Kultura

SPOROČILO ZA JAVNOST

 

 

VIII. koncertna sezona/ I. koncert

 

MARTIN BELIČ, flavta

IVAN FERČIČ, klavir

 

Četrtek, 31. januarja 2019, ob 20. uri

Grad Kromberk

 

V četrtek, 31. januarja 2019, ob 20. uri, pričenjamo z novo, osmo sezono cikla komorne in solistične glasbe Grajske harmonije, ki ga organiziramo skupaj z Goriškim muzejem v dvorani renesančnega Gradu Kromberk. Na prvem letošnjem koncertu bosta nastopila flavtist Martin Belič in pianist Ivan Ferčič. Koncertni program: Georges Enescu, Giulio Briccialdi, Theobald Böhm, Francois Borne in Antonio Bazzini. Vabljeni!

 

Flavtist Martin Belič, ki od leta 2007 živi in ustvarja v Münchnu, sodi med mlajšo generacijo že uveljavljenih slovenskih koncertnih flavtistov. Je član enega največjih evropskih orkestrov – Münchner Philharmoniker, ki deluje pod taktirko Valerija Gergijeva. Njegovi učitelji so bili Adam Biczkey, Karla Škarpa, Bojana Rojko in Violeta Ozvatič. Leta 2003 je z odliko diplomiral na Mozarteumu v Salzburgu pri Ireni Grafenauer in Herti Mergl. V letu 2007 pa je z odliko magistriral pri Ireni Grafenauer ter vpisal podiplomski študij pri Michaelu Martinu Koflerju. Leta 2000 je prejel plaketo dr. Romana Klasinca za izjemne glasbene dosežke, leta 2006 pa še štipendijo Yehudi Menuhin ‘Life music now’ v Salzburgu. Je zmagovalec več slovenskih in mednarodnih tekmovanj v Italiji, Avstriji in Nemčiji. Na mednarodnem tekmovanju ‘Intermusica Birkfeld 2009’ in Theobalda Böhma leta 2011 v Münchnu je prejel prvo nagrado in bil skupni zmagovalec. Od leta 2010 je asistent Michaela Martina Koflerja v mednarodnem mojstrskem razredu za flavto v Celovcu, sam pa že sedem let vodi mednarodno poletno šolo v Rogaški Slatini. Poleg solističnih koncertov in komornih recitalov je Martin Belič snemal in koncertiral še s simfoničnima orkestroma RTV Slovenija in SNG Maribor, z Zagrebškimi filharmoniki ter z godalnim orkestrom Konservatorija za glasbo Maribor. Deluje v simfoničnih orkestrih Bavarskega radia, Bruno Walter Bratislava, Bläser Philharmonie Universität Mozarteum Salzburg, Münchner Salonorchester Tibor Jonas, Niederrhenischer Sinfoniker pod vodstvom Karen Kamenšek in kot solo flavtist pri Würtenbergischen Kammerorchester.

 

Pianist Ivan Ferčič je glasbeno izobraževanje začel na Glasbeni šoli Maribor (klavir in harmonika) ter ga nadaljeval na umetniški gimnaziji pri Narcisu Grabarju in Sijavušu Gadžijevu (klavir) ter Slavku Magdiću (harmonika). Leta 2003 je ob zaključku umetniške gimnazije prejel diplomo dr. Romana Klasinca za izjemne umetniške dosežke. Istega leta je bil sprejet na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer je leta 2008 v razredu Tatjane Ognjanovič z odliko diplomiral. Javno je nastopal kot solist in v komornih skupinah po Sloveniji, na Hrvaškem, v Avstriji in Italiji, Makedoniji, na Češkem in v Veliki Britaniji ter na domačih in tujih festivalih. Snemal je za Radio Slovenija. Kot solist je nastopil z Mladinskim komornim orkestrom Maribor (čembalo), igral z Mariborsko in Slovensko filharmonijo, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija ter festivalskim orkestrom iz Marburga. Prejel je Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani. V šolskem letu 2009/10 je končal podiplomski specialistični študij v razredu Tatjane Ognjanovič. Povabljen je bil v Cardiff (Wales) in v Salzburg, kjer je imel recital v okviru konference EPTA. Na mednarodnih in državnih tekmovanjih je prejel več zlatih plaket, dosegel eno prvo in štiri druga mesta. Marca 2007 je na državnem tekmovanju v disciplini klavir v najvišji kategoriji prejel zlato plaketo in prvo nagrado. Našo državo je zastopal na prvem mednarodnem tekmovanju pianistov vseh članic Evropske Unije v organizaciji klavirskih pedagogov EPTA, ki se je odvilo 2009 v Pragi. Trenutno deluje na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor.

 

 

PROGRAM:

 

Georges Enescu:

Cantabile et Presto

 

Giulio Briccialdi:

Beneški karneval, op. 78

 

Theobald Böhm:

Grand Polonaise, op. 16

 

* * *

Francois Borne:

Carmen – Fantaisie

 

Theobald Böhm:

Souvenir des Alpes, op. 31

Andante pastorale

 

Antonio Bazzini:

La Ronde des Lutins, op. 25

 

 

 

Redna cena posamičnih vstopnic je 13 €,

znižana cena vstopnice za dijake, študente, brezposelne, upokojence in invalide pa je 9 €.

 

Na razpolago za morebitne dodatne informacije

se vam že v naprej zahvaljujemo za najavo dogodka v vašem mediju.

25. 1. 2019

Avtor

Administrator