Avtomobilizem

Odlične vozne zmogljivosti in emocionalen dizajn: Audi že sprejema naročila zaRS5 Sportback

Foto: Audi – Dynamic photo,
Colour: Sonoma Green Metallic

Audi RS 5 v Evropi odslej na voljo tudi kot Sportback

· 2,9-litrski biturbo motor V6 TFSI razvije moč 331 kW (450 KM) in navor 600 Nm

· V Nemčiji znaša cena osnovne izvedbe 82.700 EUR

Neckarsulm (Nemčija), 21. februar 2019 – Audi RS 5 Sportback (poraba goriva v l/100km, kombinirana: 9,1; emisija CO2 v g/km, kombinirana: 207–206*) iz ponudbe podjetja Audi Sport je odslej na voljo tudi v Nemčiji in drugih evropskih državah. Petvratni visokozmogljivi model združuje vrhunski dizajn in odlično funkcionalnost z maksimalno zmogljivostjo.

Dolga medosna razdalja, kratka previsa in športno izbočen pokrov motornega prostora, ki zaobjema sprednji del: progresivna zasnova zunanjosti jasno zrcali dinamiko Audija RS 5 Sportback. Sprednji del krasijo širok in nizek enodelni okvir mreže hladilnika z napisom quattro v matirano črni barvi ter masivne odprtine za zajemanje zraka s satasto, za RS-modele značilno strukturo. Športnost zadka markantno poudarjajo specifični RS-difuzor, ovalna zaključka izpušnih cevi RS-izpušnega sistema ter poudarjeni rob na usmerniku zraka. Audi RS 5 Sportback je serijsko opremljen z 19-palčnimi kovanimi platišči, opcijsko pa so na voljo tudi 20-palčna platišča. Paketi zunanjih elementov – v svetleče črni, matirano aluminijasti in karbonski izvedbi – omogočajo kupcem, da novi Audi RS 5 Sportback v kar največji meri prilagodijo individualnim željam.

Ekskluzivno za Audi RS 5 je na voljo sonomsko zelena kovinska barva laka.

Kakovostno in funkcionalno zasnovana notranjost novega Audija RS 5 Sportback je popolnoma črna, v njej pa se lahko udobno namesti pet potnikov. Športni značaj petvratnega visokozmogljivega kupeja v potniški kabini poudarjajo elementi, kot so RS-športni sedeži, pri katerih je fino napa usnje opcijsko lahko prešito s satastim vzorcem, ter RS-večfunkcijski športni usnjeni volan z ravnim spodnjim delom.

Moč in učinkovitost sta aduta, s katerima se ponaša tudi pogonski agregat Audija RS 5 Sportback. 2,9-litrski biturbo motor V6 TFSI razvije moč 331 kW (450 KM). Največji navor znaša 600 Nm in je na voljo v območju od 1.900 do 5.000 vrtljajev na minuto. Audi RS 5 Sportback za pospešek

do 100 km/h potrebuje le 3,9 sekunde, najvišja hitrost pa meri 280 km/h.

Prek športno nastavljenega 8-stopenjskega menjalnika tiptronic z optimiziranimi prestavnimi časi se moč motorja 2.9 TFSI prenaša na stalni štirikolesni pogon quattro s samozapornim sredinskim diferencialom. Ta pogonsko moč med sprednjo in zadnjo premo porazdeljuje asimetrično, v razmerju 40 : 60, kar zagotavlja dinamične krmilne lastnosti z optimalno vlečno silo in maksimalno varnostjo. Če na eni od prem pride do zdrsavanja, se večji del pogonske moči v trenutku prenese na drugo premo – do 70 odstotkov na sprednjo in do 85 odstotkov na zadnjo premo. Visoke zaporne vrednosti omogočajo natančno določeno porazdeljevanje navora in natančno usklajenost s sistemi za uravnavanje. Še posebej dinamično odzivnost pri vstopu v ovinek in pri pospeševanju iz ovinka omogoča športni diferencial s specifično RS-nastavitvijo. Ta aktivno in preračunano porazdeljuje navor med zadnjima kolesoma.

S petvodilno konstrukcijo sprednje in zadnje preme je zagotovljeno, da voznik in sopotniki kljub izraziti športnosti ves čas lahko uživajo tudi v maksimalnem udobju. Audi RS 5 Sportback ima s serijskim RS-športnim podvozjem za 7 mm nižjo lego kot Audi S5 Sportback. Audi Sport alternativno ponuja RS-športno podvozje plus s sistemom Dynamic Ride Control (DRC), keramičnimi zavorami in dinamičnim krmiljenjem s specifično RS-nastavitvijo.

Audi RS 5 Sportback bo v prodajne salone zapeljal sredi leta 2019, naročiti pa ga je mogoče že zdaj. Cena osnovne izvedbe tega petvratnega visokozmogljivega kupeja znaša 82.700 EUR.

– Konec –

* Poraba goriva in emisije CO2 so navedene v razponu, saj so odvisne od izbranih pnevmatik/platišč ter od izbrane opreme. Podrobne okoljske informacije o novih osebnih avtomobilih lahko najdete v priročniku o varčni porabi goriva, emisijah CO₂ in emisijah onesnaževal zunanjega zraka, ki ga lahko brezplačno pridobite na vseh prodajnih mestih.

Koncern Audi je z znamkami Audi, Ducati in Lamborghini eden najuspešnejših proizvajalcev avtomobilov in motornih koles prestižnega segmenta. Prisoten je v več kot 100državah širom po svetu in ima 18proizvodnih lokacij v skupno 13 državah. 100-odstotne hčerinske družbe Audi AG so med drugim Audi Sport GmbH (Neckarsulm/Nemčija), Automobili Lamborghini S.p.A. (Sant’ Agata Bolognese/Italija) in Ducati Motor Holding S.p.A. (Bologna/Italija).

Leta 2018 je koncern Audi prodal okoli 1,812 milijona avtomobilov znamke Audi, 5.750športnih avtomobilov znamke Lamborghini in 53.004 motornih koles znamke Ducati. S prometom v višini 60,1milijarde EUR je proizvajalec prestižnih vozil v poslovnem letu2017 zabeležil 5,1milijardeEUR dobička iz poslovanja. Trenutno je v podjetju zaposlenih okoli 90.000ljudi, od tega več kot 60.000 v Nemčiji. Audi se osredotoča na trajnostne proizvode in tehnologije za prihodnost mobilnosti.

28. 2. 2019

Avtor

Administrator