Splošno

Študenti Višje strokovne šole Šolskega centra Velenje, programa Gostinstvo in turizem in dijaki Šole za storitvene dejavnosti Šolskega centra Velenje osvojili zlati priznanji z nagrado

 

Velenje, 4. februar 2019 – Na 16. Mednarodni turistični tržnici Več znanja za več turizma so študenti prvega letnika Višje strokovne šole Šolskega centra Velenje, program Gostinstvo in turizem in dijaki Šole za storitvene dejavnosti Šolskega centra Velenje predstavili dva turistična spominka. Študenti so pripravili spominek »Nežin rukzak z Gore Oljke«, dijaki pa produkt na temo Usnjarska dogodivščina v Šoštanju, katerega dodana vrednost je sladki »usnjarski« spominek. Obe ekipi sta pripravljali projektni nalogi vse od oktobra, posneli sta tudi spot na temo Turistični spominek mojega kraja, predstavitev na sejmu Alpe-Adria, ki je v teh dneh potekal na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani pa je bila zaključna faza projekta. Obe ekipi sta prejeli zlato priznanje z nagrado.

 

Na 30. sejmu turizma, kampinga in karavaninga Alpe-Adria so študenti predstavili turistični spominek »Nežin rukzak z Gore Oljke«. Gre za  majhen nahrbtnik izdelan iz konoplje, ki vsebuje jajčni namaz, vložena prepeličja jajčka, mini žemljice in vrečko čaja z domačega vrta. Spominek so pripravili v sodelovanju z oskrbnikoma planinskega doma na Gori Oljki. Povezan je s pohodom Zdravju na proti, ki se odvija v času godovanja svete Neže (21. januar). Na Slovenskem je sveta Neža postala zavetnica ovac, pastirjev in ovčarjev. Kmetje so Neži zaupali tudi kure, kar kaže pregovor Sveta Neža kuram rit odveže, zato so glavne sestavine »Nežinega rukzaka« jajčne jedi. V ekipi študentov, ki so projekt pripravili so: Monika Melanšek, Damjana Sladič, Jure Mihelak, Jan Napotnik in Gal Zabukovnik, mentorici pri projektu sta bili Antonija Jakop in Martina Omladič.

Dijaki Šole za storitvene dejavnosti pa so spominek zasnovali v sodelovanju z Muzejem usnjarstvo na Slovenskem, arhitektko Matejo Kumer, čevljarjem Ivom Korenom in modnima oblikovalkama Jeleno Stevančević in Petro Meh. Namen produkta je obiskovalcem, zlasti šolskim skupinam, na doživet način predstaviti usnjarsko dediščino. Turistični produkt je sestavljen iz treh med seboj povezanih sklopov. V Muzeju usnjarstva na Slovenskem se obiskovalci seznanijo s pomenom usnjarske dediščine za razvoj mesta. Sledi voden ogled, kjer udeleženci spoznavajo stavbno dediščino, povezano z usnjarsko družino Woschnagg. Dodano vrednost predlaganega produkta predstavlja interaktivna dogodivščina v dvorcu Gutenbühel, ki je namenjena poglobitvi znanja o dediščini usnjarstva in družine Woschnagg v Šoštanju. Udeleženci pustolovščine so ob zaključku nagrajeni s turističnim spominkom v obliki sladkega presenečenja. Pri projektu so sodelovali dijaki: Neli Poličnik, Tjaša Pristovšek, Mojca Vocovnik, Sara Hudej, Lea Lah, Adrian Poprijan in Lenart Kukovec. Mentorji projekta so bili: Marko Gams, Anita Rudolf Pečnik in Janja Hren.

Pripenjamo fotografijo obeh ekip.

Prijazen pozdrav!

Služba za odnose z javnostmi mestne občine Velenje

 

mag. Maša Kočevar
Kabinet župana

T: 03 8961 546

5. 2. 2019

Avtor

Administrator