Kultura

Slovenka kinoteka

Spoštovani, večer Slovenskega filmskega arhiva bo v torek, 5. marca, ob 19. uri posvečen spominu na skladatelja dr. Urbana Kodra. Na sporedu bo priljubljena zimzelena klasika Matjaža Klopčiča Cvetje v jeseni(1973). Program je pripravil Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS. Brezplačne vstopnice.

Cvetje v jeseni (Matjaž Klopčič, 1973)

Retrospektiva: Andrej Zdravič “Filmi Andreja Zdraviča so liturgija, ki nas navda z občutkom pomirjenosti … kot da bi se vrnili iz nekega drugega sveta – sveta, v katerem je energija spektakel – razsvetljeni, prežeti z vedrino, žal preveč minljivo.”(J.-M. Bouhours, Centre Pompidou, 1994) Andrej Zdravič je neodvisni filmski avtor in komponist zvoka. Ustvaril je več kot 40 avtorskih filmov in zvočnih zapisov ter več video instalacij, v katerih raziskuje energije in duhovne razsežnosti naravnih pojavov in njihova sporočila. V torek, 5. marca, ob 21.30 uri bo v Kinoteki na ogled program Zdravičevih zgodnjih del z naslovom Elementarne energije. Retrospektiva filmov Andreja Zdravičabo na sporedu vse do 5. aprila. Vabljeni.

 

Breath (Dih), Andrej Zdravič, 1976

Dnevi etnografskega filma 2019 Odsrede, 6. marca, do sobote, 9. marca,v Slovenski kinoteki gostimoMednarodni festival Dnevi etnografskega filma(DEF), ki ga organizirata Slovensko etnološko društvo in Znanstvenoraziskovalni center SAZU. Etnografski film se umešča v disciplino etnologije oziroma antropologije, ki je relativno kmalu in z veliko mero navdušenja sprejela medij filma, njegov aspekt dokumentiranja realnosti ter ob njem razvila posebne metode in pristope. Festival je posvečen etnografskim dokumentarnim filmom, ki jih ustvarjajo etnologi in antropologi, pa tudi neodvisni filmarji in dokumentaristi.

Duhovi: posebna projekcija Ob razstaviJužna ozvezdja: poetike neuvrščenih, ki je do 31. avgusta 2019 na ogled vMuzeju sodobne umetnosti Metelkova, bomo vpetek, 8. marca, ob 20. uriv Slovenski kinoteki predvajali belgijski filmDuhovi(Sven Augustijnen, 2011). Duhovinas ob glasbi J. S. Bacha potopi v enega najmračnejših dni dekolonizacije Belgijskega Konga. Film raziskuje biopolitično telo in pri tem razkriva, kako tanka črta ločuje legitimacijo in zgodovinopisje od travmatičnih vprašanj odgovornosti in dolga. Projekciji filma sledi pogovor z avtorjem filma, Svenom Augustijnenom. V sodelovanju z MSUM.

Kinotečna matineja: Tea Marčevske in aprilske matineje za najmlajše tematizirajo zgodovino in mitologijo. Vnedeljo, 10. marca, ob 17. urilepo vabljeni na družinski ogled poetičnega filmaTea(Hanna A. W. Slak, 2007), ki nam razgrne gozd, v katerem prebiva 10-letni Martin s svojo družino. Martina včasih obišče stari varuh gozda, resničen ali namišljen modrijan, ki sluti, da se bo starodavnemu gozdu nekaj zgodilo.

D-day: dan za dokumentarec: Kaj pa Mojca? Ob 8. marcu, mednarodnem dnevu žena, si boste vnedeljo, 10. marca, ob 19. urina platnu Slovenske kinoteke lahko ogledali nagrajeni dokumentarni film Urše Menart,Kaj pa Mojca?(2014). Film govori o priljubljenih, pa tudi manj znanih ženskih vlogah v zgodovini slovenskega filma. Skozi pogovore z igralkami, režiserkami in kritičarkami ter z analizo najpogostejših stavkov, ki jih v slovenskem filmu izrekajo ženske, poskuša ugotoviti, kdo je značilna slovenska filmska junakinja.

(Sko)mine: film presenečenja po izboru Žige Virca Rubrika(Sko)minese je materializirala iz želje, da bi spet sedeli v prvi vrsti temne kinodvorane in gledali klasike iz zlatih časov VHS-a ter skupaj preverili, ali niso nemara v kolektivnem spominu ostale zgolj zaradi nekritične nostalgije. Gre za filme kultnega, a pogosto dvomljivega slovesa, in da bodo (sko)mine, pričakovanje in posledično presenečenje še večji, smo se odločili, da vam naslova predvajanega filma ne razkrijemo do trenutka, ko se v dvorani ugasnejo luči in filmski trak stečeskozi projektor. * * * Film presenečenja bo na sporedu vnedeljo, 10. marca, ob 21. uri. Za ceno ene vstopnice film gledata dva.

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate nawww.kinoteka.si Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

Slovenska kinoteka Miklošičeva cesta 28 1000 Ljubljana 01/4342520 www.kinoteka.si press@kinoteka.si

4. 3. 2019

Avtor

Administrator