Kultura

SPOROČILO ZA JAVNOST

 

XXXVIII. koncertna sezona/V. koncert

 

Jasminka Stančul, klavir

 

Ponedeljek, 18. februar 2019, ob 20.15 uri

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

 

 

V ponedeljek, 18. februarja 2019, bo na petem koncertu 38. sezone Glasbenega abonmaja Kulturnega doma Nova Gorica nastopila na Dunaju živeča pianistka srbskih korenin Jasminka Stančul. Pianistka, ki je v novogoriškem hramu kulture nazadnje nastopila na zaključnem koncertu abonmajske sezone 2005/2006, bo tokrat predstavila program Beethovnovih in Schubertovih del. Vabljeni!

Jasminka Stančul, rojena v Srbiji, je najprej študirala doma, pozneje pa na dunajski Visoki šoli za glasbo (Noel Flores) ter v Švici v mojstrskem razredu pianistke Marie Tipo. Po zmagi na prestižnem mednarodnem Beethovnovem tekmovanju leta 1989 na Dunaju se je začela njena pianistična kariera strmo vzpenjati. Leta 2008 je prvič igrala z orkestrom iz Sydneyja in je gostovala na otvoritvenem koncertu sezone v Essnu. Leta 2009 je z velikim uspehom koncertirala s Stuttgartskimi filharmoniki in Slovaško filharmonijo. Nastopa na pomembnih evropskih klavirskih festivalih, na Glasbenem festivalu v nemški zvezni deželi Schleswig-Holstein, na Glasbenem festivalu v Rheingauu, na festivalu Glasbeni maj v Firencah (Maggio Musicale Fiorentino), na Dunajskem glasbenem poletju, na Koroškem poletju in drugih festivalih. Posebno plodno je njeno sodelovanje z dirigentom Gustavom Kuhnom na Tirolskih slavnostnih igrah. Z njim je posnela odmevne zgoščenke z deli Mozarta in Beethovna. V sezoni 2011/12 je bila rezidenčna umetnica na Dunajskem Musikvereinu, kjer je večkrat nastopila z Dunajskimi simfoniki, pripravila dva recitala in nekaj komornih projektov. Je tudi vsakoletna gostja tega prestižnega dunajskega orkestra. Leta 2012 je s pohvalnimi kritikami debitirala s Kraljevo filharmonijo v Londonu, čemur so takoj sledila številna nova povabila.

Med orkestri, s katerimi igra, so še Camerata Salzburg, Beethovnov orkester iz Bonna, nemške filharmonije v Stuttgartu, Essnu in Nürnbergu, Berlinski simfonični orkester, poleg teh nastopa s Slovaško in Madžarsko nacionalno filharmonijo in z državnimi filharmonijami v Pragi, Varšavi in Sankt Peterburgu, z Avstralskim komornim orkestrom, Slovensko filharmonijo in Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Sodeluje s pomembnimi dirigenti, kot so Daniele Gatti, Fabio Luisi, Hans Graf, Lorin Maazel, Ari Rasilainen, Bruno Weil, Aleksandar Marković, Lahav Shani in drugi.

Veliko se ukvarja s komorno igro. Je članica Dunajskega godalnega kvarteta, Ansambla Dunajskih filharmonikov, od decembra 2006 pa tudi dunajskega Tria Brahms, s katerim je avgusta 2014 z velikim uspehom gostovala na Festivalu Ljubljana, sledila pa je ponovna turneja v Južno Ameriko s tem ansamblom. Kritiki so navdušeni nad njeno klavirsko igro, ki jo označujejo čiste linije, bleščeči zvok in jasno zasnovana melodika v širokih pripovednih frazah. Od leta 2013 je docentka na Akademiji za glasbo Ljubljana, trenutno pa poučuje tudi na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju.

 

PROGRAM:

 

  1. van Beethoven (1770–1827):

Sonata za klavir v G-duru, št. 10, op. 14/2

Allegro

Andante

Scherzo. Allegro assai

 

  1. van Beethoven:

Sonata za klavir v Es-duru, št. 18, op. 31/3 ‘Lov’

Allegro

[Scherzo] Allegretto vivace

Menuetto. Moderato e grazioso

Presto con fuoco

 

***

 

  1. Schubert (1797–1828):

Impromptu št. 3 v Ges-duru, D. 899 (op. 90)

 

  1. Schubert:

Tri klavirske skladbe (impromptuji), D. 946

Impromptu št. 1 v Es-molu. Allegro assai – Andante – Andantino

Impromptu št. 2 v Es-duru. Allegetto – L’istesso tempo

Impromptu št. 3 v C-duru. Allegro

 

 

Koncertni list

 

 

 

Vstopnina:

15 € – cena vstopnice za posamezne abonmajske koncerte,

10 € – znižana cena vstopnice za dijake, študente, brezposelne, invalide in upokojence.

Nova Gorica, 11. 2. 2019

SPOROČILO ZA JAVNOST

 

VIII. koncertna sezona/ II. koncert

 

NADEŽDA TOKAREVA, violina

LOVORKA NEMEŠ DULAR, klavir

 

Četrtek, 21. februar 2019, ob 20. uri

Grad Kromberk

 

V četrtek, 21. februarja 2019, ob 20. uri, nadaljujemo s ciklom komorne in solistične glasbe Grajske harmonije, ki ga že osmič zapored organiziramo skupaj z Goriškim muzejem v dvorani renesančnega Gradu Kromberk. Na drugem letošnjem koncertu bosta nastopili violinistka Nadežda Tokareva in pianistka Lovorka Nemeš Dular. Poustvarili bosta dela F. Schuberta,  H. Berlioza,  F. Mendelssohn-Bartholdyja (prir. A. Jampolskega) in C. Saint-Saënsa. Vabljeni!

 

Rusko-slovensko violinistko Nadeždo Tokarevo kot predstavnico ruske violinske šole odlikujeta interpretacija z izrazito individualnostjo, plemenitostjo in širino ter sijajna virtuoznost. Študirala je na Moskovskem državnem konservatoriju P. I. Čajkovski (prof. Edvard Graca). V času študija je postala lavreatka več mednarodnih tekmovanj (prva nagrada na tekmovanju A. I. Jampolski (Penza, 1999), posebna nagrada na tekmovanju P. I. Čajkovski (Moskva, 2002), posebna nagrada na tekmovanju Marguerite Long – Jacques Thibaud (Pariz, 2002), leta 2003 druga nagrada na Paganinijevem violinskem tekmovanju v Moskvi). Imenovana je bila za najboljšo instrumentalistko na Aprilskem pomladnem festivalu (Pjongjang, 2006). V letih od 1999 do 2012 je bila solistka Moskovske državne filharmonije. Sodelovala je z vsemi simfoničnimi orkestri Moskve in drugimi ruskimi orkestri. Igrala je v več kot tridesetih državah po Evropi, v ZDA, Izraelu, Turčiji na Kitajskem in Japonskem. Dvanajst let je bila izredna profesorica na Moskovskem državnem konservatoriju P. I. Čajkovski, od 2011 do 2013 pa na Državni klasični akademiji Majmonid v Moskvi. Predavala je na podružnici moskovskega konservatorija na Univerzi v Kurašiki Sakuo (Japonska). V sezoni 2011/12 je postala koncertna mojstrica v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija. Posnela je tudi ves opus za violino in klavir Iva Petrica ter skladbe Nenada Firšta, Janeza Matičiča, Lojzeta Lebiča, Mihaela Paša, Janija Goloba in številnih sodobnih ruskih skladateljev. Koncertira tako solistično kot v komornih sestavih; nastopila je na Festivalu Ljubljana, v Narodnem domu Celje ter v okviru prireditev Prešernovega sklada, Društva slovenskih skladateljev, Društva Slovenija-Rusija in Slovenskega kulturno-informacijskega centra na Dunaju. Z odmevnimi nastopi je igrala v abonmaju Kulturnega doma Nova Gorica in na Kogojevih dneh v Kanalu. Igra na violino Nicoloja Gagliana iz leta 1765.

Pianistka Lovorka Nemeš Dular se je izobraževala pri Dubravki Tomšič Srebotnjak ter Marini Horak (na AG Ljubljana), Arbu Valdmi (Visoka šola za glasbo, Köln) in Konstantinu Boginu (IESMUS, Bergamo). Zaključila je tudi študij muzikologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Klavirsko igro je izpopolnjevala pri Leonidu Brumbergu, Jacobu Lateinerju, Igorju Lazku, Nikolaju Luganskem, Olegu Maisenbergu in Vladimirju Ogarkovu. Koncertira kot solistka, z orkestri in v različnih komornih skupinah v Sloveniji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Italiji, Nemčiji in Estoniji. V sezoni 2006/2007 je nastopila na treh recitalih ciklusa Pianissimo v organizaciji Evropskega združenja klavirskih pedagogov, v 2007 pa kot solistka z orkestrom iz Chioggie na festivalu Musica in laguna v Chioggii (Italija). V 2008 je gostovala na konferenci EPTA v Talinu (Estonija), leta 2009 je nastopila na festivalu Erika Satieja v Parizu ter na domačih festivalih (Veris Logatec, Artptuj Ptuj in Poletje v stari Ljubljani – Imago Sloveniae), aprila 2014 pa je nastopala v klavirskem duu z Marino Horak (Grosuplje, Trst). Nazadnje je gostovala na festivalu Sarajevska zima v dvorani Bošnjačkog instituta v Sarajevu ter na Slovenskih glasbenih dnevih (Festival Ljubljana). Prejšnje leto je posnela ploščo Evterpi z deli skladatelja Žarka Živkoviča, poleg solističnih in komornih nastopov pa tudi snema za RTV Slovenija, piše strokovne članke, se ukvarja z muzikološkim raziskovalnim delom ter poučuje klavir na Glasbeni šoli Grosuplje.

 

PROGRAM:

 

  1. Schubert (1797–1828):

Sonatina za violino in klavir v D-duru, D. 384 (op. posth. 137/1)

Allegro molto

Andante

Allegro vivace

 

  1. Berlioz (1803–1869):

Rêverie et caprice, romanca za violino in klavir, op. 8

 

  1. Mendelssohn-Bartholdy (1809–1847), prir. A. Jampolski:

Rondo capriccioso za klavir v E-duru, op. 14

Andante

Presto

 

* * *

 

  1. Saint-Saëns (1835–1921):

Sonata za violino in klavir št. 1 v d-molu, op. 75

Allegro agitato

Adagio

Allegretto moderato

Allegro molto

 

  1. Saint-Saëns (1835–1921):

Introdukcija in rondo – capriccioso, ­‑. 28

Introduction. Andante

Rondo. Allegro ma non troppo

 

Koncertni list

 

Redna cena posamičnih vstopnic je 13 €,

znižana cena vstopnice za dijake, študente, brezposelne, upokojence in invalide pa je 9 €.

Barbara Poša Belingar

koordinator in organizator kulturnih programov

odnosi z javnostmi

Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

+386 5 335 40 13

+386 41 775 089

www.kulturnidom-ng.si

11. 2. 2019

Avtor

Administrator