Splošno

 V Sloveniji pijemo kavo in čaj z medom

Pobuda, razglasitev in lanskoletno prvo praznovanje Svetovnega dne čebel so uspehi, ki so odmevali doma in širom sveta. Slovenija je utrdila sloves dežele čebelarjev oz., tako kot pogosto pravimo, dežele odličnih čebelarjev. Prizadevanja Čebelarske zveze Slovenije za zaščito čebel in čebelarstva so naletela na široko podporo. Lahko trdimo, da ni človeka, ki bi nasprotoval tako plemenitim pobudam. Spoštovanje čebel je zelo močno in v ljudeh prebudi skrb. Ne znamo si predstavljati življenja brez čebel in tudi v resnici je tako. Kdo bo poskrbel za opraševanje, kdo nas bo razvajal s čebeljimi izdelki in pridelki, kdo bo poskrbel za tiste lepe trenutke, ki jih imamo, ko opazujemo čebele, ko letajo iz cveta na cvet, če ne ravno čebele. Čebelarska zveza Slovenije kot pobudnik Svetovnega dne čebel bo še naprej skrbela in spodbujala varovanje okolja in čebel, ki so glavne opraševalke in so pomembne za pridelavo hrane in odpravo lakote.

V okviru svojih aktivnosti Čebelarska zveza Slovenije poudarja tudi uporabo in pomen čebeljih pridelkov in izdelkov, ki jih cenimo zaradi svojih blagodejnih učinkov na človekovo počutje in zdravje. Eden od načinov uporabe je lahko tudi ta, da sladkor v prehrani nadomestimo z medom.

Ste že razmišljali, da bi tudi kavi in čaju namesto sladkorja dodali med?

Zakaj ne bi vsakodnevne navade pitja kave in čaja spremenili in sladkor zamenjali z odličnim medom slovenskih čebelarjev? Uživanje medu namesto sladkorja priporoča tudi zdravnik primarij Peter Kapš. V belem sladkorju je namreč samo disaharid saharoza, v medu pa je poleg sladkorjev še več kot tisoč drugih snovi, skoraj vse kar potrebuje človeško telo, zato ima med posebne lastnosti, ne le sladkost. Z medom ne bomo kave samo osladili, temveč bo kava dobila tudi posebno aromo. Če ne želimo spremeniti arome kave, potem ji dodamo akacijev ali cvetlični med, če pa želimo bolj svojstveno aromo pa lahko kavi dodamo tudi kostanjev ali gozdni med.

»Pijmo kavo in čaj z medom« je projekt Čebelarske zveze Slovenije in Javno svetovalne službe v čebelarstvu, ki bo uradno predstavljen na največjem strokovnem čebelarskem dogodku, sejmu ApiSlovenija, ki bo potekal na celjskem sejmišču v dvorani D. Ta bo potekal med 16. in 17. 3. 2019 v Celju, sočasno s Festivalom kave, ki pa se bo pričel že dan poprej (15. – 17.3. 2019).

Festival kave z novim konceptom Kavnega mesta z NAJVEČJO KAVARNO V SLOVENIJI!

Festival kave bo potekal v dvorani C, ki se bo letos prelevila v Kavno mesto, v kateri boste lahko obiskali največjo kavarno v Sloveniji. V kavnem mestu bo poleg izjemnih ponudnikov kave

poskrbljeno tudi za otroke, ki se bodo lahko igrali na otroškem igrišču, medtem, ko se bodo starši lahko sprostili v prijetnem ambientu kavarne, ki jo bo obdajala sproščujoča atmosfera glasbe v živo. Številni ponudniki kave bodo tokrat prvič kot sladilo ponudili tudi med. Omamni okusi kave bodo letos tako še polnejši. Da bo vaša izkušnja ob uživanju kave še bolj pristna si boste lahko v isti dvorani ogledali napihljiv čebelnjak.

Partnerji v projektu »Pijmo kavo in čaj z medom« na Celjskem sejmu pa bosta poleg Čebelarske zveze Slovenije tudi Medex in Celjski sejem.

Več o projektu »Pijmo kavo in čaj z medom« boste izvedeli na novinarski konferenci, ki jo bomo organizirali pred sejmom ApiSlovenija. Vabimo vas, da sledite našim objavam.

 

 

Nataša Klemenčič Štrukelj l.r. Boštjan Noč l.r.

Vodja projekta Predsednik ČZS

Čebelarska zveza Slovenije

Brdo pri Lukovici 8

1225 Lukovica

Tel.: 01 / 729 61 00

Faks: 01 / 729 61 32

www.czs.si

31. 1. 2019

Avtor

Administrator