Splošno

Ob mednarodnem dnevu maternega jezika: »Večjezičnost je prednost za vse dunajske otroke«

Fototermin 10 Jahre Zeitschrift Papperlapapp mit Stadtrat Jürgen Czernohorszky im Kindergarten Sedlitzkygasse.

Na Dunaju je kar 18.000 šolark in šolarjev deležnih dodatnega pouka svojega maternega jezika in to velja za kar 23 jezikov. V podporo večjezičnosti pa na Dunaju teče še več uspešnih projektov. 

 

»Večjezičnost je bogastvo za vsakega človeka in prednost za vse dunajske otroke,« pravi dunajski mestni minister za šolstvo Jürgen Czernohorszky. »Naš cilj kot mesto je, da se vsak otrok na Dunaju poleg nemščine nauči še vsaj dva jezika. Krepitev maternega jezika ima pri tem še poseben pomen.« Tako več kot 18.000 dunajskih šolarjev obiskuje še dodaten pouk 23 maternih jezikov.

 

Večjezičnost je tudi v vrtcih zapisana z veliko začetnico. »Kot prva izobraževalna institucija ustvari vrtec okvir za otroku prilagojene učne procese. To vključuje tudi jezikovni razvoj otrok, pri katerem priskoči na pomoč okoli 250 sodelavcev z več kot 30 različnimi maternimi jeziki.«

Mesto večjezičnost otrok spodbuja še na druge načine. Podpira »bralne botre« v različnih maternih jezikih in poziva dvojezične osebe, ki bi želele prostovoljno brati otrokom v njihovi materinščini. Dunajska ljudska univerza (VHS) poleg nemščine nudi še pouk več kot 60 drugih jezikov, med njimi tudi slovenščine. V jezikovni kavarni združenja »Station Wien«, ki ga sofinancira mesto, imajo zainteresirani enkrat tedensko možnost, da tam poučujejo svojo materinščino ali se naučijo materinščino koga drugega. Z dunajsko jezikovno aplikacijo, ki je nastala kot projekt mestnega oddelka za integracijo in raznolikost, lahko Dunajčanke in Dunajčani bolje spoznajo jezikovno raznolikost svojega mesta in spregovorijo prve stavke v nemščini ali drugih jezikih. Na voljo je več kot 5.000 avdio posnetkov v nemščini in devetih drugih jezikih, kot tudi fraze v dunajskem dialektu.

Mednarodni dan maternega jezika, ki ga je Unesco prvič razglasil 21. februarja 2000 služi »spodbujanju jezikovne kot tudi kulturne raznolikosti in večjezičnosti«. Ob tem gre za spodbujanje jezikov kot znaka kulturne identitete govorcev ter na drugi strani večjezičnosti in učenja tujih jezikov kot ključa do medsebojnega razumevanja in spoštovanja.

—konec—

Video za mednarodni dan maternega jezika so pripravili v vrtcu v 21. dunajskem okrožju:

https://www.wien.gv.at/video/2229/Tag-der-Muttersprache

Več o dunajski jezikovni aplikaciji: www.sprachen.wien.at

 

Foto: Jürgen Czernohorszky na obisku v dunajskem vrtcu © Martin Votava/PID

Mag.Ana Mravlje

Öffentlichkeits- und Medienarbeit

Auslandsbüro der Stadt Wien in Ljubljana

Dalmatinova 2, 1000 Ljubljana

T  +386 1 320 77 77

+386 41 275 210

E  mravlje@eurocommpr.si

www.eurocommpr.si

22. 2. 2019

Avtor

Uredništvo