Avtomobilizem

Sejemska premiera v Ženevi: novi Passat1) bo kot prvi Volkswagen vozil delno avtomatizirano s potovalno hitrostjo

Foto: VW

 

→ Predprodaja od maja: temeljita tehnična prenova prodajnega hita odpira vrata v prihodnost te modelske serije

→ Premierno v Passatu: novi asistenčni sistem Travel Assist omogoča delno avtomatizirano vožnjo pri hitrosti od 0 do 210km/h

→ Povezanost vedno in povsod: nova generacija infotainment sistemov s fiksno integrirano SIM-kartico v vozila prinaša nove spletne rešitve

→ Brez emisij v mestu: električni doseg Passata GTE1) po kriterijih WLTP pribl. 55 km2) (prib. 70 km2) po kriterijih NEVC)

Wolfsburg (Nemčija) – Proizvodni rekord ob premieri novega Passata: topomlad bo prodajna uspešnica prebila zvočni zid s 30 milijoni prodanih primerkov. S tem bo Passat postal najuspešnejši model srednjega razreda na svetu. Dejstvo je, da bo 30-milijonti Passat predstavnik napredno izpopolnjene 8. generacije. Tehnično temeljito prenovljen – Passat, vkaterem bodo združene Volkswagnove najaktualnejše inovacije. Sejemsko premiero bo novi Passat doživel na avtomobilskem salonu v Ženevi. Predprodaja bo v prvih državah stekla maja, prodaja novega modela pa se bo (v Nemčiji) začela septembra.

Novi Passat GTE – priključno-hibridni predstavnik modelske serije

Svetovno premiero bo skupaj s Passatom doživel tudi Travel Assist. Kot prvi Volkswagen bo Passat – vzporedno v limuzinski in karavanski izvedbi – s tem novim sistemom IQ.DRIVE lahko vozil delno avtomatizirano s katerokoli poljubno hitrostjo (od 0 do 210 km/h). Poleg tega bo novi Passat – prav tako kot prvi Volkswagnov model na svetu – na trg prišel s kapacitivnim volanom, ki zaznava dotik voznika in na ta način predstavlja interaktivni vmesnik do sistemov, kot je Travel Assist. Med Passatovimi novostmi je tudi Emergency Steering Assist, sistem, ki prek poseganja zavor povečuje varnost pri izogibalnih manevrih. Novi, interaktivni IQ.LIGHT LED-matrični žarometi, ki noč spremenijo v dan, so inovativna tehnologija luči, ki je bila doslej na voljo samo za aktualni model Touarega.

Vzporedno z novim Passatom prihaja na trg tretja generacija modularnega infotainment sistema (MIB3). App Connect – vmesnik za integracijo aplika­cij za pametne telefone – zato pri Volkswagnu prvič omogoča brezkabelsko integracijo aplikacij za iPhone, in sicer prek brezžičnega Apple CarPlay™. Odslej bo Passat poleg tega prek MIB3 po želji stalno online, saj so novi infotainment sistemi serijsko opremljeni z integrirano SIM-kartico. Poleg storitev, vezanih na navigacijo, z informacijami v realnem času, je uporab­niku na ta način omogočen dostop tudi do novih tehnologij in pogonov, storitev pretakanja glasbe, internetnega radia, naravnega (z online bazo) glasovnega upravljanja, nepretrgane uporabe spletnih storitev Volkswagen We ter v prihodnosti tudi do koriščenja nastavitev vozila, shranjenih v oblaku. Prvi pametni telefoni se bodo poleg tega lahko spremenili v mobilni ključ (Mobile Key) za odklepanje in zagon Passata.

MIB3 skupaj z novim digitalnim kombiniranim instrumentom tvori digitalno povezano enoto. V primerjavi s sistemom iz prejšnjega modela (aktivni informacijski zaslon) so digitalni instrumenti sistematično izpopolnjeni. Grafike na zaslonu, ki je zdaj še bolj kontrasten, so jasne in kakovostne. Nabor funkcij je povzdignjen na nov nivo. Tri različne konfiguracije zaslona je mogoče aktivirati z eno samo tipko na novem večfunkcijskem volanu.

Izpopolnjen je tudi nabor pogonov. Na primer Passat GTE – priključno-hibridni predstavnik modelske serije: ta ima odslej znatno večji električni doseg, ki zdaj po kriterijih novega ciklusa WLTP znaša pribl. 55 km2); to ustreza pribl. 70 km2) po kriterijih NEVC. Hkrati se Passat GTE s kombinacijo elektromotorja in učinkovitega turbobencinskega motorja (sistemska moč 160 kW/218 KM) ponaša z lastnostmi udobnega in varnega vozila za dolge relacije. Passat GTE že izpolnjuje zahteve za mejne vrednosti emisij v skladu z izpušnim standardom Euro 6d, ki bo za nova vozila začel veljati šele leta 2021. Vsi drugi agregati TSI in TDI izpolnjujejo izpušni standard Euro 6d-TEMP. Sicer pa so vse izvedbe novega Passata – bencinske in dizelske – opremljene s filtrom za trdne delce.

Več informacij o novem Passatu najdete na www.volkswagen-newsroom.com.

1) Študija

2) Podatki o dosegu, porabi in emisijah so predvidene vrednosti.

O znamki Volkswagen: Uresničujemo prihodnost.

Znamka Volkswagen Osebna vozila je prisotna na več kot 150trgih širom po svetu, vozila pa proizvaja na 50lokacijah v 14 državah. Leta2018 je Volkswagen izdelal okoli 6,24milijona vozil, med katere sodijo prodajne uspešnice, kot so Golf, Tiguan, Jetta in Passat. Trenutno je pri Volkswagnu po vsem svetu zaposlenih 198.000ljudi. Poleg tega je v več kot 7.700partnerskih avtohišah zaposlenih še 74.000ljudi. Volkswagen sistematično izpopolnjuje proizvodnjo avtomobilov. Električna mobilnost, pametna mobilnost in digitalna preobrazba znamke so ključna strateška področja za prihodnost.

14. 2. 2019

Avtor

Administrator