Avtomobilizem

VSAK TRETJI VOZNIK IN OBENEM LASTNIK PSA MED VOŽNJO OGROŽA SEBE, SOPOTNIKE IN DRUGE UDELEŽENCE V PROMETU, KO PUSTI, DA SE PES PROSTO PREMIKA PO VOZILU

 

Za marsikoga so psi del družine. A medtem ko si večina ljudi ne predstavlja, da otroci med vožnjo ne bi bili pripeti, to ne velja za njihove hišne ljubljenčke.

 

Nova raziskava po Fordovem pooblastilu je pokazala, da 32 odstotkov voznikov, ki so obenem lastniki psa, svojih ljubljenčkov v vozilu ne pripne oziroma zavaruje.* To je sicer z zakonom predpisano v številnih državah, saj velja, da je le tako možno zagotoviti varno vožnjo tako živali kot tudi voznika, sopotnikov in drugih udeležencev v prometu.

 

Oblikovanja karavanske izvedbe povsem novega Focusa se je s posebno ljubeznijo lotil Fordov inženir Rene Berns, saj je imel ves čas v mislih, kako zagotoviti varen prevoz svojega triletnega avstralskega ovčarja Emila.

 

Oglejte si video: https://youtu.be/ZCu5xb2Qeqk

 

Med testiranjem je Emil pomagal Reneju, skupaj pa sta se potrudila, da je v prtljažniku Focusa karavana dovolj prostora za največjo možno transportno kletko. Tako je možno v vozilu peljati tudi irskega volčjega psa, ki sodi med največje pasme na svetu.

 

“Če imate hišnega ljubljenčka, naj bo njegov ali njen varen prevoz enako pomemben kot pri drugih družinskih članih,” je povedal strokovnjak za šolanje psov Graeme Hall, znan tudi kot ‘The Dogfather’ (pasji oče). “Moja psička Lily vedno potuje v kletki v prtljažniku. Ima dovolj prostora, da se lahko udobno namesti in vsi smo varni. To je zagotovo najboljša rešitev.”

 

Med lastniki psov, ki so v anketi odgovorili, da psa med vožnjo ne zavarujejo, jih je 32 odstotkov kot vzrok navedlo, da pes tega ne mara, 31 odstotkov jih je zatrdilo, da to ni potrebno na kratkih vožnjah, 14 odstotkov pa v avtu nima prostora za pasjo transportno kletko.

 

Več kot vsak četrti od lastnikov, ki psa med vožnjo ne zavarujejo, je priznal, da pes med vožnjo glavo moli skozi okno (26 odstotkov). Nekaterim se je celo zgodilo, da je pes skočil skozi okno in se pri tem poškodoval ali celo poginil. Ker so ljubljenčki zmotili njihovo pozornost, je nekaj lastnikov bilo udeleženih v prometni nezgodi, so pa psi tudi nehote vklopili smernike, ovirali pregled naprej ali ugriznili sopotnike.

 

Če ni zagotovljen varen prevoz živali, lahko zavarovalnice zavrnejo plačilo škodnih zahtevkov, v primeru trčenja s hitrostjo 40 km/h pa lahko sile, ko neprivezanega psa vrže naprej, dosežejo tudi 40-kratnik njegove teže.**

 

Skupaj s svojo ekipo, ki ima sedež v Kölnu, je Rene pomagal zagotoviti maksimalno prostoren prtljažnik Focusa karavana z zgostitvijo plasti pene v oblogi stropa, spremembo dolžine vijakov tečajev in preoblikovanjem odprtine prtljažnika.

 

“Vem, koliko mi pomeni, da lahko vzamem Emila povsod s sabo in ponosen sem, da nam je z njegovo pomočjo uspelo olajšati možnost varnega in udobnega prevoza tudi drugim lastnikom psov in njihovim ljubljenčkom,” je povedal Berns.

 

Povsem novi Focus karavan je v Evropi na voljo v pestri ponudbi različic, med katerimi sta tudi elegantna Focus Trend in Titanium, športni Focus ST-Line, prestižni Focus Vignale in prvič tudi ‘crossover’ s potezami športnega terenca Focus Active.

 

# # #

 

* V anketi, ki jo je v novembru 2018 v Franciji, Nemčiji, Italiji, Španiji in Veliki Britaniji izvedla agencija onepoll.com, je sodelovalo 5000 voznikov, ki so obenem lastniki psov.

 

** https://www.allianz.com/en/press/extra/knowledge/mobility/140709-keeping-pets-safe-in-the-car.html

4. 2. 2019

Avtor

Administrator