Kultura

IZREDNI KONCERTI

Koncert ob dnevu žena:

Trieste Early Jazz Orchestra – TEJO

Livio Laurenti, vodja orkestra

Petek, 8. marec 2019, ob 20.15

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

V petek, 4. marca 2019, ob 20.15 vabimo na koncert ob dnevu žena, ki nas bo popeljal v dvajseta in trideseta leta prejšnjega stoletja. Z nami bodo Trieste Early Jazz Orchestra – TEJO, tip tap plesalci skupine Tutappini ter plesalca lindy hopa Eva Počivavšek Janhar in Metod Javornik. Vstopnina 15 €, vabljeni!

Trieste Early Jazz Orchestra – TEJO je ansambel vrhunskih jazzistov iz Trsta in okolice, ki so znani tudi na mednarodni jazzovski sceni. Vodja orkestra je Livio Laurenti, ki je ustanovil in vodil tudi Joplin Ragtime orkester. TEJO z deli D. Ellingtona, F. Hendersona, G. Gershwina itd. nadaljuje raziskovanje desetletja 1924 – 1934, ko je jazz postal vse bolj priljubljen v zgodnjih večjih orkestracijah. Glasba s tega obdobja s svojo sinkopirano radostjo in spevnostjo privabi vsakogar.

Nastop TEJO je torej potovanje skozi “Roaring Twenties” z divjimi sinkopiranimi ritmi, ki vžgejo atmosfero, kot se je to dogajalo v znamenitem newyorškem klubu “Cotton Club”. Na mednarodni ravni je le peščica podobnih ansamblov, ki so sprejeli ta filološki pristop.

Omeniti velja, da so vse priredbe originalne in zasnovane za nekakšen proto big band, prednik današnjih big bandov. Tu še vedno najdemo violino in tubo, a še ne kontrabasa. Saksofonsko sekcijo sestavljajo samo trije instrumentalisti, trobilno sekcijo pa tudi samo trije (dve trobenti in pozavna). Po drugi polovici 30-ih let prejšnjega stoletja se je to radikalno spremenilo in prišli smo do big band sestava, kot ga poznamo danes s skupaj 17 glasbeniki. Kljub svojim 11 instrumentom pa je zvočni učinek TEJO v melodičnem in ritmičnem delu zelo bogat, prav zaradi domiselnosti originalnih aranžmajev. Gibljemo v času, ko je bilo veliko glasbe napisane za Broadwayske mjuzikle, zato ima tudi TEJO lastnega pevca, Paola Venierja, ki izvrstno poustvarja glasbo napisano za Broadwayske mjuzikle tridesetih let prejšnjega stoletja.

Da bi bil večer v “Cotton Clubu” popoln, se bodo na odru pridružili tudi plesalci plesne skupine Tuttappini (tržaške plesne šole Toc Toc), ki izvaja tip-tap koreaografije značilno za tisti čas, ki so sveži zmagovalci prvega talent šova Furlanije Julijske krajine. Na odru bosta zaplesala tudi plesalca lindy hopa Eva Počivavšek Janhar in Metod Javornik iz ljubljanskega plesnega Studia Dansa.

Na razpolago ostajamo za morebitne dodatne informacije in fotografije koncerta.

Barbara Poša Belingar

koordinator in organizator kulturnih programov

odnosi z javnostmi

Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T+386 5 335 40 13

M+386 41 775 089

Wwww.kulturnidom-ng.si

5. 3. 2019

Avtor

Administrator