Kultura

Makis Citas in razprava o NUK II

 

 

7. 3. ob 18.00, Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji, Hiša EU

Fokus Makis Citas in Boštjan Videmšek Makis Citas je grški pisatelj, novinar in urednik, ki je leta 2014 prejel nagrado Evropske unije za književnost (EUPL). RomanBog mi je priča(prevod Lara Unuk) je duhovit in hkrati pretresljiv portret sodobne grške družbe skozi oči brezposelnega moškega srednjih let, ki je po eni strani obstranec, po drugi strani pa vsakdo od nas. O tem, kakšna je grška družba danes, o vlogi obstrancev, literature in politike, se bosta pogovarjala pisatelj Makis Citas in novinar ter dopisnik s kriznih žarišč, ki od blizu pozna tudi Grčijo,Boštjan Videmšek.

19.00, Narodna in univerzitetna knjižnica, Velika čitalnica

Fokus OUTSIDER: Kje so zidovi NUK 2? Leta 1941 je bila po Plečnikovem načrtu zgrajena palača Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani, kot takrat najsodobnejša in samozavestna ustanova narodne samobitnosti. Za danes mednarodno znano stavbo so se proti odporu oblasti več kot desetletje združeni borili študentke in študenti, profesorji, slovenski politiki in celotna slovenska javnost. Danes imamo svojo državo. Makroekonomski kazalniki kažejo, da smo uspešno prebrodili gospodarsko krizo. Gospodarsko nam še nikoli ni šlo bolje. Čas je, da razvoj nadgradimo z gradnjo prostorov kulture, vizije in dialoga. Sedanja stavba NUK ne zmore več dohitevati vedno novih potreb in izzivov sodobnega časa. Potreba po širitvi programa in prostorskih kapacitet NUKa se je pojavila že leta 1987, ko je bil sprejet zakon o gradnji NUK II. Dve leti pozneje 1989 je bil razpisan prvi natečaj za NUK II. Leta 2008 so se pričele priprave na gradnjo. Projekt je bil prekinjen in 2012 ter izveden nov natečaj. Izbran je bil projekt biroja Bevk Perović. Od takrat projekt spet stoji. Na mestu, kjer bi morala stati stavba NUK 2, sodobna dopolnitev starega in častitljivega simbola znanja, dialoga in zrelosti, že skoraj desetletje stoji parkirišče. Namesto presežka ustvarjalnosti je tam najmanj od vseh možnosti, ki bi lahko bile realizirane. Vlada RS gradi mnoge zidove, ne gradi pa tistih, ki bi jih morala. Zakaj v Sloveniji državni projekti ne dočakajo realizacije? Kakoto, da zmoremo izpeljati in z javnim denarjem plačati natečaj, pridobiti vrhunsko arhitekturno rešitev, potem pa se ustavi? Kaj je treba spremeniti, da bomo sposobni izvajanja akcij, gradnje objektov, uresničevanja vizij, gradnje pravih zidov? Debatirajo: Dr.Jernje Pikalo,minister za visoko šolstvo, znanost in šport; Dr.Oto Luthar,direktor ZRC SAZU; Martina Rozman Salobir,ravnateljica NUK; Miloš Kosec,arhitekt (Outsider); Vasa Perović, Matija Bevk,avtorja zmagovalne rešitve NUK 2. Povezuje:Ajda Bračič (Outsider) Pred pogovorom se bosta odvila predstavitev projekta NUK II in kulturni program. Dogodek spremlja razstavaVzpon k NUK 2, ki bo pred Veliko čitalnico na ogled od 7. marca do 7. aprila 2019.

Celotni program festivala lahko najdetetukaj. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete na blagajni Cankarjevega doma. Festival Literature sveta – Fabula sofinancirata Javna agencija za knjigo RS in Mestna občina Ljubljana.

7. 3. 2019

Avtor

Administrator