Splošno

Sporočilo za javnost

 

Evropejec leta 2019 je španski državljan Óscar Camps, ki je iz Egejskega in Sredozemskega morja rešil na tisoče ljudi

 

Ljubljana, 28. januar 2019 – uredništva evropskih izdaj revije Reader’s Digest so za Evropejca leta 2019, ki je s svojimi dosežki največ pripomogel, da živimo v boljšem svetu, izbrala španskega aktivista in humanitarca Óscarja Campsa, ustanovitelja organizacije Proactiva Open Arms. Ta častitljivi naslov uredništva RD podeljujejo že 24 let.

Neprofitna organizacija, ki jo je ustanovil Óscar Camps, je v zadnjih treh letih in pol iz Egejskega in Sredozemskega morja rešila več kot 59.000 migrantov. “Nič drugega nismo kot reševalci iz vode. Financiramo se z denarjem, ki ga zberemo prek družbenih omrežij,” pravi Camps. “Samo pomislite, kaj vse bi lahko doseglo 28 vlad evropskih držav, če mi s tako pičlimi sredstvi zmoremo toliko!”

55-letni oče štirih otrok je odraščal v Badaloni, katalonskem obmorskem mestu severno od Barcelone. Spominja se dveh dogodkov, ki sta ga zaznamovala in ‒ najverjetneje ‒ pripeljala do tega, da danes tvega življenje, ko pomaga ljudem, ki se znajdejo v nevarnosti na morju, in aktivno sodeluje v oblikovanju politike begunske krize.

Prvi se je zgodil, ko je bil Camps v zgodnjih dvajsetih letih in je ugotovil, da ne zna pomagati človeku, ki ga je našel ležati na pločniku pred prijateljevim blokom. Moški je umrl med prevozom v bolnišnico, Campsu na rokah. Camps se je takoj vpisal na tečaj prve pomoči, ki ga je organiziral Rdeči križ, in po zaključku tečaja šest let delal za organizacijo.

Do drugega pomembnega dogodka je preteklo skoraj trideset let. V vmesnem času je Camps željo po pomoči drugim združil s svojo ljubeznijo do morja: ustanovil in vodil je najuspešnejše podjetje obalne straže v Španiji. Ko je nekega septembrskega večera leta 2015 Camps doma gledal televizijo, so pri poročilih pokazali posnetek triletnega Alana Kurdija, čigar trupelce je naplavilo na turško obalo.

“Tudi moj sin je bil takrat star tri leta in zato se me je prizor še globlje dotaknil. Začutil sem, da moram nekaj ukreniti. Pisal sem španski vladi, dobrodelnim organizacijam, ambasadam – vsem – in jim ponujal našo opremo za reševanje iz vode in usposobljene ljudi. Dobil nisem niti enega odgovora.” Potem je iz banke dvignil prihranke in odletel na grški Lezbos, da bi začel reševati življenja.

Campsu, kot je mogoče prebrati v februarski številki Reader’s Digesta Slovenija, je bilo najhujše v situacijah, ki so od njega zahtevale, da se v nekaj sekundah odloči, koga bo rešil iz vode ‒ in koga prepustil gotovi smrti. “V začetku sem veliko jokal,” pripoveduje. Danes, ko delajo z dvema ladjama, ki so jih kupili s sredstvi, zbranimi z množičnim financiranjem, članom reševalnih posadk svetujejo psihologi, usposobljeni za pomoč pri posttravmatski stresni motnji. Stresno pa ni samo reševanje iz morja: najhuje je, ko jim človek, ki so ga potegnili iz vode, zatem umre na krovu, ker jim oblasti ne dovolijo vpluti v pristanišče; to se zadnje čase dogaja vedno pogosteje.

“Óscar je človek akcije in nekdo, ki se je pripravljen boriti za svoja prepričanja,” pravi Peter Bouckaert, vodja področja za izredne razmere iz organizacije Human Rights Watch. “Uteleša solidarnost in človečnost, temeljni načeli Evropske unije, in to v času, ko evropski voditelji pomoči potrebnim zapirajo vrata in obračajo hrbte. Rezultat njegovih prizadevanj je na tisoče rešenih življenj.”

Podpis pod fotografijo: Óscarju Campsu je na sedežu Proactiva Open Arms v Badaloni (Barcelona) 24. januarja 2019 priznanje izročila Natalia Alonso, odgovorna urednica španske izdaje Reader’s Digesta.

Informacije:

Podrobnejše informacije o Óscarju Campsu si lahko preberete v februarski številki slovenske izdaje Reader’s Digest. Za izvod revije in fotografije, prosimo, kontaktirajte urednico Majo Lihtenvalner: maja.lihtenvalner@mkz.si ali Službo za odnose z javnostmi (Laura Štraus; 041 764 565).

 

 

Dosedanji dobitniki naslova Evropejec leta

 

Reader’s Digest s podeljevanjem priznanj Evropejec leta že 24 let namenja posebno pozornost ljudem, ki nimajo zvezdniškega statusa, a so svoje življenje posvetili ozaveščanju in organizaciji pomoči na področjih, kot so ekologija, preganjanje korupcije, pomoč žrtvam posilstva in mučenja ter trgovine z ljudmi, HIV/AIDS in pravice žensk. Revije Reader’s Digest v Evropi izhajajo v 11 izdajah in devetih jezikih.

 

 

2018: Edit Schlaffer ‒ izobraževanje žensk/mater za prepoznavanje in preprečevanje radikalizacije pri otrocih

2017: Boyan Slat ‒ tehnologija za pobiranje plastike iz morij in oceanov
2016: Laura Kovesi – vodja romunske protikorupcijske komisije

2015: Felix Finkbeiner – kampanja Posadi drevo

2014: Thomas Minder ‒ nadzoruje ekscese velikih švicarskih podjetij

2013: Agnieszka Romanzewska-Guzy ‒ svoboda tiska v Belorusiji

2012: Isabel Jonet ‒ kampanja za banko hrane

2011: Monika Hauser ‒ pomoč žrtvam posilstev v vojni

2010: Iana Matei ‒ kampanja proti trgovina z ljudmi

2009: Joachim Franz ‒ kolesar proti HIV/AIDS

2008: Maria Nowak – mikrokrediti za pomoč najrevnejšim

2007: Dr. Ruedi Lüthy – klinika za žrtve aidsa v Zimbabweju

2006: Ayaan Hirsi Ali – borka za pravice muslimanskih žensk

2005: Leonid Roshal – zdravnik, ki je pomagal na prizorišču pokola v Beslanu

2004: Peter Eigen – ustanovitelj Transparency International

2003: Simon Pánek – ustanovitelj People in Need

2002: Eva Joly – političarka in sodnica v primeru Elf-Aquitaine

2001: Linus Benedict Torvalds – izumitelj Linuxa

2000: Paul van Buitenen – žvižgač v primerih korupcije v zvezi z Evropsko komisijo

1999: Dr. Inge Genefke – rehabilitacijski center za žrtve mučenja

1998: Pete Goss – jadralec brez posadke, ki je rešil sotekmovalca iz morja

1997: Frederic Hauge – aktivist na področju nuklearnih odpadkov

1996: Oče Imre Kozma – delo z brezdomci in starejšimi

28. 1. 2019

Avtor

Administrator