dobro od rok kot posel.

Za dodatne informacije ali fotografije smo vam na voljo.

 

 

Lep pozdrav,

Mira Črešnar

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije

041 936 844

7. 12. 2018

Avtor

Administrator