Avtomobilizem

CUPRA Formentor: edinstven koncept za posebno znamko

Znamka praznuje prvo obletnico obstoja z razkritjem svoje vizije prihodnosti

 

Znamka CUPRA praznuje prvo obletnico svojega obstoja z razkritjem konceptnega avtomobila CUPRA Formentor

To je prvi model, ki je bil razvit posebej za to znamko

Novi model vključuje najsodobnejše tehnologije in omogoča edinstveno izkušnjo vožnje; njegovo srce je CUPRIN visokozmogljivi priključno-hibridni pogonski sklop

Konceptni avto bo svetovno premiero doživel na letošnjem avtomobilskem salonu v Ženevi

Martorell (Španija), 22. 2. 2019 – Znamka CUPRA prvo obletnico svojega obstoja obeležuje z razkritjem osupljivega, dinamičnega in atraktivnega vozila – konceptnega avtomobila CUPRA Formentor.

Prvo leto poslovanja je potrdilo, da znamka CUPRA ima tržni potencial: prodaja se je v letu 2018 v primerjavi s predhodnim letom povečala za 40 %, prodanih je bilo kar 14.400 vozil. Potem ko je znamka na trg poslala svoj prvi model, CUPRA Ateca, zdaj z realizacijo svojega načrta, da v naslednjih treh do petih letih podvoji prodajo, nadaljuje z razkritjem modela CUPRA Formentor.

Wayne Griffiths, izvršni direktor in član uprave znamke CUPRA, je poudaril, da “trenutni uspeh znamke CUPRA jasno kaže, kako popularna je na trgu”. Griffiths je povedal tudi: “Odziv, ki ga je deležna CUPRA, presega vsa naša pričakovanja. Želim, da se nadaljuje utrjevanje te posebne znamke, ki pridobiva naklonjenost najzahtevnejših avtomobil­skih privržencev. Zdaj je čas, da s CUPRO do konca pritisnemo na plin.”

Z osupljivim zunanjim dizajnom, ki v hipu pritegne pozornost, z notranjostjo, ki vozniku in sopotnikom zagotavlja vse potrebno udobje in ki vključuje najsodobnejše tehnologije, ter s pogonskim sklopom, ki ga odlikujejo odgovorne vozne zmogljivosti, predstavlja CUPRA Formentor okno v prihodnost visokozmogljive znamke.

Vozilo je kombinacija zmogljivega avtomobila in SUV-ja, in to v času, ko je segment vozil tipa CUV v izjemnem vzponu. Predstavlja ambicioznost, ekspresivnost in inspirativnost znamke ter poudarja vlogo CUPRE kot tehnološke znamke, ki ima oči uprte v prihodnost.

Opaznost dizajna CUPRA Formentor je konceptni avto s karakterjem, ki naj bi poudaril njegove raznolike atribute. Obenem pa je tudi sinonim za prefinjenost, ki izžareva emocionalnost.

CUPRA Formentor ima nizko lego blizu tal, kar poudarja njegov športni značaj. Vizualni poudarek je sicer blizu zadnjega dela vozila, obenem pa dolgi pokrov motornega prostora poudarja dinamične proporce vozila.

“Najmočnejši oblikovalski elementi CUPRE Formentorja so lepa proporcionalna razmerja, moč njegovih linij, prefinjenost površin in nevsiljiv koncept barv. Močno verjamem, da CUPRA Formentor vzbuja resnično poželenje,” je povedal Alejandro Mesonero-Romanos, vodja oblikovanja.

Trup vozila v dveh odtenkih spominja na robustno terensko vozilo, vendar dizajn CUPRE Formentorja z uporabo estetskih tehnik vzbuja lahkotnost stranske silhuete. Za razliko od grobega, bolj surovega videza klasičnih SUV-jev je pri CUPRI Formentorju uporabljen neprekinjen, brezšivni dizajn, ki poudarja zunanje odlike vozila.

Občutek visoke kakovosti krepi integracija koncepta neskončnih zadnjih luči, ki še poveča učinek značilnega videza zadka vozila, k celostnemu učinku dizajna pa pripomore ekskluzivna mat petrolejna modra barva zunanjosti.

Prefinjenost notranjosti Ekspresivnemu zunanjemu dizajnu CUPRE Formentorja ustreza visoka kakovost notranje zasnove vozila. Potniška kabina vzbuja občutek sodobnosti in športnosti, z edinstvenim pridihom značaja znamke CUPRA.

Od trenutka, ko odpremo vrata in nas pozdravi značilna pozdravna svetlobna projekcija, do CUPRINEGA volana in školjkastih sedežev z usnjenimi prevlekami – potniki v CUPRI Formentorju so deležni ugodja visokokakovostne notranje zasnove, ki obkroža voznika in sopotnike.

Armaturna plošča je videti, kot bi lebdela, vodoravne linije od enih do drugih sprednjih vrat prek sprednjega dela kabine pa prispevajo k še večji ekspresivnosti vozila. Uporaba temnih kromiranih in svetleče črnih elementov daje potniški kabini pridih prestižnosti. Školjkasta športna sedeža s karbonskim hrbtnim delom vzbujata občutek lahkotnosti, obenem pa z nizkim, bolj ergonomskim sedežnim položajem za voznika pričata o visoki zmogljivosti CUPRE Formentorja.

V notranjosti vozila je v ospredju tehnologija: vgrajeno ima digitalno armaturno ploščo, kivse potrebne informacije o vožnji prikazuje v voznikovem neposrednem vidnem polju, in 10-palčni panoramski navigacijski sistem, ki potnikom zagotavlja skoraj neomejeno funkcionalnost in povezljivost.

Zasnova za prihodnost CUPRA Formentor je bil zasnovan s ciljem, da znamko popelje v prihodnost. Vgrajenega ima enega najnaprednejših pogonskih sistemov, ki zagotavlja takšne zmogljivosti, kot pritičejo znamki CUPRA, vendar na trajnosten način. CUPRO Formentorja poganja visokozmogljiv priključno-hibridni motor, pogonski sklop, ki izpolnjuje aktualna pričakovanja glede zmogljivosti in učinkovitosti ter začetka elektrifikacije znamke.

Kombinacija tehnologije naprednega visokozmogljivega priključno-hibridnega bencinskega motorja, ki razvije visoko moč, in visokoturažnega električnega motorja zagotavlja, da CUPRA Formentor presega voznikova pričakovanja glede zmogljivosti.

Motor razvije končno moč 180 kW (245 KM), ki se prek menjalnika z dvojno sklopko (DSG) neprekinjeno prenaša na kolesa. Inteligentni sistem uravnavanja višine podvozja (DCC) in zapora diferenciala zagotavljata odlične vozne lastnosti vozila, ne glede na vozne razmere ali način vožnje, saj ima voznik na voljo progresivno krmiljenje.

Čeprav je bil CUPRA Formentor zasnovan za doseganje maksimalne dinamičnosti, pa kombinacija električnega motorja in motorja z notranjim zgorevanjem zagotavlja zmanjšanje skupne porabe goriva, zaradi česar so tudi emisije CO2 znatno manjše. Prednost CUPRE Formentorja je tudi ta, da ima vgrajen velik baterijski paket, tako da lahko z izključno električnim pogonom prevozi do 50 km po kriterijih novega postopka WLTP (kar približno ustreza dosegu 70 km po kriterijih starega postopka NEVC).

Konceptni model CUPRA Formentor se bo svetovni javnosti premierno predstavil na letošnjem avtomobilskem salonu v Ženevi. Z njim bo znamka visokozmogljivih avtomobilov razkrila svoj pogled na prihodnost.

CUPRA je ekskluzivna znamka za edinstvene ljudi, znamka, ki prevzame kupce in ki s svojo edinstvenostjo, izbranostjo in zmogljivostjo izpolnjuje pričakovanja vseh ljubiteljev avtomobilov. Rezultati so že v kratkem času potrdili izjemno uspešnost znamke CUPRA, saj se je prodaja v letu 2018 v primerjavi s prehodnim letom povečala za 40 %, prodanih pa je bilo kar 14.400 vozil. CUPRA bo skrbela za razvoj novih modelov, s sodelovanjem na dirkah serije TCR pa tudi za ohranjanje motošportnega in tekmovalnega duha. Svet znamke CUPRA je živ in pripravljen, da osvoji novo skupino navdušencev v skoraj 280 specializiranih kotičkih in trgovinah po vsem svetu.

SEAT Communications

Arnaud Hacault

Vodja produktnega komuniciranja

T / +34 659 13 48 04

arnaud.hacault@seat.es

Jaume Rabassa

Produktno komuniciranje T / +34 619 61 64 70 jaume.rabassa@seat.es

www.seat-mediacenter.com

28. 2. 2019

Avtor

Administrator