Družabno

Otvoritvena etno povorka in Obarjada

Pred nami je nov karnevalski vikend s prvo izmed letošnjih ptujskih povork in pestrim dobrodelnim, pustnim in zabavnim dogajanjem.

Vljudno vas vabimo na

Otvoritveno etno povorko,

v soboto, 23. februarja 2019, ob 11. uri
z otvoritveno slovesnostjo na Mestnem trgu

in na

tradicionalno dobrodelno Obarjado,
v soboto, 23. februarja 2019, ob 10.00
na dvorišču Minoritskega samostana.

Več o obeh dogodkih:

Otvoritvena etno povorka, srečanje tradicionalnih pustnih likov in mask, je najpomembnejši etnografski dogodek v okviru Kurentovanja s sodelujočimi domačimi in tujimi tradicionalnimi etnografskimi liki. V družbi kurentov bodo med drugimi na povorki sodelovali kopjaši, dornavski cigani, orači, plesači piceki, medvedi.

Vrhunec letošnje etno povorke predstavlja skupen nastop štirih etnografskih likov, t.i. “kožuharjev”, ki so uvrščeni na Unescov seznam nesnovne dediščine človeštva: slovenskih kurentov, bolgarskih sourvakarjev in hrvaških buš ter zvončarjev. Na otvoritveni etno povorki sicer sodeluje 11 tujih etnografskih skupin iz 6 držav.

Na otvoritveni slovesnosti, ki se začne ob 11. uri na Mestnem trgu, bo županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek predala oblast Baronu Jakobu Zekelu Videmskemu, 17. princu karnevala Darku Cafuti.

Lokacija otvoritvene slovesnosti
Trasa povorke
Obarjada
Tradicionalno dobrodelno Obarjado organizira Lions Klub Ptuj, dogodek pa v okviru Kurentovanja pritegne številne ekipe, ki se preizkusijo v kuhanju obar, pa tudi številne obiskovalce, ki v pustno obarvanem Ptuju preizkušajo kuhane dobrote.

Lokacija Obarjade
Ekipa Kurentovanja
pr@kurentovanje.net

21. 2. 2019

Avtor

Uredništvo