Splošno

Na Dunaju zagnali največjo toplotno črpalko v srednji Evropi

 

V dunajski elektrarni Simmering je začela obratovati največja in najzmogljivejša toplotna črpalka v srednji Evropi, ki ogreva 25.000 okoliških gospodinjstev. Vrednost tega okolju prijaznega projekta znaša 15 milijonov evrov.

“Da bo Dunaj tudi v prihodnosti ostal mesto z najboljšo kakovostjo življenja na svetu, moramo stalno zmanjševati izpuste ogljikovega dioksida. Veliko lahko naredimo predvsem na področju ogrevanja. Nova toplotna črpalka je evropski vzor za inovativno in okolju prijazno toplotno oskrbo, saj vsako leto prihrani 40.000 ton CO2,” je povedala dunajska mestna ministrica za okolje Ulli Sima.

Toplotna črpalka deluje po istem principu kot hladilnik, le v obratni smeri. Pri hladilniku nastaja odvečna toplota med hlajenjem, medtem ko je pri toplotni črpalki toplota končni produkt. Vir toplote za veliko toplotno črpalko v dunajskem Simmeringu je odpadna topla voda iz elektrarn, ki jo bi sicer zlivali v Donavo, sedaj pa jo preko toplotne črpalke uporabijo za ogrevanje gospodinjstev. Napredna tehnologija v napravi omogoča, da lahko toploto pridobivajo že iz zelo hladne vode. Tako lahko črpalka z močjo 27,2 do 40 megavatov vodo s 6 stopinj segreje celo na 95 stopinj Celzija.

Gradnja velike toplotne črpalke se je v okrožju Simmering začela novembra 2017 in je trajala dobro leto. “Kot arterija skrbi velika toplotna črpalka za učinkovito kroženje, ki toploto črpa v dunajska gospodinjstva. Koriščenje odpadne toplote je bistveno za okolju prijazno toplotno oskrbo. Dunajsko javno podjetje Wien Energie z veliko toplotno črpalko stavi na v prihodnost usmerjene tehnologije, zato smo vanjo investirali 15 milijonov evrov,” je dejal direktor Wien Energie Karl Gruber.Tojavno energetsko podjetje bo od leta 2018 do 2023 v obnovljive vire energije, inovacije in zanesljivost oskrbe investiralo 870 milijonov evrov.

Več informacij najdete tukaj:https://bit.ly/2EEIax0

 

Fotografiji: © Wien Energie

VIDEO in več fotografij:http://mediathek.wienerstadtwerke.at/pinaccess/pinaccess.do?pinCode=bXcNMeug6EfA

 

 

Lepo vas pozdravljam,

Mirjana M. Pintar

Predstavnica za medije

Predstavništvo mesta Dunaj v Ljubljani

Dalmatinova 2, 1000 Ljubljana

T+386 1 320 77 77

M+386 31 266 668

Epintar-marceta@eurocommpr.si

Wwww.eurocommpr.si

Spremljajte nas naFacebookinTwitterstrani.

7. 3. 2019

Avtor

Administrator