Kultura

SPOROČILO ZA JAVNOST POGOVORNI CIKEL

 

 

POTOHODCI: Jakob Jaša Kenda

“Apalaška pot: 3500 kilometrov hribov in Amerike”

Ponedeljek, 4. marec 2019, ob 19. uri

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

V ponedeljek, 4. marca 2019, ob 19. uri, vabimo na tretje pogovorno srečanje znotraj letošnjega cikla Potohodci. Z nami bo prevajalec, avtor, urednik, doktor literarnih ved Jakob Jaša Kenda, ki je svojo izkušnjo prehojene 3500 km dolge divjinske poti po Ameriki prelil v potopisni roman Apalaška pot: 3500 kilometrov hribov in Amerike, napeto čtivo, ki nagovarja raznovrsten krog bralcev: od pustolovcev in pohodnikov do tistih, ki so jim bližja sprehajanja po leposlovnih pokrajinah. Predstavitev knjige bo podkrepil s potopisnim predavanjem. Vstopnina 3 €, vabljeni!

Pred nami je marčevsko, predzadnje pogovorno srečanje znotraj tekoče sezone pogovornega cikla Potohodci, v katerem o svojih doživetjih spregovorijo raznovrstne zanimive osebnosti, ki ubirajo samosvoje življenjske poti ter tako opogumljajo in navdihujejo naš vsakdanjik. Tokrat bo z nami prevajalec, avtor, urednik in doktor literarnih ved Jakob Jaša Kenda, ki je kot prvi Slovenec prehodil znamenito ameriško 3500 km dolgo divjinsko pot. Svojo izkušnjo je prelil v potopisni roman Apalaška pot: 3500 kilometrov hribov in Amerike, napeto čtivo, ki nagovarja raznovrsten krog bralcev: od pustolovcev in pohodnikov do tistih, ki so jim bližja sprehajanja po leposlovnih pokrajinah.

Apalaška pot poteka po istoimenskem pogorju, čez 14 ameriških zveznih držav na vzhodu ZDA. Dolga je nekaj prek 3.500 kilometrov in ima toliko skupnega vzpona, kot da bi se šestnajstkrat z nivoja morske gladine povzpel na Everest: 142 kilometrov. Obenem gre za divjinsko pot, na kateri je pohodnik celo teden dni daleč od prve naselbine, potopljen globoko v naravo ameriških gozdov. Spričo zahtevnosti, dolžine in starosti jo imenujejo mati vseh poti\”.

Jakob Jaša Kenda – Šulo the Beast, kakor so mu po apalaški tradiciji sopotniki nadeli pohodniško ime, je v javnosti najbolj znan po svojih prevodih, predvsem Harryja Potterja. Kot doktor literarnih ved, avtor ali urednik je podpisan pod številne publikacije od antologij do beril. Ena njegovih največjih ljubezni pa je pohodništvo in leta 2017 je kot prvi Slovenec prehodil Apalaško pot.

Roman Apalaška pot: 3500 kilometrov hribov in Amerike je iskriv in iskren zapis o avtorjevem doživljanju te dolge pešpoti. Prek razgibanega dogajanja med pohodom prikazuje tudi posebnosti te divjinske poti, ameriške narave in pohodništva. Prek popotnih tovarišev, mest ob poti in ljudi, ki jih srečuje v njih, pa razkriva sodobno ameriško stvarnost.

Vstopnina: 3 €

Na razpolago ostajamo za morebitne dodatne informacije, akreditacije in fotografije pogovora.

V naprej se vam zahvaljujemo za najavo dogodka v vašem mediju.

Barbara Poša Belingar

koordinator in organizator kulturnih programov

odnosi z javnostmi

Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T+386 5 335 40 13

M+386 41 775 089

Wwww.kulturnidom-ng.si

25. 2. 2019

Avtor

Administrator