Kultura

Medijsko sporočilo – najava 4. koncerta Zvoki mladosti

Foto: Glasbena šola Nova Gorica

Spoštovani!

V februarju Glasbena šola Nova Gorica nadaljuje koncertni cikel Zvoki mladosti s posebnim glasbenim večerom, na katerem bo nastopila nekdanja učenka šole, violinistka Mojca Gal, ki živi in ustvarja v Švici. Četrti koncert šeste sezone bo v petek, 1. februarja 2019, ob 18. uri v dvorani Coroninijevega dvorca v Šempetru pri Gorici. Ustvarjalni pogled Mojce Gal je usmerjen v barok. Njen talent pa ni samo glasbeni, ampak tudi plesni. Umetnica s svojo izjemno intelektualno širino na avtentični način pričara duh tega časa. Na koncertu bo zazvenelo tudi njeno novo delo. Več o glasbenici in programu najdete v priponki.

Na programu bodo dela: J. S. Bacha, G. Ph. Telemanna in M. Gal.

˜˜˜

Glasbena šola Nova Gorica je v tem šolskem letu, ko praznuje 70-letnico delovanja, cikel Zvoki mladosti nekoliko drugače oblikovala. Nastopajoči na teh večerih so nekdanji učenci šole, ki so izbrali glasbo za poklicno pot, so študij glasbe končali in sedaj se udejstvujejo tudi koncertno. Cikel Zvoki mladosti v svoji 6. sezoni ohranja poslanstvo: otroke in mlade z Glasbene šole Nova Gorica koncertno izobražuje v zrelo in razgledano občinstvo.

˜˜˜

Vstopnine ni.

Pisarna za odnose z javnostmi

Glasbena šola Nova Gorica

Cankarjeva ulica 8, 5000 Nova Gorica

05 335 10 50

gs.nova-gorica@guest.arnes.si
FB www.facebook.com/gsnovagorica/

www.gsng.si

 

 

 

4. koncert

 

Petek, 1. februar 2019, ob 18. uri

Coroninijev dvorec, Šempeter pri Gorici

 

Večer baročne glasbe za violino solo z Mojco Gal

 

Program:

  1. S. Bach (1685–1750): Partita št. 2 v d-molu za violino solo

Allemanda – Corrente – Sarabanda – Giga – Ciaccona

  1. Ph. Telemann (1681–1767): Fantazija št. 8 v E-duru za violino solo, TWV 40:21

Piacevolmente – Spirituoso – Allegro

  1. Gal (1985): Sonata v d-molu za violino solo

Preludio – Fuga – Andante – Tema con variazioni (tema iz 17. stoletja, ‘Marija je šla čez trnov gozd’)

 

Mojca Gal (1985, Ljubljana) je diplomirala z odliko tako na Akademiji za glasbo Ljubljana leta 2008 (razred Primoža Novšaka) kot tudi na Visoki šoli za umetnost Bern (2011), kjer je študirala z Moniko Urbaniak, Moniko Baer, Carstenom Eckerom in Michaelom Formom. Mojstrske tečaje je opravljala pri Katrin Scholz, Igorju Ozimu, Petruju Munteanuju. Že med študijem v Bernu je pokazala posebno zanimanje za staro glasbo na izvirnih glasbilih, kar je kasneje vplivalo na spremembo njene glasbene poti. Tako je magistrski študij na področju glasbene interpretacije stare glasbe nadaljevala na znameniti Schola Cantorum Basiliensis v Baslu v razredu Amandine Beyer. Študirala je tudi z Davidom Plantierjem, Leilo Schayegh in Rachel Podger.

Kot solistka ali članica različnih komornih skupine je gostovala na mnogih festivalih, med drugimi na Thy Chamber Music Festival na Danskem, Festival Alte Musik Zürich, Innsbrucker Festspiele für Alte Musik, na festivalu stare glasbe v Ljubljani, Young Euro Classics, Les cordes sensibles, Seviqc Brežice, Faszination Orgel Basel, Klang Basel, Mediterrainean Festival Switzerland, Schaffhauser Klassik,…

Kot članica zasedbe Ensemble Les Elémens se je udeležila 7. mednarodnega tekmovanja Telemann v Magdeburgu v marcu 2013. Skupina je osvojila ‘Baerenreiter Urtext Prize’. Julija 2013 je skupina prejela prvo in nagrado publike na Mednarodnem tekmovanju za staro glasbo ‘Alfredo Pratola’ v L’Aquili (Italija). Kot obetajoča zasedba 2014 je Les Elémens nastopila na mednarodni predstavitvi mladih glasbenikov International Young Artist Presentation v Antwerpnu. Mojca redno igra v zasedbi Ensemble Ad Fontes (nekdanji Les Elémens), Arabesque, Musica Fiorita (Švica), Moments musicaux de Cacharel (Francija), Musica cubicularis (Slovenija), Freitagsakademie Bern. Ad Fontes je septembra 2017 pričel s svojo lastno koncertno sezono v Baslu. ​Mojca igra na različne tipe violine: pochette, violino piccolo, violina oziroma 5-strunska viola d’amore.

29. 1. 2019

Avtor

Administrator