Finance

Nove tehnologije spodbujajo pogovore o načinih plačevanja in zahtevah po dostopnosti

 

Šesta raziskava podjetja Mastercard o digitalnih plačilih razkriva trende na družbenih omrežjih o povečani kupni moči, ki jo imamo v svojih dlaneh

Ljubljana, 25. februar 2019 –Želite preprosto prijeti dišečo skodelico kave ali paket in odhiteti naprej? Niste edini. Danes ljudje od svojega digitalnega in mobilnega stila življenja bolj kot kadarkoli prej pričakujejo, da lahko za stvari in storitve plačajo v skladu z mentaliteto “nenehno povezani”. To so pokazali pogovori na družbenih medijih, ki jih je zajela najnovejša raziskava podjetja Mastercard o digitalnih plačilih.

Mobilna plačila so predstavljala preko 27 % vseh pogovorov na družbenih omrežjih na temo plačil, kar pomeni 20 % porast glede na leto prej, omembe mobilnih denarnic pa so se podvojile v primerjavi z letom pred tem.

Raziskava Mastercard, ki sedaj poteka že šesto leto, je bila izvedena v partnerstvu s PRIME Research in je zajela preko 3,3 milijona pogovorov, ki so se v lanskem letu pojavili na družbenih omrežjih, kot so Twitter, Facebook, Instagram in Weibo.

“Nakupi in plačila na zahtevo niso le pričakovanja ponudnikov storitev in vsebin; sedaj odražajo resnične želje ljudi pri vsakodnevnih nakupih in plačilih,” je dejala Rose Beaumont, višja podpredsednica oddelka za Evropske komunikacije in povečanje prodaje pri podjetju Mastercard. “Letošnja raziskava prinaša uvid v močno naraščanje popularnosti teh hitrih, priročnih in varnih načinov plačevanja na vseh trgih, obenem pa nakazuje, da bosta zanimanje in potreba po takem plačevanju v prihodnosti le še naraščala.”

Zanimanje za nove tehnologije

Ljudje od novih tehnologij vedno bolj pričakujejo, da bodo spreminjale in olajšale njihova življenja. V preteklem letu je število teh pričakovanj naraslo za 30 % v primerjavi s predhodno raziskavo. Danes se skoraj 20 % vseh pogovorov o mobilnih plačilih vrti okoli brezstičnih plačil in mobilnih denarnic, potrošnike pa poleg teh tem zanima še vpliv, ki ga bodo na njihovo življenje imeli umetna inteligenca, QR-plačila in plačila z uporabo nosljive tehnologije.

Na splošno so ljudje vse bolj pozitivno naravnani do novih tehnologij. Skoraj vsi pogovori o mobilnih denarnicah (95 %) so bili pozitivni, 30 % sporočil pa je hvalilo hitrost, učinkovitost in enostavnost uporabe trenutnih izdelkov.

Priljubljenost mobilnih plačil narašča na azijskih in afriških trgih, Indija pa je kot najbolj dominanten trg predstavljala 30 % vseh pogovorov glede uporabe in potenciala mobilnih denarnic, predvsem za plačevanje storitev javnega transporta in plačevanja s pomočjo QR-kod, pri tem pa so prednjačile omembe MasterpassQR in PaytmQR. Na drugem mestu pogovorov potrošnikov o mobilnih denarnicah, a daleč zadaj, so se znašle ZDA (10 %).

Pripravljeni na nakup, a željni varnosti in zasebnosti

Analize pogovorov so jasno pokazale, da potrošniki kot bistveno potrebo še vedno izpostavljajo varnost svojih finančnih sredstev in podatkov. S svojimi objavami so ljudje izkazali prepoznavanje uporabnosti novih tehnologij pri zagotavljanju varnosti za vse vrste mobilnih plačil.

Popularnost novih tehnologij:

· Biometrija, katere popularnost je poganjal interes glasovnih plačil in čitalcev prstnih odtisov, je potencialno dosegla 111 milijonov uporabnikov.

· Uporaba tokenizacije in njena kritična vloga pri podpori in zaščiti vseh tipov plačil je bila tema pogovorov, ki so potencialno dosegli 11 milijonov uporabnikov.

Najnovejše novice o vdorih v podatkovne sisteme so predstavljale eno petino vseh pogovorov o podatkih, 13 % teh pogovorov pa je omenilo potencial digitalnih varnostnih tehnologij, kot so blockchain, tokenizacija in biometrija.

Konec-

O družbi Mastercard na World Mobile Congress v Barceloni:

Mastercard bo imel na prizorišču World Mobile Congress v Barceloni svojo stojnico s številnimi ključnimi predstavniki, ki bodo na voljo za intervjuje – za povpraševanja se obrnite na: Marta Namačinski, Mayer McCann (marta.namacinski@mayermccann.com, 040 796 604). Za več informacij spremljajte spletno stran https://newsroom.mastercard.com/ v času od 25.2.2019 do 28.2.2019.

O raziskavi

Podjetje Mastercard je v sodelovanju s PRIME Research izvedel šesto raziskavo o digitalnih plačilih, z namenom prepoznati širjenje pogovorov o novih načinih plačil. Več kot 3,3 milijona javnih objav na družbenih omrežjih je bilo zajetih v 12-mesečno raziskavo (obdobje januar-december 2018). Zajete so bile objave na omrežjih Twitter, Facebook, Instagram, Google+, YouTube, Vkontakte in Weibo v 190 različnih globalnih trgih. Končno poročilo odraža vpogled v trende in kategorije novih izdelkov mobilnih plačil v različnih regijah in državah.

O družbi Mastercard

Mastercard (NYSE: MA), www.mastercard.com, je družba za globalna plačila in tehnologijo. Upravlja najhitrejšo svetovno mrežo obdelovanja plačil, povezuje potrošnike, finančne institucije, trgovce, vlade in podjetja v več kot 210 državah in območjih. Izdelki in rešitve družbe Mastercard naredijo vsakodnevne aktivnosti – na primer nakupovanje, potovanje, vodenje podjetij in upravljanje financ – lažje, varnejše in učinkovitejše za vse. Sledite nam na računu na Twitterju @MastercardNews, pridružite se pogovoru na blogu Beyond the Transaction Blog in se naročite na najnovejše novice na Engagement Bureau.

MARTA NAMAČINSKI|PR SvetovalkaM+386 040 796 604Mayer Group d.o.o.,www.mayermccann.com

26. 2. 2019

Avtor

Administrator