Kultura

Obvestilo za medije

Dijaki v ateljeju

Tokrat je na sceni … Ostržek

Razstava dijaških likovnih izdelkov

Pretorska palača Koper

 

ALEX DE PASEPRAVAKOŽA (VERAPELLE)

Tatoo

Galerija Meduza Koper

 

 

Odprtje: četrtek, 21. februar 2019, ob 18.00 v Pretorski palači in ob 19.00 v Galeriji Meduza

Trajanje: 21. februar‒15. marec 2019

 

Dijaki v ateljeju je projekt, ki vsebinsko nadgrajuje likovni natečaj Tokrat je na sceni … Leta 2005 ga je zasnovala tržaška likovna umetnica Lorena Matic in se izvaja pod okriljem kulturnega društva Opera Viva iz Trsta. Tema natečaja se iz leta v leto spreminja in je povezana z aktualnim družbenim dogajanjem ter problematiko sodobnega časa. Pedagoško-razstavni projekt, pri katerem že vrsto let sodelujejo tudi Obalne galerije Piran, je namenjen srednješolcem iz Trsta, Vidma, Gorice in Kopra. Poteka vse šolsko leto v obliki ustvarjalnih delavnic z mentorji, razstav in sodelovanja na mednarodnem natečaju. Mednarodna žirija, ki jo letos sestavljajo Adriano Morettin, Lorena Matic, Ana Papež, Fulvia Zudic in Sabrina Zannier, je ocenila in izbrala najboljša dela za nagrade. Ob  razstavah v Trstu, Tržiču (Monfalcone) in Kopru, se bo projekt 15. marca končal v Vidmu (Udine) s predstavitvijo videa in skupne publikacije.

Letošnji štirinajsti natečaj Tokrat je na sceni …  Ostržek temelji na literarnem liku Ostržek in njegovi prispodobi z realnostjo. Oživela lesena lutka se v svojih dogodivščinah srečuje z lažjo, dvojno moralo in slabo vestjo. Temeljno sporočilo brezčasne, vedno aktualne poučne zgodbe je pot odraščanja in pridobivanje popolne samostojnosti v življenju, ki je polno skušnjav in različnih preizkušenj. Pozitivna dejanja vedno premagajo napačne odločitve, zmote in napake, na katerih  se učimo, da postanemo suverena in pozitivna odrasla oseba.

Dijaki so letos na natečaj prijavili 165 različnih likovnih izdelkov (kolaži, fotografije, grafike, risbe, slike, stripi, kipi, video, oblikovanje tekstila, instalacije), ki kažejo na bogato ustvarjalnost,

ozaveščenost in kritičnost mladih.  Njihovi likovni izdelki bodo na ogled v Pretorski palači v Kopru.

 

 

Koprska Galerija Meduza bo vzporedno gostila zanimivo in za galerijo nenavadno razstavo svetovno priznanega mojstra tetoviranja Alexa De Paseja z naslovom Verapelle (Pravakoža).

Umetnik, ki je sodeloval pri letošnjem projektu, je eden izmed desetih najbolj iskanih umetnikov tatooja na svetu. Je direktor Oddelka za umetniško tetoviranje na Akademiji lepih umetnosti G. B. Tiepolo v Vidmu (Udine) in ustanovitelj spletnega portala Of The Map Tatoo v Italiji. Vse to je, predvsem po njegovi zaslugi, veliko prispevalo k dejstvu, da je tetoviranje danes enakovredna zvrst likovne umetnosti. Alex De Pase je izrazito prepoznaven po hiperrealističnih podobah in portretih na koži. Na »živi« slikarski podlagi portretirane osebe zaživijo nenavadno in posebno.

INFO: Ana Papež Križaj, ana.papez@obalne-galerije.si, T 070 760 950

FOTO: Courtesy Alex de Pase

14. 2. 2019

Avtor

Administrator