Kultura

Ob prazniku kulture: kinotečni program od 4. do 10. februarja

Spoštovani, na večeru Slovenskega filmskega arhiva si boste vtorek, 5. februarja,ob 18. urilahko ogledali izbor kratkih amaterskih filmovFoto kino in video kluba Mavrica iz Radomelj, ki je konec januarja praznoval 50. obletnico ustanovitve in delovanja. Na filmskem večeru bo na ogled 11 filmov po izboru Janeza Megliča, ki predstavljajo pomemben dokument minulega časa. Program je pripravil Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS.

Večer DSR: Režiserji v dialogu

 

VečerDruštva slovenskih režiserjevbo vsredo, 6. februarja, ob 20. uriposvečen ustvarjanju mlajše generacije režiserk in režiserjev in predstavitvi njihovih kratkih filmov. Sodelovali bodo Irena Gatej (Vožnja, pesem za očeta, 2018), Neli Maraž (Kar ostane, 2018) in Áron Horváth (Šola, 2018). Večer bo usmerjala kolegica in predsednica DSR Urša Menart. Brezplačne vstopnice.

Kar ostane (Neli Maraž, 2018)

Fokus: Von Trierjev svet dobrega in zla Z von Trierjevo brechtovsko parabolo o naravi dobrega se včetrtek, 7. februarja, ob 19. uriodpravljamo na obisk zakotnega mestecaDogville(Lars von Trier, 2003), kamor se na begu pred zločinsko tolpo zatečedekle z angelskim obrazom in imenom Grace. Vsoboto, 9. februarja, ob 19. uripa bo v sklopu ciklaVon Trierjev svet dobrega in zlana sporeduAntikrist(Lars von Trier, 2009), film o paru, ki se v osami kočesredi gozda poskuša soočiti z bolečino ob izgubi otroka.

Antikrist (Lars von Trier, 2003)

Prešernov dan: Ročno izdelani eksperimentalni filmi iz Avstralije Na Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, boob 19. uriv Slovenski kinoteki brezplačno na ogled posebenprogram kratkih, ročno izdelanih eksperimentalnih filmov iz Avstralije, ki razkriva ponovno oživljeno zanimanje za analogni film kot umetnost, ročno spretnost in obliko družbene organizacije. Program bo predstavil Michael Loebenstein, direktorAvstrijskega filmskega muzejater nekdanji direktor Nacionalnega filmskega in zvočnega arhiva Avstralije in poznavalec avstralskega eksperimentalnega filma. V sodelovanju z Avstrijskim filmskim muzejem. Brezplačne vstopnice na dan dogodka.

Southern Climes (Hanna Chetwin, 2018)

In memoriam: Danny Leiner V spomin na lani oktobra preminulega režiserja Dannyja Leinerja bo vsoboto, 9. februarja, ob 21.30 urina sporedu politično nekorektna, žanrsko pismena in predvsem nadvse duhovita ameriška komedijaZadeta modela(Danny Leiner, 2004) – film o prijateljih Haroldu in Kumarju in o svetu, v katerem živita.

Zadeta modela (Danny Leiner, 2004)

Karpo Godina na festivalu Bergamo Film Meeting Po retrospektivi filmskih del Karpa Godine v newyorškem muzeju MoMA se bodo slovenskemu režiserju, snemalcu, scenaristu in montažerju med 9. in 17. marcem poklonili tudi na37. mednarodnem festivalu Bergamo Film Meeting. Pri pripravi retrospektive so sodelovali Slovenski filmski center, slovensko veleposlaništvo v Italiji in Slovenska kinoteka.

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate nawww.kinoteka.si Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

Slovenska kinoteka Miklošičeva cesta 28 1000 Ljubljana 01/4342520 www.kinoteka.si press@kinoteka.si

5. 2. 2019

Avtor

Administrator