Kultura

Zgodba meseca: Arjan Pregl, Vsak je sam

spletni medijwww.ludliteratura.sipredstavlja: ZGODBA MESECA

Arjan Pregl: Vsak je sam

foto: Maj Pavček © LUD Literatura

Več na Youtubu kot v naravi

Arjan Preglje slikar, ilustrator in pisatelj, avtor kratkoproznega prvencaO ženski, ki ni hotela z balkona, knjige duhovitih in z ironijo prepletenih kratkih kratkih zgodb. Kot pravi, jena koncu koncev edina poanta literature–če jo sploh ima –, pravto, da literaturani nekaj, kar bi moralo imeni enoznačno poanto. O svojem pisanju je povedal:

Če bi me kdo vprašal, ali je mogočepisati brez citatov, navezav na druga umetniška dela in popularno kulturo, bi mu odgovoril, kot v Kalidasovi epski dramiŠakuntalaprvi puščavnik odgovori drugemu, ko ga ta vpraša, ali stojita pred modrim kraljem, prijateljem bogov: “Seveda.”

A sam med filmi, knjigami, razstavami, članki in Youtube posnetki preživim precej več časa kot recimo v naravi. Zato bi se mi zdelo bolj izumetničeno in neiskreno, celo manj osebno, če bi pisal o drevesih, vetru in zvezdah.

Moje kratke zgodbe se pogosto zaključijo z jasnim razpletom, obratom, besedno igro. Toda vsakič znova se trudim, da pravi pomen zgodbe ni v tem. Da ostanejo stvari nerazrešene, da je konec le navidezen, da si kaj celo nasprotuje.

Iz zgodbe Vsak je sam

Ne leto, se je čudil, da so vse najlepše pesmi že napisane, kot je govorila popevka iz osemdesetih let prejšnjega stoletja, ampak so v njih očitno že vpisane prihodnosti ljudi, ki jih poslušajo. Rad je imel popevke iz osemdesetih, odraščal je v tistem času.

Leta mu tega še niso kazala, a kot bi slutil, da jetonjegova zadnja priložnost, si je šel preddnevi ogledat sosesko, vkateri je odraščal. V bližini je imel neke opravke inje pač naredil še tistih par korakov. Že prej je kdaj pomislil nato, a se nikoli ni povsem odločil. Tako prisiljeno se mu je zdelo. A pravi razlog je bil, da si ni povsem upal. Kot da ga tam čaka vpogled vtemno skrivnost, zakatero je slutil, da ždi podlepimi spomini insamo čaka napravi sprožilec, da se razkrije. Kot da ga boto, da se nikoli ne vrne nata kraj, obvarovalo predjasnim uvidom, zakaj je vživljenju tako zelo zelo zavozil.

↓↓↓

Preberi

28. 1. 2019

Avtor

Administrator