Kultura

Galerija Herman Pečarič

 

Odprtje: četrtek, 15. februar 2019, ob 19. 00

Trajanje: 15. februar–14. april 2019

Domačinka Sandra Kump Crasnich je diplomirala iz grafike in slikarstva na Akademiji lepih umetnosti v Benetkah. Pozneje je obiskovala grafično specialko na Akademiji likovnih umetnosti v Ljubljani in tečaj grafike na Mednarodni grafični šoli v Benetkah.

Ustvarjati je zanjo ozavestiti sanje, katerih osnovno vsebino poznamo, toda ta ostaja ovita v nejasno meglico, iz katere na trenutke poblisne spominjanje. Vsako ustvarjalno delo je odstiranje tega megličastega zastora, toda nikoli se ne ve, kaj natančno se bo odkrilo za njim. Je potovanje, ki pogosto vodi v neznano smer, po nepredvidljivih poteh, in pri katerem končen cilj/podoba ni in ne more biti jasno določen/-a.

Sandra Kump Crasnich si s slikarstvom in grafiko skuša izostriti misli ter sporočiti bistvo. Na razstavi Prepleti je zaobjet del njenega celotnega opusa, prikazano je njeno delovanje skozi čas, od akvarelov, do pastelov in grafike, ki ji je blizu že od otroških let, ko ji je mama (učiteljica likovne vzgoje) predstavila tehniki monotipije ter linoreza.

S tehniko pastela na bombažno podlago umetnica dosega bogato slojevanje barv in s tem močnejše svetlobne ter barvne kontraste. Žametno učinkovanje pastelov pa daje tudi skrivnosten pridih temam, ki so vse v povezavi z intimnostjo. Temo ljubezni, intimnosti in povezanosti med ljudmi v zadnjem obdobju preoblikuje in obdeluje skozi bolj ali manj znane mitološke, biblične in literarne pripovedi. Osnovne izpovedne misli slik so medsebojni odnosi, iskanje, srečanje ali (prisilno) odpovedovanje ter trpljenje, ki sledi odpovedi ljubljeni osebi.

Navdušenju nad grafiko na Akademiji sta botrovala prisotnost odličnih profesorjev (Paolo Scoglio, Jacopo Abis) in spodbudno delovno vzdušje. Bistvo tega medija je kontrast, črno in belo, ter vmesne gradacije, ki jih je mogoče  doseči z določenimi tehnikami (npr. akvatinta). Delo na matrici, graviranje in preizkušanje različnih vrst jedkanja je tipajoče približevanje udejanjeni zamisli, ki tudi zaradi zrcalne podobe ostaja uganka do končnega odtisa.

Teme so najrazličnejše, od portretov do intimnih sanjskih podob, in največkrat izhajajo iz naključno izdelanih skic ali bežnih vtisov.

INFO: Ana Papež Križaj, ana.papez@obalne-galerije.si, T 070 760 950

11. 2. 2019

Avtor

Administrator