Turizem

Edinstvena doživetja v ospredju predstavitve slovenskega turizma na poslovni borzi ITB Berlin

Ljubljana, 5. marca 2019 – Predstavitev slovenskega turizma je na letošnji izvedbi ene  najpomembnejših svetovnih turističnih borz zasnovana v skladu z osveženo kreativno podobo njegove promocije, ki z uporabo akcijskega nagovora »Slovenijo čutim. Na svoj način.«  ali »I FEEL SLOVENIA. My Way.« izpostavlja posameznikovo občutenje Slovenije. V Berlinu bo v ospredju njena kulturna in gastronomska ponudba, ki pomembno vpliva na gostova pristna doživetja destinacije in predstavlja velik potencial za  oblikovanje produktov z višjo dodano vrednostjo, s katerimi lahko  naslavljamo goste z višjo kupno močjo. Na povečanem razstavnem prostoru v organizaciji Slovenske turistične organizacije (STO) se bo med 6. in 10. marcem predstavilo 35 ponudnikov in destinacij, medtem ko je glavni partner predstavitve Slovenije Kobilarna Lipica. Slovenski razstavni prostor bo gostil tudi letno srečanje združenja Lufthansa City Center.
»Naša udeležba na borzi ITB Berlin je poleg predstavitve širši javnosti namenjena krepitvi sodelovanja z Nemčijo, ki je najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije. Nemški turisti so za Slovenijo že tradicionalno izjemnega pomena. V letu 2018 so namreč ustvarili več kot 1,36 milijona prenočitev, kar je največ med vsemi tujimi turisti. Tudi sicer beležimo rekordne rasti slovenskega turizma in tako postopno udejanjamo zastavljene cilje iz Strategije trajnostne rasti slovenskega turizma 2017-2021. S številnimi aktivnostmi si prizadevamo za realizacijo vizije Slovenije kot zelene butične destinacije za 5-zvezdična doživetja. V ospredje postavljamo produkte in doživetja z višjo dodano vrednostjo za zahtevnejše goste, s čimer se predstavljamo tudi v Berlinu. Prepričan sem, da bo naša predstavitev pritegnila tudi pozornost generalnega direktorja Lufthansa City Centra g. Uweja Müllerja, s katerim se bom srečal na slovenski stojnici, in še okrepila že sedaj uspešno sodelovanje Slovenije s to priznano mednarodno mrežo turističnih agencij,« je pred uradnim odprtjem borze ITB Berlin dejal Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo.

»Slovenija se bo v Berlinu predstavila kot trajnosti zavezana destinacija za edinstvena doživetja s poudarkom predstavitve na kulturni in gastronomski ponudbi. Nemški trg  je z 12% deležem v tujih prenočitvah za Slovenijo eden najpomembnejših trgov, zato skupaj s turističnim gospodarstvom izvajamo na njem številne promocijske aktivnosti. Poleg udeležbe na pomembnih poslovnih dogodkih, kot je ITB Berlin, katerega partnerstvo s Slovenijo v letu 2017 še vedno zelo pozitivno odmeva v strokovni javnosti, smo na Slovenski turistični organizaciji intenzivirali vsebinsko digitalno kampanjo na najpomembnejših nemških spletnih portalih, družbenih omrežjih in televiziji, izvajamo študijska potovanja za medije in organizatorje potovanj, se povezujemo z združenji, kot je Lufthansa City Center, in drugo. Nemški gostje cenijo produkte, kot so aktivne počitnice v gorah in ob morju, wellness in zdraviliške storitve, gastronomija in kultura ter odgovoren in trajnostno naravnan turizem. Zato tudi tokrat z nestrpnostjo pričakujemo razglasitve priznanj fundacije Green Destinations, ki je Slovenijo pred leti razglasila za Prvo zeleno državo na svetu. V letošnjem letu tudi pričakujemo zmerno nadaljevanje rasti na nemškem trgu,  cilj pa je povečati segment zahtevnejših gostov in njihovo potrošnjo ter obisk zunaj glavne sezone,« je poudarila mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije (STO).

»Nemški trg ostaja stabilen, vsi kazalniki kažejo, da bo tudi letošnje tako kot prejšnje  še eno leto potovanj z visoko rastjo nemških gostov. Po podatkih FUR in CVP so Nemci lani opravili 2%  več potovanj kot v letu poprej, za 3% je bila višja tudi njihova potrošnja. Raste tudi število kratkih potovanj Nemcev, to je potovanj, ki trajajo dva do štiri dni. Izjemna rast se kaže tudi v Sloveniji. Lani smo zabeležili za 17% več prenočitev nemških gostov kot leto prej, pozitiven trend pa se nadaljuje tudi v januarju. S ciljem povečanja potrošnje se v predstavništvu STO na nemškem trgu osredotočamo na tiste ciljne segmente gostov, ki so dovzetni na pojav prekomernega turizma, ali na segment, ki mu lahko ponudimo edinstvena in  avtentična doživetja, ki temeljijo na trajnostni turistični ponudbi. Prepoznavnost naše dežele bomo v nadaljnje krepili z večjo prisotnostjo v medijih in  iskanjem novih priložnosti v sodelovanju z organizatorji potovanj in ponudniki incentive produktov. Zagotovo pa je eden najpomembnejših členov v promociji tudi vsebinska digitalna kampanja na vodilnih nemških kanalih, ki jo v letu 2019 nadgrajujemo v skladu z novo komunikacijsko platformo in osveženo kreativno rešitvijo My Way. Kot novost naj omenim tudi predstavitev Slovenije na komunikacijskih kanalih National Geographica tudi na področju nemško govorečih trgov ter ciljno usmerjeno TV in dodatno digitalno oglaševanje v drugi polovici letošnjega leta,« je dejala Rebeka Kumer Bizjak, vodja predstavništva STO v Nemčiji.

Več o predstavitvi Slovenije in dogajanju na borzi ITB Berlin vam je na voljo v medijskem središču.

 

 

mag. Livija Kovač Kostantinovič

Vodja korporativnega PR

Dimičeva ulica 13SI-1000 Ljubljana, Slovenija

T:+386 (0)1 589 85 65

E:livija.kovac@slovenia.info

W:www.slovenia.info

5. 3. 2019

Avtor

Administrator