Družabno, Turizem

Kurenti v državnem zboru

Kurenti z obhodom v parlamentu odganjali vse slabo ter prinašali srečo in zadovoljstvo

Ptuj, 19.februar 2019– Danes so ptujski kurenti v družbi tradicionalnih pustnih likov in mask iz Ptuja in okolice obiskali Državni zbor. Predsedniku Državnega zbora mag. Dejanu Židanu so izročili poslanico z dobrimi željami za Slovenijo in vabilom na letošnje Kurentovanje.

Na obisku Državnega zbora so kurente spremljali županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek, predsednik59. Kurentovanja in generalnisekretar FECC Branko Brumen ter 17. princkarnevala baron Jakob Zekel Videmski. Predsednik Državnega zbora mag. Dejan Židan se je v družbi predsednika Državnega sveta Alojza Kovšce kurentom zahvalil za obisk in za pozitivno energijo, ki so jo prinesli s seboj. Izrazil je čestitke ob tem, da dogajanje letos prvič poteka pod okriljem UNESCA, ki je 2017 obhode kurentov uvrstil na Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Kurenti so se predsedniku Državnega zbora za sprejem zahvalili s tradicionalnim plesom.

Županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek je ob tej priložnosti povedala, da je vesela, da so lahko duha, ki te dni vlada v Ptuju in je čaroben in povezovalen, ponesli tudi v slovensko prestolnico. “Ptujsko Kurentovanje je eden najstarejših in največjih karnevalov v Evropi in vsi v mestu dihamo z njim in ustvarjamo nepozabne spomine za obiskovalce, nastopajočein tudi za nas, ki ga pripravljamo.”

Branko Brumen, predsednik 59. Kurentovanja in generalni sekretar FECC, je ponovno poudaril, da bo Ptuj v času Kurentovanja za 11 dni postal največji etnografski muzej nesnovne kulturne dediščine človeštva na prostem. “Kurenti in ostali etnografski liki dajejo Ptuju z okolico edinstvenost ter nas uvrščajo na zemljevid etnografskih posebnosti, kar je potrdil tudi UNESCO. Prav tako nas je tudi Lonely Planet uvrstil med 10 najbolj zanimivih karnevalov na svetu.” Dodal je še, da ptujski kurenti z obhodi odganjajo vse slabo ter prinašajosrečo in zadovoljstvo.

Princ Jakob Zekel Videmski, ki je Državni zbor obiskal v spremstvu gardistov, je izrazil zahvalo za sprejem in zaželelsrečo, dobro letino, veselje in zdravje vsem prebivalcem Slovenije.

59. Kurentovanje se je pričelo. Vpetek, 22. februarja, se bo zgodil 11. Mednarodni slikarski Ex-tempore Ptuj Karneval, največja likovna prireditev v okviru Kurentovanja. V soboto sledita tradicionalna dobrodelna Obarjada ter Otvoritvena etno povorka. Ob tej priložnosti bo županja predala mestno oblast 17. princu karnevala. 1. marca se obetanočni spektakel, pred tem pa še dobrodelna dražba likovnih del “Bejži čopič, kurent gre”. 2. marca se bo zgodil Mestni pustni korzo, ki bo v znamenju 1950. obletnice od prve omembe Ptuja. 3. marca sledi tradicionalnaMednarodna karnevalska povorka, ki predstavlja vrhunec Kurentovanja. 4. marca bodo ulice zavzele najmlajše maske, naPovorki otrok iz vrtcev, 5. marca pa se letošnji festival zaključuje s Pustnim torkom in pokopom pusta.

Avtor fotografij: Stanko Kozel 

Oglejte si sporočilo na spletni strani

O Kurentovanju

Tradicionalno ptujsko Kurentovanje je eden največjih evropskih in svetovnih etnografskih festivalov. Vsako leto znova združi več kot 100 karnevalskih dogodkov, 900 kurentov, več kot 5.000 likov in mask ter preko 100.000 radovednih, sprostitve in zabave željnih obiskovalcev. Ptuj, ki v letošnjem letu praznuje 1950 let od prve omembe v pisnih virih, je poznan tudi kot prizorišče najdaljše, največje in hkrati najbolj obiskane pustne povorke.

Prihodnji dogodki:

Petek, 22.februar 2019, ob 16.00:Mednarodni slikarski Ex Tempore, Galerija mesta Ptuj

Petek, 22.februar 2019, ob 21.00: Karnevalska dvorana: Magnifico, Novi fosili, DJ Ney 

Sobota, 23.februar 2019, ob 10.00: Dobrodelna Obarjada, Dvorišče Minoritskega samostana, Ptuj 

Sobota, 23.februar 2019, ob 11.00: Otvoritvena etno povorka, Mestni trg, Ptuj 

Sobota, 23.februar 2019, ob 21.00: Karnevalska dvorana: Jelena Rozga, Domen Kumer, DJ Ney

 

 

20. 2. 2019

Avtor

Uredništvo