Kultura

Slovenska literarna limonada

www.ludliteratura.si

predstavlja

Originalna slovenska limonada

Martin Kičko: Spodobi se & zameri se — nova originalna slovenska podcast limonada vsako drugo nedeljo na www.ludliteratura.si

Fant na vlaku spozna dekle. Vračata se v rodni kraj. Toda rodni kraj ne odpušča pobegov in ne dopuščanaključij.

Nova literarna nanizanka

… ali podlistek? ali metafikcija?

Spodobi se in zameri se bo družinska saga z elementi grške tragedije. Z drugimi besedami: žajfnica.

Potem ko jeMartin Kičkoskupaj z dvema prijateljema pri Ameriški založbi Imageobjavil grafični romanBoris, je svojo kreativno energijo usmeril v ustvarjanje podcast žajfnice Spodobi se in zameri se. Čeprav podcast sicer še ni ugledal luči sveta, jeideja zanetila zanimanje uredništva, ki se mu je zahotelo žajfnice, da namili svoj literarni idealizem.

Tako je začel nastajati tekst, ki prikazuje Martina Kička v njegovi najbolj ustvarjalni, najbolj iskreni luči. Je to literarna serija, feljtonski roman ali samo zares zabavna metafikcija? Ne vemo. Bo, kar bo. A je že zdaj super.

Vsako drugo nedeljo ob 20h v vašem elektronskem mediju, začenši s 3. 3. 2019.

Preberi

Klapa pade. Vzpon in padec klape

“Rdeči vlak se iz Ljubljane pelje proti Notranjski. Četrtek popoldne je, vagon drugega razreda je poln do zadnjega sedeža. Večinoma so to srednješolci v skupinah po pet do deset, ki bodo izstopili na Vrhniki, v Logatcu ali na Uncu. A zdaj so tu. Kričijo drug čez drugega, ker bi bili radi slišani, govorijo neumnosti, ker bi radi izstopali. Niso najboljša reklama za človeštvo. Tako zelo so neprijetni, da je verjetno marsikomu, ki jih je zdaj prisiljen poslušati, čisto vseeno, če bi vlak zapeljal naravnost v Ljubljanico.”

S to sceno se bo začela moja podcast limonada, ki bo nosila naslovSpodobi se in zameri se.Dogajala se bo v izmišljeni notranjski vasi z absurdnim imenom: Mala vas ob avtocesti. To je namreč destinacija, proti kateri se peljeta fant in dekle. Fant niti še ne ve, da se njegova rojstna vas zdaj tako imenuje. Ko je odraščal, se je imenovala le Mali kraj. Sprememba imena je posledica zlorabe moči enega od glavnih likov in bo pojasnjena nekje v zadnji tretjini prve sezone. Uporabljena bo kot katalizatorvelikega razkritja. A kar mi je najbolj všeč na imenu Mali kraj ob avtocesti, je to, da se vsi liki zelo dobro zavedajo, kako čudaško je, vendar se s tem sploh ne ukvarjajo. Enostavno so se ga odločili potopiti nekam pod gladino vsakdanjega življenja. Kar počnejo pogosto. Podobna usoda je doletela že marsikatere bolj umazane in manj prijetne podrobnosti iz vaške zgodovine. Kdo ve, kaj vse bi se tam našlo? Kaj vse tam gnije? In kako dolgo že? Na tem delu Notranjske se skrivnosti petrificirajo kot kapniki. Ali pa se spreminjajo v nafto in poganjajo družabno življenje prihodnjih generacij.

Beseda avtorja

Na tem delu Notranjske se skrivnosti petrificirajo kot kapniki. Ali pa se spreminjajo v nafto in poganjajo družabno življenje prihodnjih generacij.

– Martin Kičko

LUD Literatura Erjavčeva 4 Ljubljana 1000 Slovenia Ideja

 

28. 2. 2019

Avtor

Administrator