Splošno

V Velenju sprejeli Zagovornika načela enakosti

 

Velenje, 5. februar 2019 – Župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič se je danes v prostorih Mestne občine Velenje skupaj z županoma občin Šoštanj, Darkom Menihom, in Šmartno ob Paki, Jankom Kopušarjem, sestal z Zagovornikom načela enakosti Miho Lobnikom. Župani šaleških občin so Zagovorniku načela enakosti predstavili težave, s katerimi se soočajo na področju sociale, zdravstva in integracije tujcev, ki živijo v njihovih občinah.

Župan Bojan Kontič je uvodoma povedal, da smo v Velenju že več kot 10 let nazaj imenovali ekipo, koordinatorico, instrumente in ukrepe za urejanje področja neenakopravnosti oz. diskriminacije. S tem smo zaposlenim v občinski upravi ponudili sodelovanje in pomoč, v kolikor bi začutili neenako obravnavo. V Mestni občini Velenje smo kot ena prvih občin ponudili tudi brezplačne prostore društvu Beli obroč. Zagovornika smo z zadovoljstvom seznanili, da je Mestna občina Velenje uspešna pri zagotavljanju enakih pogojev za invalide, saj je invalidom prijazna občina, Srcu prijazna občina. Občankam in občanom zagotavljamo brezplačne tako avtobusne kot kolesarske prevoze (projekta Bicy in Lokalc). Velenje je multikulturno, multinacionalno mesto, je mesto razlik, po tem smo poznani in prepoznani. V preteklosti je bilo v Šaleški dolini zaradi izkopavanja premoga in pridobivanja elektrike preseljenih veliko družin. Veliko smo žrtvovali in v primerjavi z drugimi primerljivimi občinami se čutimo diskriminirani (npr. s Posavjem, za katere je država poskrbela, da po zakonski ureditvi prejemajo ustrezno odškodnino). Prav tako se počutimo diskriminirani na področju avtocestne povezave, saj naša podjetja nimajo enakih pogojev, kot drugje po Sloveniji. Župan je še povedal, da bomo tudi v prihodnje delovali v skladu z usmeritvami in priporočili Zagovornika načela enakosti.

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je predstavil delovanje in pristojnosti novega državnega organa na področju varstva pred diskriminacijo. Izrazil je tudi pripravljenost pomagati lokalni skupnosti na področjih, ki sodijo pod njegovo pristojnost.

Veseli nas, da je prav velenjska občina prva, ki jo je zagovornik obiskal v sklopu terenskih obiskov po Sloveniji.

Zagovornik načela enakosti bo danes obiskal tudi invalidsko podjetje Gorenje I.P.C., Dom za varstvo odraslih Velenje, ob 17. uri pa bo v prostorih Knjižnice Velenje v pogovoru z našo someščanko in direktorico Mreže Mama Majo Hostnik predstavil delo organa in odgovarjal na vprašanja občank in občanov.

Pripenjamo tudi fotografije.

Prijazen pozdrav,

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje

Aleksandra FORŠTNER, univ. dipl. politolog
Kabinet župana

T: 03 8961 736

6. 2. 2019

Avtor

Administrator