Kultura

Obiščite nas na filmski Fabuli!

 

19.00, Cankarjev dom Nedelja, 3. 3.

Tranzit (Transit, Christian Petzold, Nemčija, Francija 2018) Z epskim pridihom obarvana zgodba o tihem upanju, zatajevanih čustvih in usodnih srečanjih, ki jih ob nemški invaziji Francije sproži prihod skrivnostnega mladeniča v Marseille, je vizualno posodobljena in družbeno aktualizirana priredba kultnega romana nemške pisateljiceAnne Seghers, ki ga Petzold mojstrsko premeša z elementi Casablance. Koliko življenj lahko zaznamuje ena meja, en zid? Film je bil uvrščen v tekmovalni program Berlinala 2018.

Torek, 5. 3. 20.00, Cankarjev dom

Adam in Evelyn (Adam und Evelyn, r. Andreas Goldstein, Nemčija 2018) Vzhodna Nemčija, poletje 1989. Adam je krojač in Evelyn natakarica. Med načrtovanjem skupnih počitnic Evelyn ugotovi, da jo Adam vara ter se odloči, da bo na počitnice odšla sama. Ljubezenska zgodba se odvija na kulisi čudovitega poletja na severu. Hkrati z osebnim spremljamo tudi politično nekega časa. Lep, pretresljiv in duhovit film je bil posnet po izjemno priljubljenem romanu Inga Schulzeja in premierno prikazan na beneškem filmskem festivalu.

Petek, 8. 3. 20.00, Cankarjev dom

Izumrtje (Extinção, r. Salomé Lamas, Portugalska 2018) Meje nekdanje Sovjetske zveze so se izkazale za potencialno časovno bombo. FilmIzumrtjejim sledi v obliki temne filmske meditacije o fluidnosti nacionalnih identitet v času političnih (in drugih) nestabilnosti. Film prikazuježivljenjsko zgodbo Kolje, mladega fanta iz Moldavije, ki se čuti pripadnega Pridnjestrski republiki (Transnistriji), državi, ki uradno ne obstaja, pa čeprav ima svojo valuto, zastavo (edino na svetu s srpom in kladivom v grbu) in se njeni prebivalci razglašajo za poslednje državljane Sovjetske zveze. Monumentalna sovjetska arhitektura se srečuje z nežno pokrajino in razmislekom o tem, čemu služijo meje.

Celotni program festivala lahko najdetetukaj. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete na blagajni Cankarjevega doma. Festival Literature sveta – Fabula sofinancirata Javna agencija za knjigo RS in Mestna občina Ljubljana.

Copyright © 2019 Beletrina, zavod za založniško dejavnost, Vse pravice pridržane.

26. 2. 2019

Avtor

Administrator