Splošno

Bolniško nadomestilo za vse samozaposlene, ne zgolj kulturnike!

 

Sporočilo za javnost

Ljubljana, 7. 2. 2019 – V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) sicer pozdravljamo prizadevanja Levice, da se samozaposlenim v kulturi omogoči bolniško nadomestilo od četrtega dneva bolezni dalje, vendar pa ob tem poudarjamo, da se tudi samozaposlenim v obrti in podjetništvu zagotovi enake pravice na področju zdravstvene in socialne varnosti.

Enake pravice, kot jih Levica zahteva za samozaposlene v kulturi, naj veljajo tudi za številne samozaposlene osebe v obrti in podjetništvu. Po sedanji ureditvi je samozaposlen obrtnik ali podjetnik, ki zboli, 30 delovnih dni dobesedno prepuščen sam sebi. V praksitopomeni skoraj mesec in pol neplačane bolniške! Ker pa je zaradi bolezni v tem času nezmožen za delo, tudi nima nobenih prihodkov, a mora kljub temu državi plačati vse prispevke.

“V tem času torej obrtnik od države ne dobi ničesar, niti nima zaposlenih, ki bi lahko v času njegove bolezni opravili posel. Zato so mnogi samozaposleni obrtniki in podjetniki primorani bolni delati, da lahko plačajo prispevke državi,” ob tem opozarjaBranko Meh, predsednik OZS.

Sedanja ureditev za številne samozaposlene obrtnike in podjetnike predstavlja hudo finančno breme in osebno stisko, zato bi morali čim prejtopodročje urediti za vse. Vsi samozaposleni si namreč zaslužijo zdravstveno in socialno varnost!

Za dodatna pojasnila in izjave smo vam na voljo.

Mira ČrešnarVodja odnosov z javnostmi

OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJECelovška 71, 1000 LjubljanaT:+386 (0)1 58 30 823, 580 30 501M:+386 (0)41 936 844

E:mira.cresnar@ozs.si|www.ozs.si

11. 2. 2019

Avtor

Administrator