Kultura

Edini evropski kritiški festival Pranger opozarja na ključen pomen branja za pozicijo poezije v Sloveniji

Edini evropski kritiški festival Pranger opozarja na ključen pomen branja za pozicijo poezije v Sloveniji

Odločno spodbujanje branja, ne zgolj ustvarjanja poezije
Ljubljana, 4. februar – Festival Pranger, srečanje pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije, tudi letos spodbuja k poglobljeni refleksiji poezije in ponuja v branje devet pesniških zbirk, izdanih v preteklem letu, ki izstopajo s samoniklimi poetikami. Festival se letos širi v več krajev po Sloveniji, glavnina pa bo potekala med 11. in 16. junijem 2019 v Rogaški Slatini, Šmarju pri Jelšah in Ljubljani.

Prangerjevi kritiki Barbara Korun, Aljaž Koprivnikar, Domen Slovinič in moderatorka razprav Maja Šučur Foto: Nina Medved

 

Letos organizatorji Festivala Pranger zgodneje kot pretekla leta objavljajo izbor zbirk in razpored kritiških razprav, da bi ljubitelje, pa tudi nepoznavalce poezije vzpodbudili k branju. Želijo si namreč, da bi do 11. junija, ko se začne osrednji program festivala, obiskovalci prebrali večino od devetih zbirk, da bi se lahko čim bolj angažirano in argumentirano vključili v kritiške razprave. Zbirke po izboru festivalskih kritikov Domna Sloviniča in Aljaža Koprivnikarja ter kritičarke Barbare Korun so leta 2018 izdane zbirke Alenke Jovanovski, Klarise Jovanovič, Milana Šelja, Maje Miloševič, Andreje Štepec, Esada Babačića, Varje Balžalorsky Antić, Kaje Teržan in Jureta Jakoba.

Po mnenju vodje festivala Urške P. Černe si na festivalu želijo »visok, a velikodušen nivo diskusij in neposredne, a spoštljive kritične prispevke, saj je, kot se je izkazalo nedavno tega, dostojanstvo drugega v današnji kulturi uničujoče podcenjeno«. Vodja festivala obenem poudarja, da je »odločno spodbujanje branja, ne zgolj ustvarjanja poezije ključnega pomena za pozicijo poezije znotraj založništva in umetnostne vzgoje v Sloveniji«, kar polaga na srce tudi strokovni komisiji JAK-a.


Kritiška razprava na Prangerju 2018 Foto: Nina Medved

Devet izstopajočih poetik kljub slabši letni beri

Letos so Prangerjevi kritiki Barbara Korun, Domen Slovinič in Aljaž Koprivnikar v fokus festivala postavili tako zbirke iz bogatih bibliografij izkušenih avtorjev kot odmevne prvence izpod peresa pesnic, ki so jih prepričali s samoniklimi in izstopajočimi poetikami.
O zbirki Alenke Jovanovski Tisoč osemdeset stopinj pravi Barbara Korun takole: »Duhovita, mila, zafrkljiva, inteligentna, ostra kot skalpel in nežna kot mamina dlan.« V zbirki Klarise Jovanovič Izgnana pravi, da je »ritmično-zvočno vrhunsko oblikovana narativna poema« »sočutno pospremljena s spremno besedo, ki doživetje prebranega zaokroži s pretanjenim, inteligentnim in teoretsko argumentiranim razmišljanjem.« Za zbirko poezije v prozi Milana Šelja Slediti neizgovorjenemu je izbrala tri pridevnike: »Pogumna, iskrena, mojstrska knjiga«. V njej se nahajajo »zgoščeni, lapidarni, direktni pesniški krokiji, ritmično stopnjevani in jezikovno bravurozni«.
Kritik Domen Slovinič je svoj izbor zaokrožil z dvema prvencema. Edit Paf Andreje Štepec »skozi samosvoj pesniški jezik in z ostro ritmiko radikalno zagrize v kompleksni svet človeškega čustvovanja, medčloveških odnosov in osebnih stisk,« s tem pa »na izviren način artikulira temeljno bivanjsko tesnobo posameznika.« Drugi prvenec pripada Maji Miloševič, nominiranki za Jenkovo nagrado 2018. Zbirka Oder za gluhe »v prvi vrsti predstavlja avtoričin intimni popis močne osebne izkušnje in iskanja lastne identitete v sterilnem vsakdanu sodobnega sveta.« Tretjo zbirko v njegovem izboru predstavlja Odrezani od neba Esada Babačića, prav tako nominirancu za Jenkovo nagrado 2018, ki »potrjuje moč in prodornost avtorjeve pisave, ki z značilno brezkompromisno neposrednostjo popisuje včerajšnje in današnje zgodbe iz mestnega obrobja ter jim s tem vdahne življenje.«
Tretji Prangerjev kritik, Aljaž Koprivnikar, je o pesniškem prvencu Varje Balžalorsky Antić, Klobuk Vere Revjakine B., zapisal: »Medbesedilni nastavki in spogledovanje z modernističnimi ter avantgardnimi postopki so v svoji uporabi premišljeno nadgrajeni v svežo in suvereno avtorsko govorico, s katero pesnica vidno izstopa iz sočasne slovenske poezije.« V izbor je Koprivnikar uvrstil tudi drugo knjigo Kaje Teržan, Krog, v kateri »besedila z daljšim obsegom s samoizpraševanjem subjekta nadaljujejo z nekaterimi tematikami, ki jih je Teržan izpostavila že v svojem prvencu, a tokrat še bolj na nož, s svojem nenehnim kroženjem zarežejo v tokratnega bralca.« Za Jureta Jakoba pa ocenjuje, da tudi z zadnjo zbirko Lakota nadaljuje svojo prepoznavno poetiko in se »učinkovito vprašuje, ali ni dovolj v svetu zgolj biti, biti hvaležen za primarna izkustva, za lepoto, za bližnje in verjeti v naravo, ki sama po sebi skriva tudi naš smisel.«

Koprivnikar pravi, da je želel izpostaviti predvsem tiste izmed poetik, ki vidno izstopajo iz trenutne slovenske poezije. »Če izbor primerjam z lanskoletnim, je bera v letu 2018 ponudila bistveno manj izstopajočih pesniških naslovov, po katerih bi sicer sam posegel – delno je temu botrovala tudi časovnica nekaterih še ne izdanih zbirk, počasi pa se že opaža tudi nespametna odločitev Javne agencije za knjigo Republike Slovenije pri ukinitvi njenega financiranja nekaterim knjižnim programom ter založbam, ki so do sedaj (in tudi glede na tokratni izbor še v sedanjosti) sicer skrbele za izjemno kvalitetne izdaje, a je njihovih knjižnih naslovov glede na preteklost manj, njihova prihodnost pa negotova, kar posledično lahko velja kot slaba popotnica širši slovenski poeziji v prihodnje.«
Razpored kritiških razprav

Četrtek, 13. junij, 15.00
Smoletova gorca (Sladka Gora)
Varja Balžalorsky Antić: Klobuk Vere Revjakine B.
Milan Šelj: Slediti neizgovorjenemu
Alenka Jovanovski: 1080 stopinj

Petek, 14. junij, 9.30
Anina galerija, Rogaška Slatina
Klarisa Jovanovič: Izgnana
Kaja Teržan: Krog
Esad Babačić: Odrezani od neba

Sobota, 15. junij, 9.30
Anina galerija, Rogaška Slatina
Andreja Štepec: Edit Paf
Jure Jakob: Lakota
Maja Miloševič: Oder za gluhe

SONY DSC

Literarno branje na Pilštanju Foto: arhiv Prangerja

 

Albanski jezik in priložnosti za mlade kritike

Pomemben del festivala predstavlja prevajalski program. Lani so Prangerjevi izbranci in izbranke doživeli prevod v baskovski jezik, letos jih bo v standardno albanščino prelil izkušeni prevajalec Nikollë Berishaj.
Festival bo tradicionalno obogatila podelitev Stritarjeve nagrade, ki jo podeljujejo v Društvu slovenskih pisateljev prodornim mladim kritikom. Lani je nagrado prejela Diana Pungeršič.
Kritikom-začetnikom ponujajo priložnost za razvoj z mentorsko delavnico Maje Šučur, Stritarjeve nagrajenke 2017. Za najmlajše pa bo poskrbel program ELA – Mali Pranger, ki obeta natečaj za otroško poezijo, katerega vodja bo mag. Nataša Koražija, direktorica Knjižnice Rogaška Slatina. Oba programa bosta razpisana že februarja, zato se splača slediti festivalski spletni strani!
Obišči spletno stran

5. 2. 2019

Avtor

Administrator