Avtomobilizem

Novi Audi SQ5 TDI: spontana zmogljivost spomočjo električno gnanega kompresorja

· Motor 3.0 V6 TDI z 255 kW (347 KM), 700 Nm, električno gnanim kompresorjem, klasičnim turbopolnilnikom in 48-voltno blago hibridno tehnologijo

· 8-stopenjski menjalnik tiptronic in stalni štirikolesni pogon quattro

· Podvozje z uravnavanjem blaženja serijsko, opcijsko zračno vzmetenje

Ingolstadt (Nemčija), februar 2019 – 700 Nm navora, 255 kW (347 KM) moči: v novem

Audiju SQ5 TDI* se pod sprednjim pokrovom spet skriva močan dizelski V6-motor – enako kot pri njegovem uspešnem predhodniku iz prve modelske generacije. Električno gnani kompresor zagotavlja, da športni SUV doseže polni navor že takoj nad številom vrtljajev prostega teka, blagi hibridni sistem pa še dodatno pripomore k učinkovitosti.

Motor 3.0 V6 TDI v novem Audiju SQ5 TDI združuje spontano in suvereno moč ter visoko učinkovitost. 255 kW (347 KM) moči in 700 Nm – ta mogočni navor je konstantno na voljo vširokem območju od 2.500 do 3.100 vrtljajev. Športni SUV z dizelskim V6-motorjem v 5,1 sekunde pospeši iz mirovanja do 100 km/h in naprej do elektronsko omejene končne hitrosti 250 km/h. Po kriterijih NEVC porabi med 6,6 in 6,8 litra dizla na 100 kilometrov (172–177 gramov CO2 na kilometer). SQ5 TDI je certificiran po izpušnem standardu Euro 6d-temp.

Pri novem SQ5 TDI je Audi sistematično izpopolnil pogonski koncept iz večjega SUV-ja SQ7 TDI*. V 48-voltno glavno električno omrežje vozila sta integrirana električno gnani kompresor in blagi hibridni sistem. Za shranjevanje električne energije se uporablja kompaktna litij-ionska baterija pod dnom prtljažnika, ki ima kapaciteto 10 Ah. DC/DC-pretvornik služi za priklop klasičnega 12‑voltnega omrežja.

* Zbrane vrednosti porabe vseh omenjenih modelov, ki so na voljo na nemškem trgu, so navedene v seznamu na koncu tega sporočila za medije.

Nova pomoč za turbopolnilnik: električno gnani kompresor (EAV)

Električno gnani kompresor je idealna podpora za turbopolnilnik. Pomaga vedno takrat, kadar izpušni plini še ne zagotavljajo dovolj energije za pogon turbopolnilnika – torej pri speljevanju in pospeševanju iz območja nizkih vrtljajev do 1.650 vrt./min. Brez turboluknje je glede na voznikove potrebe takoj na voljo visok navor, bodisi pri speljevanju, prehitevanju ali izvozu iz ovinka. Pri vsakodnevnih vožnjah ta tehnologija, ki omogoča hitro vzpostavitev navora, zagotavlja nizek nivo vrtljajev in porabe.

Električno gnani kompresor je nameščen na poti za vsesavanje zraka, za hladilnikom polnilnega zraka blizu motorja. Če pritisk na pedal za plin narekuje veliko potrebne moči, turbopolnilnik paše ne zagotavlja dovolj polnilnega tlaka, nastopi EAV: kompakten e-motor, ki zagotavlja do 7 kW moči, kolo kompresorja v pribl. 300 milisekundah pospeši do 65.000 vrt./min in ustvari 1,4 bara relativnega polnilnega tlaka.

Rekuperacija, jadranje in mehko speljevanje: tehnologije MHEV

Sistem MHEV (Mild Hybrid Electric Vehicle) v novem Audiju SQ5 TDI lahko porabo pri realnem delovanju zmanjša za do 0,7 litra na 100 kilometrov. Njegova ključna komponenta je jermenski zagonski alternator (RSG), ki je povezan z ročično gredjo. Pri zaviranju lahko regenerira do 12kW moči. Ta električna energija se shranjuje v litij-ionski bateriji, od koder se dinamično spet dovaja električnim porabnikom v omrežju.

Če voznik v hitrostnem območju med 55 in 160 km/h odvzame plin, lahko novi Audi SQ5 TDI – odvisno od nastavitve v sistemu Audi drive select in od vozne situacije – bodisi regenerira energijo, se kotali v prostem teku ali do 40 sekund jadra z izključenim motorjem. Ob pritisku na plin RSG ponovno vključi motor, in sicer občutno hitreje in udobneje kot klasični zaganjalnik. Tehnologija MHEV omogoča fazo start-stop že pri ostanku hitrosti 22 km/h. Iz mirovanja se motor zažene že ob pritisku na zavoro, takoj ko se začne premikati vozilo pred SQ5 TDI.

Optimiziran za suvereno prožnost ob maksimalni učinkovitosti: motor

Motor 3.0 V6 TDI je bil na tej najvišji stopnji zmogljivosti vsestransko izpopolnjen in modifi­ciran. Ročična gred, bati, ojnice in oljni krogotok so bili zasnovani posebej za visoke zahteve. Toplotni management je zelo variabilen: blok motorja in obe glavi motorja oskrbujejo lastni hladilni krogotoki, zato se motorno olje po hladnem zagonu hitro ogreje. Po potrebi se v tok hladilne tekočine vključijo oljni hladilnik, EAV, RSG in turbopolnilnik. Veliki turbopolnilnik z variabilno turbinsko geometrijo (VTG) proizvaja do 2,4 bara relativnega polnilnega tlaka. Zvočniizvajalnik v izpušnem sistemu pridaja TDI-motorju mogočen zvok.

Hiter, udoben, učinkovit: 8-stopenjski tiptronic

Prenos moči poteka prek 8-stopenjskega menjalnika tiptonic, ki preklaplja hitro in udobno. Nižje prestave so športno kratke, višje pa imajo daljša prestavna razmerja, kar znižuje število vrtljajev in porabo. Nove detajlne rešitve omogočajo, da tiptonic in tehnologija MHEV skupaj delujeta učinkovito. Kadar se športni SUV prosto kotali in je motor v prostem teku ali povsem izključen, se odpre sklopka v osrednjem gonilu in prekine prenos moči. Električna oljna črpalka omogoča, da med jadranjem preklopimo v prestavo, ki je potrebna za ponovni zagon.

Pogon quattro in športni diferencial

Tako kot pri vseh Audijevih S-modelih, je stalni štirikolesni pogon quattro serijski tudi pri novem SQ5 TDI. Med običajno vožnjo njegov samozaporni sredinski diferencial razporeja navor med sprednjo in zadnjo premo v razmerju 40:60. Če pride do zdrsavanja, se pretežni del moči prenaša na premo z boljšo vlečno silo – glede na vozno situacijo se tako na sprednjo premo lahko prenaša do največ 70 odstotkov ali na zadnjo do 85 odstotkov moči.

Porazdeljevanje navora po posameznih kolesih, tj. inteligentna funkcija programske opreme, kidopolnjuje pogon quattro, je aktivno na vseh vrstah podlage. Pri dinamični vožnji skozi ovinke ta funkcija minimalno zavira kolesi na notranji strani ovinka, še preden bi lahko začeli zdrsavati. S tem se prek diferenciala pogonska moč prenaša na kolo z boljšo vlečno silo. Športni SUV se tako rahlo zasuče v ovinek – njegove krmilne lastnosti zelo dolgo ostanejo nevtralne, obnašanje vozila pa je stabilno, natančno in živahno.

Po želji lahko kupci za SQ5 TDI naročijo športni diferencial na zadnji premi. Pri dinamični vožnji skozi ovinke se navor potem aktivno porazdeljuje med zadnjima kolesoma. Športni diferencial dobesedno potisne avtomobil v ovinek in s tem že v izhodišču prepreči podkrmiljenje. Pri pospe­ševanju iz ozkih zavojev prenaša več navora na zunanje zadnje kolo, kar še dodatno pripomore k živahnosti.

Športno in natančno: podvozje novega SQ5 TDI

Temeljni kamen za športne lastnosti novega Audija SQ5 TDI predstavlja kompleksno podvozje s petvodilno konstrukcijo sprednje in zadnje preme. Po želji vam ga pri Audiju opremijo z dina­mič­­nim krmiljenjem, ki lahko prestavna razmerja prek aktivnega gonila močno spreminja glede na hitrosti in kot zasuka volana. Novi SQ5 TDI je serijsko opremljen s podvozjem z uravnavan­jem blaženja, pri katerem je karoserija v primerjavi z modelom Q5 s serijskim podvozjem spuščena za 30 milimetrov. Takšno podvozje zagotavlja še posebej širok razpon med udobnostjo in dinamič­nostjo vožnje.

Skupaj s športnim diferencialom, motorjem, krmiljenjem in menjalnikom tiptronic so tudi blažilniki vključeni v sistem za uravnavanje vozne dinamike Audi drive select. Prek njega lahko voznik v okviru več profilov uravnava način delovanja teh sistemov. Po želji Audi dobavlja tudi zračno vzmetenje adaptive air suspension, specifično za S-modele, ki poleg blaženja trenutni vozni situaciji prilagaja tudi višino lege karoserije.

Novi Audi SQ5 TDI je serijsko opremljen z 20-palčnimi litimi aluminijastimi platišči s pnevma­tikami velikosti 255/45, alternativno pa so na voljo tudi 21-palčna platišča. Poleg tega so na voljo še trije različni dizajni 21-palčnih platišč, ki jih dobavlja Audi Sport GmbH. Na sprednji premi so nameščene šestbatne zavorne čeljusti iz aluminija, ki objemajo jeklene zavorne kolute s premerom 375 milimetrov. Črne ali po želji rdeče lakirane zavorne čeljusti krasijo napisi S.

Udobni in varni: asistenčni sistemi

Za novi Audi SQ5 TDI je na voljo širok nabor asistenčnih sistemov. Prediktivna asistenca za učinkovitost vozniku s ciljanimi napotki pomaga pri varčni porabi goriva. Sistem adaptive cruisecontrol (ACC) z asistenco za zastoje lahko v gostem prometu deloma prevzame tudi nalogo vrtenja volana. Audi active lane assist olajšuje ohranjanje smeri na voznem pasu, prikaz oddaljenosti pa opozarja na premajhno varnostno razdaljo do spredaj vozečega vozila. Ta in še več funkcij je del opcijskega paketa asistenčnih sistemov Pot (Tour).

Tudi opcijske funkcije asistenca za prečni promet zadaj, opozorilo ob izstopu, asistenca za ovire in asistenca za zavijanje prav tako služijo za večjo varnost pri vsakodnevnih vožnjah. Enako velja tudi za sisteme pre sense, od katerih je Audi pre sense city vključen v serijsko opremo. Ta sis­tem opozarja pred pešci in vozili ter po potrebi v okviru sistemskih omejitev sproži avtomat­sko zaviranje v sili. Opcijsko ponudbo dopolnjujejo parkirni sistem s krmilno avtomatiko, s kamero podprto prepoznavanje prometnih znakov in asistenca za nadzorovani spust.

Logično in inteligentno: upravljanje, infotainment in Audi connect

Upravljalni koncept MMI v Audiju SQ5 TDI ima zlahka razumljivo strukturo in vključuje inteligentno funkcijo iskanja s poljubnim besedilom. Glasovno upravljanje z naravnim govorom obdeluje tudi vnose iz vsakdanjega jezika. Kot tretji nivo upravljanja je tu večfunkcijski usnjeni volan, ki služi za krmiljenje voznikovega informacijskega sistema oz. opcijske virtualne arma­turne plošče Audi virtual cockpit. Na njenem 12,3-palčnem zaslonu je (odvisno od nastavitve) lahko prikazan specifični športni način za S-modele, ki v središče postavlja merilnik vrtljajev. Dodatno lahko v Audiju vozilo opremijo s projicirnim sistem.

Infotainment ponudba za Audi SQ5 TDI je zasnovana modularno. Na vrhu je MMI navigacija plus s funkcijo MMI all-in-touch in 8,3-palčnim zaslon. Serijska komponenta tega vrhunskega sistema je Audi connect, ki SQ5 TDI prek standarda LTE povezuje z internetom in v vozilu omogoča dostopno točko za WLAN, na katero se lahko priključijo potniki s svojimi mobilnimi napravami.

Audijev predal za telefon (Audiphonebox) poveže pametne telefone z zunanjo anteno in hkrati omogoča indukcijsko polnjenje skladno s Qi-standardom. Audijev vmesnik za pametni telefon v vozilu omogoča uporabo tehnologij AppleCarPlay in AndroidAuto. Za še posebej zahtevne kupce, ki cenijo vrhunsko kakovost zvoka, je na voljo avdiosistem znamke Bang&Olufsen s 3D‑zvokom.

Športno markanten: zunanji dizajn

Mnogo detajlov zunanjega dizajna nakazuje dinamični značaj Audija SQ5 TDI. V markantna odbijača so integrirane močno izoblikovane odprtine za zajem zraka spredaj oziroma difuzor ssatasto mrežo zadaj. Enodelni okvir mreže hladilnika obdaja aluminijaste dvojne lamele in kontrastne okrasne elemente v somračno sivi barvi. Napis S z rdečim rombom je na več mestih uporabljen kot poudarek.

Žarometi in zadnje luči Audija SQ5 TDI so serijsko realizirani z LED-tehnologijo, za učinkovito signaliziranje pa poskrbijo dinamični sprednji in zadnji smerniki. Ohišji zunanjih ogledal in obroba na difuzorju blestijo v aluminijastem videzu, medtem ko vratna letvica v barvi vozila poudarja športnost vozila. Ekskluzivno za Audi SQ5 TDI je na voljo zunanja barva panterjevo črna.

Eleganten ambient: notranjost

V temnih barvah zasnovana notranjost pozdravi voznika in sovoznika z osvetljenimi vstopnimi letvami, ki nosijo ekskluziven napis S. Kontrastni šivi na usnjenem volanu in športnih sedežih ustvarjajo dinamično-eleganten ambient. S-športne sedeže v usnju in alkantari lahko obogatite s sedežnimi prevlekami iz finega napa usnja s prešitim karo vzorcem in s pnevmatsko masažno funkcijo. Dekorativni elementi iz krtačenega aluminija so serijski, po želji so na voljo elegantne lesene aplikacije ali ekskluzivni elementi iz karbona. Prestavni ročici na volanu sta realizirani v videzu aluminija, pedala in opora za levo nogo pa imajo obloge iz legiranega jekla.

Zadnja sedežna klop plus je v novem Audiju SQ5 TDI razdeljena na tri segmente, po želji je pomična v vzdolžni smeri in nastavljiva po naklonu. Prostornina prtljažnika v osnovi znaša

550 litrov, pri podrti zadnji sedežni klopi se poveča na 1.550 litrov.

Oprema

Na nemškem trgu serijska oprema med drugim vključuje 20-palčna lita aluminijasta platišča s5-krakim dvojnim zvezdastim dizajnom, LED-žaromete in podvozje z uravnavanjem blaženja, specifičnim za S-modele. V obseg opreme štejejo tudi 8-stopenjski menjalnik tiptronic, stalni štirikolesni pogon quattro, športni sedeži v usnju/alkantari in 3-kraki večfunkcijski usnjeni volan. Novi Audi SQ5 3.0 TDI bo v Nemčiji naprodaj od poletja 2019, njegova osnovna cena bo znašala 67.750 EUR.

 

Podatki o porabi za omenjene modele

(Poraba goriva in emisije CO2 so navedene v razponu, ker so odvisne od izbrane opreme.)

Audi SQ5 TDI

Poraba goriva v l/100 km (komb.): 6,8–6,6; emisija CO2 v g/km (komb.): 177–172

Audi SQ7 TDI

Poraba goriva v l/100 km (komb.): 7,6–7,2; emisija CO2 v g/km (komb.): 199–189

Podrobne okoljske informacije o novih osebnih avtomobilih lahko najdete v priročniku o varčni porabi goriva, emisijah CO2 in emisijah onesnaževal zunanjega zraka, ki ga lahko brezplačno pridobite na vseh prodajnih mestih.

Koncern Audi je z znamkami Audi, Ducati in Lamborghini eden najuspešnejših proizvajalcev avtomobilov in motornih koles prestižnega segmenta. Prisoten je v več kot 100državah širom po svetu in ima 18proiz­vod­nih lokacij v 13 državah. 100-odstotne hčerinske družbe Audi AG so med drugim Audi Sport GmbH (Neckarsulm/Nemčija), Automobili Lamborghini S.p.A. (Sant’ Agata Bolognese/Italija) in Ducati Motor Holding S.p.A. (Bologna/Italija).

Leta 2018 je koncern Audi prodal okoli 1,812 milijona avtomobilov znamke Audi, 5.750športnih avtomobilov znamke Lamborghini in 53.004 motorna kolesa znamke Ducati. S prometom v višini 60,1milijarde EUR je proizvajalec prestižnih vozil v poslovnem letu2017 zabeležil 5,1milijardeEUR dobička iz poslovanja. Trenutno je v podjetju zaposlenih okoli 90.000ljudi, od tega več kot 60.000 v Nemčiji. Audi se osredotoča na trajnostne proizvode in tehnologije za prihodnost mobilnosti.

Foto in PR: Audi

7. 3. 2019

Avtor

Administrator