Turizem

Destinacije iz Zelene sheme slovenskega turizma ponovno med najbolj trajnostnimi na svetu

Prejemniki nagrad Sustainable Global Top 100. Foto: Nino Verdnik 

 

Ljubljana, 6. marca 2019 –  Nekaj destinacij, ki so v okviru Zelene sheme slovenskega turizma, nacionalnega programa za spodbujanje in pospeševanje trajnostnega turizma, pridobile zlati in srebrni znak Slovenia Green,  se je danes v okviru borze ITB Berlin  ponovno uvrstilo na seznam najbolj trajnostnih destinacij sveta. Ljubljana je z najboljšo trajnostno prakso Borzo lokalnih živil zmagala v kategoriji mest Best in Cities, Bled pa je dosegel drugo mesto v kategoriji Best in Europe. Komen, Rogaška Slatina, Idrija,  Koper in Podčetrtek pa so se zaradi svojih prizadevanj na področju odgovornega turizma uvrstili med 25 finalistov najboljših v Evropi. Priznanja v okviru Sustainable Top 100 Destinations na podlagi ocen mednarodne žirije podeljuje neprofitna organizacija za promocijo in spodbujanje trajnostnega turizma Green Destinations, ki je med drugim leta 2016 Slovenijo razglasila za prvo Zeleno državo na svetu, lani pa za eno od šestih najboljših trajnostnih destinacij na svetu in najboljšo v Evropi.   V okviru ITB Berlin  so bili danes podeljeni tudi certifikati Travelife; med njihovi prejemniki je bila tudi slovenska turistična agencija Atlas Express.

»Ponosni smo, da je mednarodna strokovna javnost ponovno nagradila prizadevanja slovenskih zelenih destinacij, da postane Slovenija ena najbolj trajnostnih držav na svetu. Slovenska turistična organizacija je oblikovala Zeleno shemo slovenskega turizma z namenom združitve različnih prizadevanj na ravneh od posamičnih ponudnikov do mest, občin in regij v smeri razvoja trajnostnega turizma, kar  prinaša avtentično ponudbo s spoštovanjem do naravnega in družbenega okolja. Toda Zelena shema je mnogo več kot edinstvena in razlikovalna ponudba za zahtevnega gosta, ki vedno bolj išče stik z naravo in samim seboj. Postala je konkretno orodje tako za izboljšanje kakovosti življenja lokalnih prebivalcev kot turistov, za ohranjanje okolja in povečanje konkurenčnosti gospodarstva. Vanjo se poleg destinacij vključujejo tudi ponudniki storitev, parki in turistične agencije, tako da danes šteje skupno že 64 nosilcev znaka Slovenia Green, v kratkem pa ga bo prejelo še 11 novih destinacij. Iskrene čestitke vsem današnjim nagrajencem, tudi zaradi vas Slovenija ostaja in postaja vedno bolj zelena država butičnih doživetij,« je izpostavilamag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije (STO).

»Osnovni vzgib za organizacijo Borze lokalnih živil je bila želja organizatorjev spodbuditi lokalno samooskrbo z živili. Kratke nabavne verige imajo pozitivne učinke na več vidikov trajnostnega razvoja mesta in širše regije tako na področju gospodarstva, vpliva na okolje kot družbenih odnosov, usmeritve, ki ji Mestna občina Ljubljana sledi že več kot desetletje. Tudi pri Turizmu Ljubljana komponente okolju in družbi prijaznega vpletamo v naše izdelke, storitve in projekte, saj se zavedamo vse večje prepoznavnosti koncepta trajnostnega razvoja turizma in povpraševanja turistov po trajnostnih izdelkih. Lokalno pridelane sestavine predstavljajo trend v sodobni kulinariki, ki postaja vedno bolj pomemben element turistične ponudbe v Ljubljani, zato nameravamo še naprej izvajati Borzo lokalnih živil in spodbujati, da se nam pridruži čim več ponudnikov in odjemalcev,« je dejala mag. Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana.

»Na to, kar smo na področju varovanja okolja, predvsem pa ozaveščanja domačinov in obiskovalcev Bleda tudi s pomočjo Zelene sheme slovenskega turizma postorili v zadnjem času, smo lahko izjemno ponosni. Dokazali smo, da se z majhnimi koraki da storiti veliko, da pa je v prvem planu vedno in najprej sodelovanje z domačini. Lokalno prebivalstvo mora prepoznati dobre projekte, vrednost okolja, v katerem živi, da lahko skupaj snujemo nove in nove ukrepe na področju trajnostnega razvoja turizma. Kakšno kakovostno pot v razvoju pa je destinacija prehodila v zadnjih 40 letih, dokazuje zgodba:  pred 40 leti ni bilo nič čudnega, če je kakšen obiskovalec opral avto na jezerski obali z jezersko vodo. Danes ob jezeru skorajda ni več parkirišč, ko bo Republika Slovenija zgradila še južno razbremenilno cesto, pa bomo jezersko skledo lahko spremenili v območje miru in pravega pašnika za duha in telo,« je dejal Tomaž Rogelj, direktor Turizma Bled.

Več o nagradah Sustainable Global Top 100 Destinations vam je na voljo v medijskem središču.

 

mag. Livija Kovač Kostantinovič
Vodja korporativnega PR

Dimičeva ulica 13
SI-1000 Ljubljana, Slovenija
T: +386 (0)1 589 85 65

E: livija.kovac@slovenia.info
W: www.slovenia.info

7. 3. 2019

Avtor

Administrator