Kultura

Plešemo v temi: kinotečni program od 28. januarja do 3. februarja

Spoštovani, na večeru Slovenskega filmskega arhiva bo vtorek, 29. januarja,ob 18. urina sporedu sklop kratkih filmovJožeta Bevca, ki ga morda najbolje poznamo kot režiserja filmaToso gadi(1977), kot izjemno plodovit avtor pa se je uveljavil tudi na področju kratkega filma. * Program je pripravil Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS.

Fokus: Von Trierjev svet dobrega in zla Ta teden si lahko v sklopu programaFokus:Von Trierjev svet dobrega in zlaogledate tri bržkone režiserjeva najslavnejša dela iz t. i. trilogije “zlatega srca”, ki v središče postavlja naivne junakinje. Vsredo, 30. januarja, ob 20. uribo najprej na sporeduLom valov(Lars von Trier, 1996), tragična ljubezenska zgodba, postavljena v represivno in globoko religiozno skupnost na severu Škotske. Vpetek, 1. februarja, ob 18. uribomo zavrteli filmIdioti(Lars von Trier, 1998), notorično mojstrovino Dogme 95, o (ne)smislu kljubovanja družbenim konvencijam. Vsoboto, 2. februarja, ob 20. uripa bo na ogled šePlesalka v temi(Lars von Trier, 2000), muzikal o tovarniški delavki Selmi, ki uteho ob težkih življenjskih preizkušnjah pogosto najde v domišljijskem svetu, v katerem rutino prekinejo pevsko-plesne točke.

Plesalka v temi(Lars von Trier, 2000)

MENT v Kinoteki Med30. januarjem in 1. februarjemse bo na različnih prizoriščih v Ljubljani odvila že peta edicija festivala glasbene kreativnostiMENT, ki je bil leta 2018 izbran za najboljši manjši in najboljši klubski festival v Evropi. Zimsko sivino ljubljanske kotline bo tokrat preganjalo več kot 70 nastopajočih. Ustaljenim koncertnim prizoriščem festivala se pridružuje tudi Slovenska kinoteka, kjer bosta včetrtek, 31. januarja, ob 19. uriz avdiovizualnim projektomOscilloscope MusicnastopilaJerobeam Fenderson & Hansi3D, ob20.15 uripa se nam obeta še nastop ukrajinskega dvojcaPtakh_Jung & VJ Reinish, ki združuje sodobno klasično glasbo s postrockom, ambientalom, nojzom, elementi grungea in elektroniko.

11. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri v Kinoteki Slovenska kinoteka se s posebnim programom izbranih arhivskih filmov tudi letos pridružuje11. edicijiljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. Šopek zimzelenih animiranih klasik za najmlajše nas bo popeljal v čas, ko animacij še niso zaznamovali hitra montaža, burna zvočna kulisa in nasilne zgodbe, temveč izvirni junaki, likovna zasnova, glasba in sporočila, ki so igrivo širila obzorja. * Brezplačne vstopnice izjemoma niso na voljo pri blagajni Kinoteke, temveč jih lahko od 12. januarja 2019 od 11. ure prevzamete v Festivalni dvorani na Vilharjevi 11.

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate nawww.kinoteka.si Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

Slovenska kinoteka Miklošičeva cesta 28 1000 Ljubljana 01/4342520 www.kinoteka.si press@kinoteka.si

28. 1. 2019

Avtor

Administrator