Družabno

V Mondu prepričali s prvim salon naravnih vin

Foto: Hit

Vino je zgodba narave in dela človeških rok. Narava ne pozna meja, zato so v prvem slovenskem eno-resortu Mond v Šentilju želeli združiti štajerske pridelovalce vin, ki v svojem delovanju stremijo k čim bolj sonaravni pridelavi (belih) vin s podaljšanim stikom jagodnih kožic z moštom – t. i. maceracijo.

 

Kar hitro se je pokazalo, da vinske zgodbe povezujejo veliko ljudi. Začetnemu naboru vinarjev iz avstrijske južnoštajerske vinske ceste in vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija smo zato pridružili vinarje iz vinorodne dežele Primorska ter gostom ponudili v okušanje tudi vina iz Gruzije,” razlaga Nives Dominc, vodja hotela Mond.

 

Čeprav na globalnem vinskem trgu veljajo za tržno nišo, se število vinarjev, ki se odločajo za različne reinterpretacije (biodinamičnih, ekoloških, sonaravnih) principov pridelave vin, povečuje. »Bolj kot ideja strogo specializiranega dogodka za ozki krog poznavalcev, nas je k organizaciji spodbudila želja po povezovanju različnih vinskih zgodb s podobnimi osnovami. Po odzivih vinarjev in gostov, nam je to tudi uspelo,« dodaja Nives Dominc. Tudi sicer se v hotelu Mond zavedajo pomembnosti trajnostnega razvoja in pri svojem delovanju posvečajo veliko pozornost neposrednemu okolju, v katerem delujejo. Za to so si prislužili certifikata Eco Label in Slovenia Green Accomodation.   

Dogodka se je sinoči udeležila tudi produkcijska ekipa Studia Alp, ki je Mondov salon naravnih vin prepoznala kot zanimiv košček v mozaiku razprave o globalnem gibanju maceriranih vin. »Pripravljamo dokumentarni projekt o globalnem gibanju z naslovom Call it Amber!, v katerem bo skozi potovanje glavnih protagonistov tekla pripoved o poslanstvu in obujanju starodavne tehnike pridelave belih vin s podaljšano maceracijo,« razlaga režiser in producent Andraž Fistravec.  

Okoli 150 obiskovalcev, med njimi tudi mariborska vinska kraljica Ana Protner, se je tako v pristnem in prijetnem vzdušju družilo in spoznavalo z vinarji in predstavniki vinskih hiš. Skupaj se je na dogodku predstavilo 26 vinskih kleti z več kot 150 vzorci vin: glavnina je bila Štajercev, osem Primorcev, šest Avstrijcev ter ena gruzijska vinska hiše. Mario Kolenda, vodja kuhinje v hotelu Mond, je gostom v pokušino ponudil nekaj dobrot lokalnih dobaviteljev, ki s svojimi pridelki prispevajo k edinstvenosti kulinarične ponudbe prvega slovenskega eno-resorta.

 

V Mondu pa se že veselijo prihajajoče pomladi. Z aprilom bodo gostom vnovič ponudili brezskrbna vinska doživetja in degustacije pri vinarjih na slovenski in avstrijski vinski cesti z organiziranim prevozom (hop on/off shuttle), ki mu bodo letos dodali tudi možnost izposoje električnih koles in skuterjev. Hotelski gostje pa se bodo s košarico s štajerskim zajtrkom ali lokalnimi prigrizki za piknik okrepčali tudi v Mondovem vinogradu.

Lavra Peršolja Jakončič, Odnosi z javnostmi, Hit, d.d., m 031 336 814, lavra.persolja.jakoncic@hit.si

28. 2. 2019

Avtor

Administrator