Kultura

Vabilo na otvoritev festivala Fabula s Tatjano Tolstoj

1. 3. ob 20.00,
Cankarjev dom


Otvoritev festivala Fabula
Literarni večer

Tatjana Tolstoj

V delu Tatjane Tolstoj je mogoče najti odmeve njenega daljnega starega strica, Leva Tolstoja – ljubezen do narave, psihološke uvide, pozornost za detajle vsakdanjega življenja. A njene pretresljive zgodbe še bolj spominjajo na Čehova, ki notranja življenja in neizpolnjene sanje izriše s sočutjem in uvidom. – The New York Times

Tatjana Tolstoj (1951) je ruska pisateljica, esejistka in javna intelektualka. Dvanajst let je na ruski nacionalni televiziji vodila kultno pogovorno oddajo o kulturi in politiki, Šola obrekovanja. Velja za eno najbolj znanih pisateljic iz obdobja perestrojke ter post-sovjetskega časa. V osemdesetih in devetdesetih letih je živela v ZDA, kjer je poučevala na različnih univerzah. Še danes je povezana z ameriškim intelektualnim prostorom, redno piše za The New Yorker in The New York Review of Books.

Zbirka esejev Tatjane Tolstoj je prvi slovenski izbor ene najboljših esejistk našega časa. V njej je zbranih enajst esejev, ki so nastali v zadnjih tridesetih letih, od osemdesetih let in vse do danes. Med njimi vsak na svoj način tematizira rusko resničnost – od politike do vsakdanjega življenja; dotikajo pa se tudi občutka tujosti, drugačnosti – in iskanja lepote v njem.
Knjigo je prevedla Urša Zabukovec.

Pogovor bo vodil dr. Andrej Stopar, izbrane odlomke bo interpretirala igralka Barbara Ribnikar. Pogovor bo potekal v ruščini s simultanim tolmačenjem v slovenščino.

Celotni program festivala lahko najdete tukaj.
Brezplačne vstopnice lahko prevzamete na blagajni Cankarjevega doma.

Festival Literature sveta – Fabula sofinancirata Javna agencija za knjigo RS in Mestna občina Ljubljana.

Copyright © 2019 Beletrina, zavod za založniško dejavnost, Vse pravice pridržane.
26. 2. 2019

Avtor

Administrator