Splošno

Sporočilo za javnost

JürekpremagalRabolja

(Ptuj, 26.februar 2019)

Predstavitve etnografskih likov na Ptuju so v polnem teku. Danes se je na ptujskem Mestnem trgu v družbi kurentov odvil dvoboj Jüreka in Rabolja. Do 4. marca se bo ob spremstvu kurentov predstavilo še 6 tradicionalnih pustnih likov.

Danes so sepredstavili:

Jürek in Rabolj

Haloški Jürek ali Zeleni Jurij, rastlinska pomladna maska, v katero se našemi fant, je bila na našem območju znana do konca 19.stoletja, v Halozah pa še v prvi četrtini 20. stoletja. Zeleni Jurij, deček, ovit v zeleno rastlinje, je bil v preteklosti na Slovenskem zelo priljubljen. Poznajo ga še na Hrvaškem in ponekod drugod v Evropi. V tem obredu pomladno božanstvo zmaga nad zimo. Sv. Jurij je dal staremu obredju le ime. Obredje se je ustalilo na svetnikov god 23. ali 24. aprila. Haloškega Jüreka so ponovno oživili v Doleni v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja. Skupino juračev, ki sedaj nastopajo ob pustu, sestavljajo: Jürek, Rabolj, od štiri dopetplesnih parov, muzikanti in pobirač. Na kmečkem dvorišču se Jürek in Rabolj spopadeta. Po hudem boju je zimski demon Rabolj premagan in pregnan pod Donačko goro. Tega se razveselijo pražnje oblečeni spremljevalci, fantje in dekleta začno plesti in prepevati ter zbirat darove.

Kurent Kurent predstavlja najbolj množičen etnografski pustni lik, ki vsako leto v času od svečnice do pepelnice opravlja obhode po vaseh in mestih. Za izvajanje samega obredja je potrebna oprava, ki se imenuje kurentija. Sestavljena je iz ovčjega kožuha, kurentove kape, petih zvoncev in ježevke. Po obliki kape poznamo pernatega in rogatega kurenta. Pri pernatem je usnjena maska obdana z ovčjo kožo, puranjimi ali gosjimi peresi in raznobarvnimi papirnatimi trakovi in rožami, privezanimi na usnjene rogove. Pri rogatem je usnjena maska obdana z ovčjo kožo, na vrhu so vgrajeni pravi kravji rogovi. Pustni lik kurent je omejen na regijo Spodnje Podravje, ki zajema 19 občin. V skupini kurentov je tudi pustni lik hudič – kot simbol potencialnega zla, ki ga kurenti preganjajo.

Več fotografij (Dropbox)

Fotografije:Stanko Kozel

Oglejte si sporočilo na spletni strani

O Kurentovanju

Tradicionalno ptujsko Kurentovanje je eden največjih evropskih in svetovnih etnografskih festivalov. Vsako leto znova združi več kot 100 karnevalskih dogodkov, 900 kurentov, več kot 5.000 likov in mask ter preko 100.000 radovednih, sprostitve in zabave željnih obiskovalcev. Ptuj, ki v letošnjem letu praznuje 1950 let od prve omembe v pisnih virih, je poznan tudi kot prizorišče najdaljše, največje in hkrati najbolj obiskane pustne povorke.

Prihodnji dogodki

Sreda, 27.februar 2019, ob 17.00: Prikazi tradicionalnih pustnih mask: Ploharji, cigani in kurenti Četrtek, 28.februar 2019, ob 17.00: Prikazi tradicionalnih pustnih mask: Kopjaši, vile, piceki, medvedi in kurenti Petek, 1.marec 2019, ob 18.00: Nočni spektakel Petek, 1.marec 2019, ob 19.30: Dobrodelna dražba “Bejži čopič, kurent gre!” Petek, 1.marec 2019, ob 21.00: Karnevalska dvorana: Plavi orkestar, Nina Donelli, Rock Partyzani, DJ Ney Sobota, 2.marec 2019, ob 10.30: Mestni pustni korzo Sobota, 2.marec 2019, ob 21.00: Karnevalska dvorana: Joško Čagalj – Jole, Mambo Kings, Skupina Smile Nedelja, 3.marec 2019, ob 13.00: Mednarodna karnevalska povorka

Celoten program 59. Kurentovanja

Zavod za turizem Ptuj

KurentovanjeMestni trg 1Ptuj2250Slovenia

27. 2. 2019

Avtor

Administrator