Kultura

Sledovi preteklosti

fOTO: Glasbeno društvo NOVA

 

Glasbena šola Tolmin, 3. marec 2019, ob 18.00

Dvorec Zemono, 9. marec 2019, ob 19.00

Komorni orkester NOVA

solistke Ana Souza Leban, oboa, in članice godalnega orkestra Ana Cotič, Neža Gorup, Kati Harej, Ajda Furlan, violine

Antonio Vivaldi: Koncert za štiri violine, violončelo, godala in čembalo v h-molu,

op. 3, št. 10, RV 580

solistke: Ana Cotič, Neža Gorup, Kati Harej, Ajda Furlan, violine

Peter Warlock: Suita Capriol

Ralph Vaughan Williams: Koncert za oboo in godala v a-molu

solistka: Ana Souza Leban, oboa

Jean Markič: Čudežna dežela (noviteta)

Komorni orkester NOVA

Glasbeno društvo NOVA ima bogato, več kot 20-letno tradicijo komorne igre, saj je bila zasedba Komornega orkestra NOVA ena od prvih večjih združb pod okriljem društva. Orkester, ki se je leta 2010 razrasel v simfonični orkester NOVA filharmonija, se je po sedmih uspešnih letih vrnil k svojim koreninam homogene komorne glasbe. Povezanost in enotnost godalne sekcije, ki so ju mladi glasbeniki zgradili skozi leta, sta ključnega pomena pri zahtevnejši igri brez dirigenta. Za ubranost orkestra z umetniškim vodenjem skrbijo članice Godalnega kvarteta NOVA: Mojca Batič, Ana Cotič, Barbara Grahor in Polona Soban. V tem programu se vodjam sekcij pridružujeta še kontrabasist Jernej Budin in violončelistka Petra Tavčar, slednja tudi s solistično vlogo.

Ana Souza Leban je oboistka iz Tolmina, ki je po končanem študiju oboe na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Božu Rogelji odšla na izpopolnjevanje v London. Pod mentorstvom Fabiena Thouanda, Garetha Hulsa in Jane Marshall je leta 2017 diplomirala na Royal College of Music (RCM), kjer je študiral tudi skladatelj Ralph Vaughan Williams. V Londonu je redno igrala v raznih simfoničnih orkestrih ter koncertirala z Duom Souza Leban-Otaka. Trenutno deluje v Sloveniji, kjer poučuje oboo in korepetira na Glasbeni šoli Tolmin in Glasbeni šoli Idrija. Sodeluje v različnih komornih sestavih in orkestrih tako doma kot v tujini. Bila je štipendistka RCM (Velika Britanija) in štipendistka Ministrstva za kulturo (Slovenija).

Jean Markič je študent magistrskega študija kompozicije na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Janija Goloba. Je vsestranski inštrumentalist, producent in aranžer. Sodeluje pri različnih projektih glasbenika Gala Gjurina, predvsem kot pianist, vodil je že več slovenskih jazz zasedb, komponiral skladbe za glasbeno tekmovanje TEMSIG, zadnje čase pa največ ustvarja v studiu in se ukvarja z odkrivanjem ter produkcijo zvoka. Najraje piše filmsko glasbo – njegova Uvertura za simfonični orkester je bila decembra 2017 izvedena v Cankarjevem domu. Napisal je tudi skladbi za glasbena festivala Popevka 2018 in Ema 2019, trenutno pa soustvarja avtorski projekt SaGaDuDab.

„Čudežna dežela je prostor, v katerega stopimo z zaprtimi očmi. V njej se vsakemu zgodi svoja zgodba, izriše drugačna slika in odvrti svojevrsten film. Vsak si čudežno deželo predstavlja po svoje – skladba namreč lahko odpre veliko vprašanj, na katera pa pušča še več odgovorov. Na eni strani se srečamo z drobno, neprestano menjajočo se ritmiko, ki poslušalcu ne pusti dihati, na drugi pa izstopa spevna melodija, ki kontrastno umiri akcijske trenutke. Skladba namiguje na različne možne svetove in pričara nasprotujoče momente lastne čudežne dežele. Zgodba je vsakič drugačna in najbolje se je prepustiti toku, da nas odnese in nam pričara svoj notranji svet. Glasba govori sama zase.“ – Jean Markič, 2019

Glasbeno društvo NOVAGradnikove brigade 255000 Nova Goricahttp://www.gdnova.siE-mail:info@gdnova.siGSM:+386-41-618-373

25. 2. 2019

Avtor

Administrator