Kultura

KINO NOVA GORICA: napoved filmskih projekcij od 8. do 13. 3.

V Kulturnem domu Nova Gorica med počitnicami pripravljamo sledeč filmski program:

Petek, 8. 3. 2019

Ob 18.00: SLON KOLESARI PO SVETU kratki animirani filmi 3+

Filmski vrtiljak

Sobota, 9. 3. 2019

Ob 19.00: ŠUM BALKANA, r. Boris Petkovič (Slovenija, 2017)

Filmski portreti glasbenih zvezd

Uvod: Sara Šabjan, glasbena recenzentka, glasbenica, kulturna delavka

Ponedeljek, 11. 3. 2019

Ob 19.00: ZELENA KNJIGA, r. Peter Farrelly (ZDA, 2018)

Oskarjevci

Sreda, 13. 3. 2019

Ob 19.00: KUSTOSOVA SOBA. IGOR ZABEL: KAKO NAREDITI UMETNOST VIDNO?, r. Damjan Kozole (Slovenija, 2018)

Soočanja s sodobno vizualno umetnostjo

O posameznih filmih tega tedna:

Slon kolesari po svetu (38 min., brez dialogov) 3 +

Distribucija: Društvo 2 koluta

Sedem likovno raznolikih animiranih filmov z nežno pripovedjo. Tudi za najmlajše, ki gredo prvič v kino.

· Šum Balkana (Šum Balkana, Slovenija, 2017, barvni, 75 min.)

Režija: Boris Petkovič Fotografija: Lea Aymard Montaža: Boris Petkovič Nastopajo: Tomaž Grom, Miroslav Matić, Nevaip Saliu, Dario Krmpotić, Edison Shukriu, Gentian Ymeri, Daniel Marinič, Šaban Karajić, Nermin Frljanović Produkcija: Zavod Kineki, Katapult Distribucija: Zavod Kineki

Zgodba Kaj se zgodi, ko se sodobna improvizirana glasba poveže z balkanskimi uličnimi glasbeniki? Kako to zveni? Tomaž Grom, slovenski kontrabasist, skladatelj, improvizator in raziskovalec zvočnega potenciala, je sédel v svoj kombi in po ulicah Maribora, Zagreba, Tuzle, Novega Sada, Prištine, Tirane in Skopja začel iskati sodelavce. To je dokumentarni film ceste, ki se nenehno giblje na robu nesporazumov in se izgublja po poteh, ki jih ni na sodobnih navigacijskih napravah.

Zelena knjiga (Green Book, ZDA, 2018, 130 min.)

Režija: Peter Farrelly Scenarij: Nick Vallelonga, Brian Hayes Currie, Peter Farrelly Fotografija: Sean Porter Montaža: Patrick J. Don Vito Glasba: Kris Bowers Produkcija: Jim Burke, Brian Hayes Currie, Peter Farrelly, Nick Vallelonga, Charles B. Wessler Igrajo: Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini Festivali, nagrade: Toronto (nagrada občinstva). Zlati globus za najboljši film v kategoriji muzikal ali komedija, za scenarij in stransko moško vlogo. Dve nagradi National Board of Review. Nagrada Ameriškega filmskega inštituta za enega desetih najboljših filmov leta. Mill Valley (nagrada občinstva). Oskar za najboljši film, stransko moško vlogo in izvirni scenarij

Distribucija: Cinemania group Zgodba New York leta 1962. Dr. Don Shirley, svetovno znan temnopolti pianist, se odpravlja na turnejo po globokem jugu. Za šoferja in varnostnika najame Tonyja Vallelongo, redarja italijanskega rodu iz Bronxa. Medtem ko potujeta skozi razklano deželo in se soočata z rasističnimi izpadi lokalnih prebivalcev, se med omikanim pianistom s tremi doktorati in neizobraženim šoferjem vprašljivih manir nepričakovano razvije prisrčna prijateljska vez.

· Kustosova soba. Igor Zabel: Kako narediti umetnost vidno? (Slovenija, 2018, 64 min.)

Režija: Damjan Kozole Scenarij: Urška Jurman Fotografija: Matjaž Mrak Montaža: Jurij Moškon Glasba: Laibach (Vor Sonnen-Untergang) Zvok: Julij Zornik Producent: Danijel Hočevar Produkcija: Vertigo Koprodukcija: RTV Slovenija, Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo Nastopajo: Zdenka Badovinac, Jože Barši, Francesco Bonami, Barbara Borčić, Ekaterina Degot, Ješa Denegri, Charles Esche, Vadim Fiškin, Sergej Kapus, Samo Krušič, Boris Marte, Viktor Misiano, Marjetica Potrč, Igor Španjol, Borut Vogelnik, Peter Weibel, Mateja Kos Zabel, Bojan in Sonja Zabel, Božidar Zrinski, Beti Žerovc Distribucija: Vertigo Zgodba Dokumentarni film Kustosova soba je posvečen umetnostnemu zgodovinarju in kustosu Igorju Zabelu (1958–2005) in se osredotoča na njegovo delovanje v polju likovne umetnosti od konca osemdesetih do njegove smrti. Skozi film spoznavamo, kako se je v tem prelomnem času, na preseku 20. in 21. stoletja, (post)moderne in sodobne umetnosti, lokalnega in mednarodnega umetnostnega prostora, socializma in kapitalizma, Vzhoda in Zahoda, umetnosti in družbenega, skozi svoje delo soočal z velikimi spremembami, konflikti, hkrati pa tudi z možnostmi novega.

Film je portret človeka, ki notranjim protislovjem sveta umetnosti navkljub vztrajno verjame v moč umetnosti, pa tudi portret časa in prostora, v katerih je Igor Zabel deloval in ju sooblikoval.

 

 

Mateja Poljšak Furlan

kustosinja / koordinatorka in organizatorka kulturnih programov

strokovna sodelavka Združenja KUDUS

Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T+386 5 335 40 15;G+386 51 209 558

Wwww.mgng.net

Wwww.kulturnidom-ng.si

5. 3. 2019

Avtor

Administrator