Izobraževanje

Informativni dnevi so pred vrati

 

Tik pred informativnimi dnevi na srednjih šolah se je Gospodarska zbornica Slovenije povezala z raperjem Trkajem. Skupaj smo ustvarili videospot »Znanje je lajf«, ki prikazuje množico različnih poklicev in je namenjen mladim, ki se odločajo za nadaljnjo karierno pot.

Čas informativnih dni je za bodoče dijake in dijakinje ena pomembnejših prelomnic. V tem obdobju se morajo odločiti, katera bo njihova smer in kaj bodo v življenju počeli.

Mnogi ne vedo, kaj bi, zato se je Gospodarska zbornica Slovenije tik pred informativnimi dnevi na srednjih šolah odločila povezala z raperjem Trkajem.

Skupaj smo ustvarili »himno« poklicnega izobraževanja, ki se imenuje Znanje je lajf. Njen namen je, da mlade vzpodbudi in aktivira k iskanju želenega poklica in učenju. Pesem je nastala v okviru projekta Potujoča razstava prihodnosti. Poleg pesmi je bil pripravljen  tudi videospot, ki ga lahko uporabijo podjetja, šole in drugi deležniki na trgu dela za svoje aktivnosti promocije poklicev.

Videospot dijakinje in dijake nagovarja, naj razvijajo potencial, naj se gredo učit za to,  kar hočejo biti, in najdejo ali ustvarijo poklic, kjer bodo svoje sanje lahko uresničili. Struktura besedila je sestavljena iz poklicev, ki kažejo na to, kako možnosti je danes na voljo. Orodjar, mizar, cvetličar, pek, slaščičar, električar, vrtnar, knjižničar ali pa astronavt … Če je prisotna goreča želja, ni meja in je mogoče oditi vse do zvezd.

»Mlade naj ne bo strah«, pravi Trkaj. »Če se boš učil, se nimaš česa bati, saj znanje preraste strah in zato je Lajf. In bolj kot to, za kaj se odločiti, je pomembno, kako se odločiti. Najboljše je z veliko željo, vnemo, potrpežljivostjo, pogumom in vztrajnostjo, pa bo vse dobro. Če je veliko vneme, potem ni pene,« pravi glasbenik.

»Videospot vabi mlade, da si vzamejo čas in zbirajo informacije o poklicih.  Več informacij kot imajo, bolje se odločajo za nadaljnje izobraževanje. Ne gre le za deficitarne poklice, morajo pa mladi tudi vedeti, da deficitaren poklic ne pomeni, da je z njim kaj narobe«, pove Andreja Sever, direktorica Službe za razvoj kadrov in izobraževanje na GZS, in doda, da »beseda deficitaren samo pomeni, da je več možnosti zaposlovanja in kariernega razvoja.«

Potujoča razstava, ki jo pesem spremlja, je od novembra 2018 obiskala že pet šol in več tržnic poklicev. Tudi z videospotom želimo mladim približati tiste poklice, ki jih sicer ne poznajo in se zato ne odločajo za izobraževanje v teh smereh.

Videspot

Videospot si lahko ogledate na povezavi https://youtu.be/qBuso2selQg.

Video lahko v nespremenjeni obliki vgradite v vašo spletno stran oziroma objavite kot povezavo.

Mag. Tajda Pelicon
Vodja za strateško komuniciranje
Gospodarska zbornica Slovenije
Služba za strateško komuniciranje in marketing
Dimičeva ulica 13, 1504 Ljubljana
t: 01 5898 136 m: 041 397 194
e: tajda.pelicon@gzs.si w: www.gzs.si
12. 2. 2019

Avtor

Administrator