Kultura

SOOČANJA s sodobno vizualno umetnostjo

Foto: Foto: Zhang Jingna, Filler Magazine

 

JASNA JERNEJŠEK: Balzamirana lepota. »Umri mlad, da boš lepo truplo.«

Predavanje

torek, 19. februar 2019, ob 19. uri

Mestna galerija Nova Gorica

Predavanje Jasne Jernejšek z naslovom Balzamirana lepota se loteva sistematične analize fenomena upodabljanja erotiziranega ženskega trupla. Na podlagi posameznih primerov iz zgodovine zahodne umetnosti in popularne kulture, od erotičnih upodobitev predrafelitov, nadrealističnih podob dade do vampirske trilogije Somrak in t. i. corps šika v modi in oglaševanju, osvetljuje tematiko z različnih perspektiv (umetnostnozgodovinskega, psihoanalitskega in družbenega vidika) ter njenih transformacij v sodobnem času.

Erotizirano truplo v ikonografiji zahoda ni nič novega, saj so umetniki od nekdaj prikazovali svoje mrtve kot seksualno privlačne. Eros in Tanatos sta v celotnem 18. stoletju predstavljala subjekt fascinacije tako v umetnosti kot v literaturi. V 19. in 20. stoletju se združita v erotični privlačnosti trupla, s čimer so se tako ali drugače precej ukvarjali npr. Walter Benjamin s spolno privlačnostjo anorganskega in Georges Bataille z negativno izkušnjo erotike, Freud s konceptom das Unheimliche in Julia Kristeva s konceptom abjektnega. Videti smrt kot lepo je veljalo že v viktorijanski dobi, še preden je fraza »Umri mlad, da boš lepo truplo.« postala popularna.

O predavateljici

Jasna Jernejšek je samozaposlena v kulturi, deluje kot kuratorka, vodja projektov, piska, publicistka in recenzentka na področju sodobnih vizualnih umetnosti. Diplomirala je iz kulturologije na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, kjer je zaključila tudi znanstveni magisterij komunikologije. Med leti 2012 in 2015 je delovala kot urednica oddaje Art-Area na Radiu Študent. Od leta 2012 redno objavlja v reviji Fotografija. Med leti 2013–2017 je sodelovala s Photonom – Centrom sodobne fotografije kot kuratorka in vodja projektov ter s

festivalom Fotonični trenutki – Mesec fotografije. Je soustanoviteljica Sektorja, Zavoda za povezovanje, raziskovanje in promocijo medijskih umetnosti.

 

Predavanje iz cikla Soočanja s sodobno vizualno umetnostjo je nastalo kot stalno sodelovanje med Mestno galerijo Nova Gorica in SCCA-Ljubljana.

Mateja Poljšak Furlan

kustosinja / koordinatorka in organizatorka kulturnih programov

strokovna sodelavka Združenja KUDUS

Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

+386 5 335 40 15;  G +386 51 209 558

www.mgng.net

www.kulturnidom-ng.si

14. 2. 2019

Avtor

Administrator